Cuma, Kasım 22, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelGüneşten Maksimum Emilim Sağlayacak Buluş!

Güneşten Maksimum Emilim Sağlayacak Buluş!

 
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü Öğretim Üyesi İskenderunlu Doç. Dr. Cumali Sabah, yüksek verimli ve çok bantlı termik güneş enerjisi paneli birim hücresi yapısıyla maksimum emilim sağlanacağını söyledi.

İskenderunlu Doç. Dr. Cumali Sabah normal güneş enerjisi panellerine göre çok daha verimli olan bu yapının, büyük çaplı ısıtma ve soğutma sistesleri başta omak üzere, elektrik enerjisi elde etmek için de kullanılabileceğine işaret etti.

SOLAR TERMİK SANTRALLERİ YAYGINLAŞACAK!
Elektrik enerjisi üreten solar panellerden farklı çalışan sistem, güneşten topladığı enerjiyi ısıya dönüştürüp kullanacağını belirten Doç. Dr. Cumali Sabah “Isıya dönüşen güneş enerjisi büyük ölçekli ısıtma ve soğutma sistemlerinde rahatlıkla kullanılabilecek ve elektrik sarfiyatını azaltacak. Ayrıca, bu ısı güneşten elektrik enerjisi elde etmek için önemli bir yenilenebilir enerji kaynağı olarak da kullanılabilecek. Güneşten toplanan enerjinin bahsedildiği gibi önce ısıya ve sonrasında buhara dönüştürülmesi de söz konusu olabilecek. Buhara dönüşen enerji de tirbünler aracılığıyla elektrik üretimi sağlanabilecek. Bu da son zamanlarda dünya gündemini olumlu bir şekilde meşgul eden solar termik santrallerin yapımını hızlandıracak. Böylelikle güneş enerjisi ile çalışan solar termik santraller kurulup yaygınlaştırılabilecek” diye konuştu.

Geliştirdikleri yapı ile güneş enerjisinin maksimum oranda emilimini sağlayarak dah çok enerjinin kullanılmasına olanak sağladıklarına işaret eden Doç. Dr. Sabah, “Ayrıca, yapı çok bantlı çalışmaktadır. Bu yolla farklı frekanslarda maksimum oranda güneş enerjisinin kullanılması yada depolanması mümkün olabilecek” dedi.

Doç. Dr. Sabah, büyük işletmeler başta olmak üzere, soğuk hava depoları, oteller, hastaneler, kamu kurum ve kuruluşları, okullar ve özel sektörde çok amaçlı kullanılabilirliği kolay olan bu sistemlerin elektrik tüketimi için iyi bir alternatif olarak görüldüğünü kaydetti.

Kırsal kesimlerin elektrik, ısınma, soğutma, sulama ve benzeri gibi ihtiyaçlar için de yapının ideal olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Cumali Sabah “Temiz ve çevre dostu bir enerji kaynağı olması nedeniyle Solar Termik Santrallerinde ülkemizin ihtiyacı doğrultusunda yaygınlaştırılması ve ilgili kurumların bu doğrultuda çalışmalarını arttırmaları gerekecek. Yaklaşık iki senedir konu üzerinde ekibimle birlikte çalıştığım bu yeni çalışma dünyanın en saygın dergilerinden, Amerikan Bilim Dergisi “Plasmonics” dergisinde de yayınlandı. Ayrıca, bahsi geçen yapı; enerji toplayıcı, sensör, dalga emici, dedektör, görüntüleme cihazları içinde kullanılabilecek” şeklinde konuştu.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER