Doğu Akdeniz’in Daphne Türleri Süs Bitkisi Sektörüyle Buluşuyor
MKÜ Bahçe Bitkilerinden Dr. Öğr. Üyesi Fulya Uzunoğlu, Doğu Akdeniz bölgesindeki Daphne türlerinin moleküler karakterizasyonu ve doku kültürüyle çoğaltılması üzerine bir proje yürütüyor.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Bahçe Bitkilerinden Dr. Öğr. Üyesi Fulya Uzunoğlu, Doğu Akdeniz bölgesindeki Daphne türlerinin moleküler karakterizasyonu ve doku kültürüyle çoğaltılması üzerine bir proje yürütüyor.
Daphne türlerinin morfolojik özelliklerini belirleyerek doku kültürü protokolleri geliştirmeyi ve bu türlerin süs bitkisi sektörüne kazandırılmasını hedeflediklerini söyleyen Uzunoğlu, “Araştırma, Türkiye’deki Daphne türleri hakkında ilk kapsamlı çalışmalardan biri olup, bitkilerin korunması ve ülkenin süs bitkisi sektörüne katkı sağlamayı amaçlıyor. Proje, üç yıllık bir süreçte gerçekleştirilecek ve bulgular sektörle paylaşılacaktır. Çalışma sonunda doku kültürü protokolü için patent başvurusunda bulunmayı da planlıyoruz.” dedi.
Doktor Öğretim Üyesi Fulya Uzunoğlu, “Doğu Akdeniz Bölgesi Daphne Türlerinin Moleküler Karakterizasyonu ve Süs Bitkisi Olarak Kullanılabilecek Ekotiplerinin Doku Kültürüyle Çoğaltılması” adlı projesinin 1 milyon 650 bin TL ile TÜBİTAK tarafından desteklendiğini aktardı. Projeyi, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kazım Mavi ve Doç. Dr. Ömer Faruk Coşkun ile Kilis 7 Aralık Üniversitesi’nden Doç. Dr. Bekir Bülent Arpacı ile yürüttüklerini ifade etti.
Türler Üzerinde İncelemeler
Doktora tezinde Daphne bitkisi üzerine çalıştığını ve bu bitkinin Türkiye’de 8 türü olduğunu, projede ise alt türlerle birlikte 4 tür üzerinde çalışılacağını belirten Uzunoğlu, bu türlerin çiçeklenme özelliklerinin birbirini takip ettiğini ve özellikle Daphne sericea türünün, Hatay bölgesinde yaygın olarak bulunduğunu dile getirdi.
15 Genotip ve 5 İl
Her ilden en az 15 genotip seçilerek morfolojik özelliklerin inceleneceği, moleküler karakterizasyon, tohum ve doku kültürü çalışmalarının yapılacağı; ayrıca projenin Adana, Mersin, Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş illerini kapsadığı ifade ediliyor.
Elde Edilen Veriler Sektörle Paylaşılacak
Üç yıl sürecek projede, ilk yıl morfolojik gözlemler yapılacak ve genotip seçimi tamamlanacak. Elde edilen veriler sektörle paylaşılacak ve uluslararası yayınlar ile kongrelerde sunulacak. Proje kapsamında, Daphne türleri üzerinde ilk kez doku kültürü çalışması yapılacak. Çalışmanın başarılı olması durumunda, geliştirilen protokolün patentlenmesi gündeme gelebilir. Ayrıca, doku kültürü protokolünün bilimsel literatüre kazandırılması ve farklı türlerde kullanılan protokollerin incelenerek modifiye edilmesi planlanıyor.
(Kurtuluş Gazetesi)