Pazartesi, Kasım 25, 2024
No menu items!
Ana SayfaSağlıkHambolat, Grip ve Gripten Korunmanın Yolunu Anlattı

Hambolat, Grip ve Gripten Korunmanın Yolunu Anlattı

Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, tüm vatandaşlara grip uyarısında bulunarak gripten korunmanın yollarını anlattı.

Hambolat, Grip ve Gripten Korunmanın Yolunu Anlattı

Grip Nedir?

Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat tarafından yapılan açıklama şöyle oldu:

“Grip, influenza virüsünün neden olduğu, genellikle yıl içerisinde sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde daha sık görülen oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalığa yol açan influenza virüsünün yapısı, kolaylıkla değişebilmektedir. Bu da virüsün bağışıklık sistemimizden kaçabilmesine neden olur. Küçük yapısal değişiklikler bizim hastalığa her yıl yakalanmamızın nedenidir. Büyük yapısal değişiklikler olması durumunda tüm dünyayı etkileyen büyük çaplı salgınlar görülebilir.”

Gribin Belirtileri Nelerdir?

“Grip belirtileri, virüsün vücuda girmesinden sonraki 1-3 gün içerisinde ortaya çıkar. Ateş (38 °C ve üzeri ) yükselir ve titreme görülür, bunlara baş ve karın ağrısı eşlik etmektedir. Kuru bir öksürük görülür. Bunların dışında, eklem ve boğaz ağrıları, iştahsızlık, burun akıntısı, hapşırma, baş dönmesi de grip hastalığında görülebilir. Çocuklarda bu duruma kusma ve ishal eşlik edebilir, küçük çocuklarda dikkat edilmesi gereken ek belirti huzursuzluk, iştahsızlık ve uyku halidir. Hastaların şikâyetleri ortalama 10-14 gün sürmektedir.

Grip Nasıl Bulaşır?

Grip virüsü damlacık yoluyla bulaşır. Tedavisinde istirahat ve destek tedavisi önemlidir. Ateş düşürücü ilaçlar ve bol sıvı alımı önerilir. Ancak risk grubundaki kişiler ve risk grubunda olmasa bile hastalığın ağır seyrettiği kişilerde antiviral ilaçların kullanılması gerekir.

Gripten Nasıl Korunulur?

Gribe yakalanmamak için sık el temizliği, sağlıklı beslenme, mevsime göre giyinme gibi kişisel önlemlerin yanı sıra özellikle risk altındaki kişiler için aşılanma önemlidir. Gripli bir kişi virüsü etrafa yaymamak için öksürüp hapşırırken ağzını bir mendille veya kolları ile kapatmalıdır. Ellere hapşırmak en tehlikeli olanıdır. Ellere bulaşan virüs buradan dokunulan her yere yayılır. Gripli kişi sık sık ellerini yıkamalıdır. Gribin toplumda yayılmaması için hastalık döneminde evde istirahat önerilir.

Grip sezonu, Ekim ayında başlayarak Nisan-Mayıs aylarına kadar uzanabilmektedir. Bu nedenle grip aşısının Ekim-Kasım aylarında yaptırılması gerekmektedir. Ancak risk grubundaki kişiler, daha önce yaptırmadılarsa, Şubat ayına kadar aşıyı yaptırabilirler. Aşı felç yapmaz, kısırlığa neden olmaz, gebelerde de güvenle yapılabilmektedir. Grip virüsünün yapısı sık değiştiği için, aşının her yıl tekrarlanması gerekmektedir. Grip aşısı, özellikle hastalığı ağır geçiren ve risk grubunda olan kişilere önerilmektedir.”

Diğer güncel İskenderun haberleri için: İskenderun Haber
Diğer güncel Hatay haberleri için: Hatay Haber

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER