Teknolojinin hızla geliştiği ve dijitalleşmenin hayatın her alanında etkili olduğu günümüzde, el sanatları eski önemini yitirmeye yüz tutsa da, bazı geleneksel sanat dalları bu değişime direniyor. Bu sanat dallarından biri de filografi. Ahşap zemin, çivi ve tellerin büyüleyici bir uyumla birleşerek sanata dönüştüğü bu geleneksel teknik, son yıllarda yeniden ilgi görmeye başladı.
Filografi sanatının Hatay’daki tek temsilcisi olan Alev Konç, Antakya’daki Kültür ve Sanat Çarşısı’nda hem eşsiz eserler üretiyor hem de bu sanatın yeni nesillere aktarılması için çalışmalar yapmayı hedefliyor.
“Sanatımı Antakya’da Yaşatmak İstiyorum”
Asrın felaketi olarak adlandırılan 6 Şubat depremlerine kadar Diyarbakır’da usta öğretici olarak filografi eğitimi veren Alev Konç, şimdi ise Antakya’da bu sanatı yaygınlaştırmayı amaçlıyor. Altı yıldır filografi sanatıyla ilgilenen Konç, açıklamasında şunları ifade etti:“Orta Doğu’dan doğduğu düşünülen bu geleneksel sanat, Osmanlı döneminde de yaygın olarak uygulanmıştır. Geometrik motifler, doğa figürleri ve hat sanatından ilham alarak hazırlanan eserler, sabır ve ustalık gerektirir. Son dönemde unutulmaya yüz tutmuş sanat dalları arasında yer alan filografi sanatını yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak adına yoğun bir çaba içerisindeyim.
6 Şubat depremine kadar Diyarbakır’da üç yıl boyunca eğitmenlik yaparak birçok kişiye bu sanatın inceliklerini öğrettim. Aynı şekilde Antakya’da da imkan verilirse filografi kursları açarak bu sanatı öğretmek istiyorum. Yaptığım eserlerin aldığı övgüler beni motive ediyor ve daha iyisini yapmak için çalışmaya devam ediyorum.”
Kültür ve Sanat Çarşısı’na Davet
Son dönemde eserlerini Antakya’daki Kültür ve Sanat Çarşısı’ndaki atölyesinde hazırlayan Alev Konç, sanatseverlere çağrıda bulunarak şöyle konuştu: