İl Koordinasyon Kurulu Değerlendirme Toplantısı, Hatay Valisi Ercan Topaca başkanlığında, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Toplantı Salonu’nda yapıldı. İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının birinci dereceden yetkililerinin katıldığı toplantının basına açık ilk bölümünde bir sunum yapan Vali Topaca, koordinasyona ve çözüm odaklı çalışmaya işaret etti.
-2015 İÇİN 534 PROJE-
2015 Yılı 2. Dönem çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Vali Topaca, “Ciddi bir yatırım stoğumuz var. İlimizde şu an devam eden 534 Proje ve 984 Milyon 720 Bin TL’lik, 2015 yılı için ödeneği olan bir yatırım portföyümüz var. Tabi bu 534 Proje’nin 394 tanesi, merkezi idare tarafından yürütülen projeler. 140 Proje de, Büyükşehir Belediyesi-İlçe Belediyeler ve HATSU tarafından yürütülen projelerdir. Bu projelerin, maliyet olarak 984 Milyon’un dağılımına baktığımız zaman, merkezi idare tarafından yapılan 394 Proje’nin toplam maliyeti 569 Milyon 952 Bin TL’dir. Yerel Yönetimler (Büyükşehir Belediyesi-İlçe Belediyeleri) tarafından yürütülen 140 Proje’nin maliyeti ise, 414 Milyon 768 Bin TL’dir” dedi.
-TAHSİSLER VE BÜROKRASİ-
İlerleme durumuna göre, yüzde 34-35’lik gibi bir oranda, projelerin gerçekleşme durumu olduğunu söyleyen Hatay Valisi Ercan Topaca, projelere ilişkin nakdi gerçekleşme oranının mahalli idarelerde daha yüksek bir orana ulaştığını söylerken, üstü kapalı olarak Ankara bürokrasisine işaret etti.
Topaca, bu konuda şunları söyledi:
“Merkezi idare kuruluşlarında nakdi gerçekleşme oranı yüzde 31.16 ve harcanan para da 177 Milyon 598 TL, Belediyelerde nakdi gerçekleşme oranı ise yüzde 39.10. Merkezi İdare’den biraz daha önde. Bunun da sebebi, ödenekler, Merkezi İdare açısından Bakanlıklar nezdinde tahsis olduğu için, bu tahsisler Şubat-Mart’ı buluyor. Ancak ilerleyen zaman içerisinde bu açık kapatılacaktır. Mahalli idarelerin yüzde 39.10’luk nakdi gerçekleşmesine karşılık harcanan para ise 162 Milyon TL olmuştur.”
-AĞIRLIK ULAŞIM SEKTÖRÜ-
Yapılan harcamalarda ağırlığın ulaşım sektöründe olduğu bilgisini veren Vali Topaca, Ulaşım Sektörü’nün, Enerji ve Sağlık Sektörleri tarafından izlendiğini ifade etti.
-41 PROJE TAMAMLANDI-
“Merkezi ve Yerel İdareler tarafından yönlendirilen 534 Proje’den 41 tanesi tamamlandı” diyen Hatay Valisi Ercan Topaca, 336 Proje’nin ise sıkıntısız bir şekilde devam ettiğini ifade etti. 86 Proje’nin ihale yapım aşamasında olduğunun altını çizen Vali Topaca, “8’i sözleşme aşamasında-ihalesi yapılmış, 5’i Proje ve 5’i de planlama aşamasında. 53 Proje’ye ise henüz başlanamamıştır. Bu, takip edeceğimiz hususlardan bir tanesidir” dedi.
-SORUNLARI BİZE İLETİN-
Yatırımların takibi, sistemli bir şekilde izlenmesi ve yatırımlardaki kalitenin arttırılması hususunda bütün Kurum Müdürleri, Kaymakamlar ve Belediye Başkanları’nın sorumlu olduğunu söyleyen Hatay Valisi Ercan Topaca, “Herkes, kendi kurumu ve kendi sorumluluk alanındaki yatırımları etkin bir şekilde takip etsin” derken, çok net bir uyarı yaptı:
“Herhangi bir şekilde tıkanıklık, bir eksiklik, bir yanlışlık ya da iyi gitmeyen, öngörüldüğü şekilde yürümeyen bir iş varsa, onla ilgili gerekli düzeltici tedbirleri almak suretiyle, yatırımın önünü açsın. Vilayete intikal ettirilmesi gereken, bizim karar almamız, bizim yönlendirmemiz gereken bir husus varsa da, ilgili konunun en hızlı bir şekilde bize intikal ettirilmesi lazım.”
-HATA YAPAN HESABINI VERİR-
Valilik olarak her yatırıma ulaşma imkanları olmadığını dile getiren Vali Topaca, bu nedenle aksaklıklar olabileceğini, ancak böyle bir şeyi de onaylamalarının mümkün olmadığını söyledi. “Yatırıma en yakın kurum, kişi, sorumlu, görevli kim ise, mahalinde ve en iyi şekilde bu aksaklığı takip edip, bizi de harekete geçirecek süreci başlatması gerekiyor” diye konuşan Hatay Valisi Ercan Topaca, il genelinde, yaşanan sıkıntılara da işaret etti ve bu konuda, tüm katılımcıları, vatandaşa hizmetin eksiksiz ulaştırılması hususunda çok açık bir dille uyardı:
“Zaman zaman sıkıntılar yaşıyoruz. Heyelanlar, yol kapanması veya diğer sebeplerle hizmetlerde aksamalar gibi… Bakıyorsunuz, bir kurumda hizmet verilemiyor veya vatandaşın beklediği bir şey, çok basit bürokratik gerekçelerle yürümüyor. Böyle bir şeye kimsenin hakkı yok. Herkes, kendi sorumluluk alanındaki işi düzeltmek zorundadır. Bu tür durumlarda, çok ciddi hukuki sorumluluklarımız var. Devletin sorumlulukları var. Bu tür sorumluluklarla karşı karşıya kalmak istemiyorsak, ne Devlet’in ne de şahıs olarak yöneticilerin tazminat davalarıyla karşı karşıya kalmasını istemiyorsak, öngöreceksiniz… Tedbirinizi alacaksınız… Olay olduktan sonra mazeret istemiyorum. Bu tür durumlarda kimse benden merhamet beklemesin arkadaşlar. Gereğini yaparım. Vatandaşın malı-mülkü, evi-arabası ve canı tehlikeye giriyorsa, orada sorumluluğunu yerine getirmeyen, hizmetin aksamasına yol açan görevli kişi ve kuruluş kimse, bir şekilde onun hesabını vermek zorundadır.”