Cumartesi, Kasım 23, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelGÜZELMANSUR’DAN SEL VE DOLU MAĞDURU ÇİFTÇİLER İÇİN KANUN TEKLİFİ

GÜZELMANSUR’DAN SEL VE DOLU MAĞDURU ÇİFTÇİLER İÇİN KANUN TEKLİFİ

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, 2018’de ve 2019’un Ocak ayında yaşanan sel ve dolu afetleri nedeniyle zarar gören tüm çiftçilerin zararlarının tamamının karşılanması için kanun teklifi verdi. Kanun teklifine göre bu ödemelerde çiftçilerin, üreticilerin tarım sigortası yaptırım yaptırmadığına bakılmayacak.

DOLU VE SEL ZARARLARI KARŞILANMALI

CHP’li Güzelmansur’un TBMM Başkanlığı’na sunduğu Kanun Teklifi ile 2090 sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanununa geçici madde ekleniyor. Eklenen geçici maddeyle,Hatay İli genelinde,2018 yılında ve 2019 Ocak ayında meydana gelen dolu afetlerinde ve şiddetli yağışlar neticesinde ortaya çıkan sel afetlerinde zarar gören tüm üreticilerin kayıplarının karşılığının, Hatay İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün yaptığı tespitler üzerinden hak sahiplerine ödenmesi öngörülüyor.

ZARAR KARŞILANMAZSA HATAY’DA TARIM VE HAYVANCILIK SÜRDÜRÜLEMEZ

Güzelmansur Kanun Teklifi’nin genel gerekçesinde şu tespitlere yer verdi: “2018 yılında yaşanan dolu ve şiddetli yağmur, özellikle Erzin ve Dörtyol İlçelerimizde 50 bin dönümlük narenciye bahçesinde ağaç ve meyvelerin mahvına sebep olmuştur. Bu narenciye bahçelerinin 20 bin dönümlük kısmında meydana gelen zararın boyutu %100’dür. Kalan kısımdaki zararın boyutu ise %70 ila %50 arasında değişmektedir. Ayrıca sele kapılarak telef olan hayvanlar bulunmaktadır. Yine 2019 yılının Ocak ayında gerçekleşen şiddetli yağışlarla ve bu yağışlar sonrası Tahtaköprü Barajı’nın kapaklarının açılmasıyla Hatay’da 30 mahalle/köyü su basmıştır. Binin üzerinde ev, 30 binin üzerinde büyükbaş ve küçükbaş hayvan, 100 bin dönüm ekili arazi, binlerce dönüm mera, samanlar, hayvan yemleri sular altında kalmıştır. Bu büyüklükteki bir doğal afet zararının Ziraat Bankası’na ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçların ötelenmesiyle geçiştirilmesi Hatay tarım ve hayvancılığını bitme noktasına getirecektir. Üreticilerimizin geçimlerini sağlayabilmeleri, faaliyetlerine devam edebilmeleri için zararlarının tamamının devlet tarafından nakdi olarak karşılanması elzemdir.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER