İskenderun emek ve demokrasi güçleri, Mustafa Kemal Mahallesi çadır alanına gönüllülerin kurduğu çadırların kaldırılmasına ilişkin açıklama yaparak depremin 38. gününde gönüllülere müdahaleye tepki gösterdi.
Ekmek ve Gül gönüllüsü Mevhibe Akdeniz, Gıda-İş, İletişim-İş, Birtek-Sen, Ekmek ve Gül, ODTÜ Mezunları Derneği ve Rotary Kulüp’ün kurduğu ve depremin dördüncü gününden itibaren, depremzedelerin barınma, beslenme, hijyen, sağlık ihtiyaçlarının karşıladığı çadırların 38. günde Kaymakamlık kararıyla kaldırıldığını hatırlattı.
Akdeniz, şunları ifade etti: “Ülkenin dört bir yanından işçi ve emekçilerin gönderdikleri malzemelerle ihtiyaçları gidermeye çalışmanın yanı sıra yakınlarını, evini yitirmiş insanların yaralarını dayanışmayla sarmaya çalıştık. Bu süreç içeresinde, çocuklar için oyun alanları, Ekmek ve Gül kadın çadırı, sağlık çadırı kurarak depremzedelerin hayata tutunması için büyük bir çaba gösterdik. Bu süreç içerisinde İskenderun mülki amirleri ve yetkileri, sadece yetkili görevlendirmesi olan alanlar dışında çadır alanındaki hiçbir ihtiyacı giderme konusunda sorumluluk almadı.”
Ekmek ve Gül kadın grubunun ‘Kız Kardeşlik Köprüsüyle’ İstanbul’dan gönderdiği yardım malzemelerinin İskenderun Belediyesi Kapalı Spor Salonuna yetkililerden alınan izin ve işbirliğinin ardından geçici olarak yerleştirildiğini de sözlerine ekleyen Akdeniz, ancak ertesi gün bölgeye gelen İskenderun Kaymakamının spor salonunda bulunan malzemelerin ve Rotary Kulübü’nün kurduğu çamaşırhanenin boşaltışması, gönüllülerin çadır kentten çıkarılması talimatı verdiğini belirtti.
Akdeniz, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Gönüllüler 38 gün boyunca depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanması için canhıraş çalışmışlardır. Başta siyasi iktidar olmak üzere mülki amirler ve AFAD’ın depremin 38. gününe kadar bölgede koordineli bir şekilde çalışma yürütemezken, gönüllülerin desteğiyle birlikte oluşturulan çadır alanı ve depremin yaralarını sarmaya yardım eden gönüllülere ilişkin asılsız iddia ve algı yönetimi uygulamaları kabul edilemez.”