Cuma, Kasım 22, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberHambolat Verem Haftası'nda Tüberkülozun Bilinmeyenlerini Açıkladı

Hambolat Verem Haftası’nda Tüberkülozun Bilinmeyenlerini Açıkladı

Verem hastalığı olarak halk arasında bilinen tüberküloz hastalığının bilinmeyen yönlerini açıklayan Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, “Mycobacterium tuberculosis” basili tarafından oluşturulan ve hava yolu ile bulaşan bakteriyel bir hastalık olduğunu belirtti.

Hambolat Verem Haftası’nda Tüberkülozun Bilinmeyenlerini Açıkladı

Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) raporlarına göre dünya genelinde tüberküloz görülme sıklığı düşmektedir. Buna rağmen küresel tüberküloz yükü halen çok yüksektir. DSÖ tahminlerine göre Dünya genelinde 2018 yılında 10 milyon yeni hasta ortaya çıkmış ve 1,5 milyon insan veremden hayatını kaybetmiştir. Bulaştırıcı olan hastaların yakın çevresindekilere koruyucu ilaç verilmekte, hasta olduğu tespit edilenlere ise tedavi başlanmaktadır.” açıklamasında bulundu.

Verem Hastalığı Nedir?

“Mycobacterium tuberculosis” basili tarafından oluşturulan ve hava yolu ile bulaşan bakteriyel bir hastalıktır.

Verem Haftası kapsamında hastalığa ilişkin detaylı açıklamada bulunan Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olmasına rağmen halen tüm dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak önemini koruduğunu ifade etti.

Verem Hastalığı Tedavisi

Hambolat, Ülkemizde verem hastalarının tedavilerinin düzenli yürütülmesini sağlamak amacıyla hasta odaklı Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) uygulanmaktadır. Doğrudan Gözetimli Tedavi uygulamasında hastaya tüm tedavi süresince ilaçlarının her dozu bir görevlinin ya da sorumlunun gözetiminde içirilir ve bu durum kayıt altına alınarak tedavinin başarıyla sonuçlanması sağlanır.

Verem hastalığı, en çok akciğerleri tutar. Hastalığın tuttuğu diğer organlar, akciğer zarları, lenf bezleri, kemikler, böbrekler ve beyin zarlarıdır. Hastalık genel olarak halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama ve gece terlemesi ile kendini gösterir. Ardından öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı ve nefes darlığı gibi akciğer bulguları görülür. Diğer organları tutan verem hastalığında ilgili organa ait bulgular olabilir. Çabuk fark edilip önlem alınmazsa vücudu kemirir, zayıflatır. Ölüme neden olabilir.

Dirençli bir hastalık olması nedeniyle verem tedavisi en az 6 ay sürmektedir. Tedaviye Verem Savaş Dispanseri Birimlerinde ya da hastanede başlanması, ilaçların düzenli olarak alınması çok önemlidir.” açıklamasında bulundu.

Diğer güncel İskenderun haberleri için: İskenderun Haber
Diğer güncel Hatay haberleri için: Hatay Haber

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER