Cumartesi, Eylül 21, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatayGüzelmansur: "Vatandaşlık Verilen Suriyeli Sayısı Gizleniyor"

Güzelmansur: “Vatandaşlık Verilen Suriyeli Sayısı Gizleniyor”

Güzelmansur, Türkiye’de 220 bin Suriyelinin Türkiye Vatandaşı yapıldığını öne sürdü! Yayladağı’nda 5 Seçmenden 1’i Suriyeli

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Türkiye’de vatandaşlık verilen Suriyeli sayısının 220 binin üzerinde olduğunu öne sürdü. Konuya ilişkin bir açıklama yapan Güzelmansur, 22 ay önce, Cumhurbaşkanı ve İçişleri Bakanı tarafından yapılan açıklamalarda, 110 bin Suriyeliye Türk Vatandaşlığı verildiğinin açıklandığını, sonraki süreçte vatandaşlık verilen Suriyeli sayısının ise sır gibi saklandığını iddia etti.
Suriyelilerin, taleple değil, aranarak ve davetle Türk Vatandaşlığı verilmeye çağrıldığına dair, seçim bölgesinden sık sık ihbar ve şikayetler aldıklarını söyleyen Güzelmansur’un konuyla ilgili sorularının da cevapsız bırakıldığı öğrenildi. Kaç Suriyelinin vatandaşlık aldığına dair 2 önerge veren Güzelmansur’un soruları, aylar sonra gönderilen cevaplarda, “5901 sayılı Türk vatandaşlığı Kanunu’nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğe göre, gerekli iş ve işlemler yapılmaktadır…” denildiği kaydedilirken, Mehmet Güzelmansur’un açıklamasında şu bilgi ve iddialara yer verildi:
“2020 yılında ve 2021 yılının ilk 3 ayında T.C. Vatandaşlığı verilen Suriyeli sayısını, Bilgi Edinme Yasası kapsamında öğrenmeye çalıştık. Bilgi edinme başvurusu ise, ‘ayrı veya özel bir çalışma, araştırma, inceleme ya da analiz neticesinde oluşturulabilecek türden bir bilgi olduğu’ ifade edilerek, konu ile ilgili olumlu yanıt verilmemektedir!”
VATANDAŞ OLAN SURİYELİ SAYISI 220 BİNİ AŞTI
Konuyla ilgili açıklama yapan Güzelmansur, şöyle konuştu:
“Vatandaşlık verilen Suriyeli sayısıyla ilgili soru önergelerine dalga geçer gibi cevaplar verilmesi, millet iradesine saygısızlığın göstergesidir. Sonuçta ben, bu soruları vatandaşların talebiyle soruyorum. Bana değil, halka cevap verilmiyor. Halktan neyi gizliyorlar? Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde verilen cevaba gelince… Neyin özel çalışmasını gerektiriyormuş, anlaşılır gibi değil. Devletin göç ve göçmen politikasının şeffaflıktan bu kadar uzak olması, demokrasi adına çok üzücü.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün yapmadığı o özel çalışmayı ben yaptım. Aralık 2019-Temmuz 2021 arasındaki 19 ayda vatandaşlık verilen Suriyeli sayısı, en az 110 bin. Buradan şu sonuç çıkıyor… Suriyelilere T.C. Vatandaşlığı verme süreci hızlandırılmış. 7 yılda 110 bin Suriyeliye T.C. Vatandaşlığı verilmişti. 19 ayda 110 bin Suriyeli daha vatandaş yapılmış. Şu anda toplamda en az 220 bin Suriyeli T.C. Vatandaşlığı almış durumda.”
YAYLADAĞI’NDA HER 5 SEÇMENDEN BİRİ SURİYELİ
Vatandaşlık verilen Suriyeli sayısının, bazı yerlerde seçmen dengelerini değiştirmeye başladığını söyleyen Güzelmansur, şöyle devam etti: “Örneğin Hatay’ın Yayladağı ilçesinde, son 19 ayda verilen vatandaşlıklarla beraber, Suriyeli seçmenin ilçedeki toplam seçmene oranı %19’a yükseldi. Diğer bir deyişle, Yayladağı’nda neredeyse her 5 seçmenden biri Suriyeli!”
RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER