Perşembe, Eylül 19, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelHAMOK hayvanlar uyutulmamalı

HAMOK hayvanlar uyutulmamalı

HAMOK, mevcut Yasa teklifiyle sokak hayvanların ölüm fermanının hazırlandığını savunarak geri çekilmesini istedi.
Kısa adı HAMOK olan Hatay akademik meslek odaları koordinasyonu bir açıklama ile TBMM’de görüşmeleri süren Hayvan Hakları yasa tasarısı konusunda görüşünü açıklarken, kısırlaştırmanın bilimsel ve akla, vicdana en yatkın çözüm olduğu görüşünü bildirdi
Ortak sorumluluğumuz her canlının yaşam hakkını korumak ve savunmaktır.” denilen HAMOK açıklamasında :“Hedefimiz başta hayvanlar olmak üzere tüm tarafları olumsuz etkileme potansiyeli olan sorunun çözümüne katkıda bulunmaktır. Tasarı komisyona geldiği haliyle geçerse karşı karşıya kalacağımız sorunlar hem sorumlu kurumları zor duruma düşecek ve meclis tarihi bir vebal yüklenmiş olacaktır.” vurgusu yapıldı
Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sokak hayvanlarının itlafının gündeme getirilmesinin bir çözüm değil, daha büyük bir katliamın gelen sesi olduğu ve bu kanunun bir halk sağlığı önlemi olarak takdim edilmesinin de kabul edilemez olduğu görüşüne yer verilen HAMOK açıklanmasının son bölümünde :
“ Yetkililere ve kamuoyuna çağrıda bulunuyoruz” başlığı altında şöyle denildi:
“Bizler Hatay Akademik Meslek Odaları olarak akıl ve bilimin ışığında her canlının yaşam hakkını koruyacak her türlü çözümün bir parçası olacağımızı buradan kamuoyu ile paylaşıyoruz. Kendi çıkarlarımızı hayvanların haklarından ve özgürlüğünden önde görerek yaşamı savunmak mümkün değildir. Tüm canlıların ortak, bir arada, birlikte yaşayabilmelerinin mümkün olduğunu biliyoruz. Öldürmeyi değil, yaşamı ve yaşatmayı savunmaya devam edeceğiz.
Gelin ortak çözümü birlikte yaratalım.
Bugüne kadar uygulanmayan 5199 sayılı kanunu uygulansın kısırlaştırma seferberliği ilan edilsin.
Başta merkezi hükümet olmak üzere, belediyeler, 29 veteriner fakültesi, 11000 muayenehane/poliklinik/hastanede çalışan 20000 ‘e yakın serbest veteriner hekim ve STK’lar birlikte çalışarak sayıyı yönetilebilir seviyelere çekilsin.
Teklifin bu şekilde yasalaşması halinde ülkemiz tarihinde görülmemiş bir hayvan katliamı yaşanacağı bir gerçektir! Meslek odaları ve sivil toplum örgütleri dışlanarak Meclis’te araştırma komisyonu dahi kurulmadan, tepeden inme bir şekilde hazırlanan, akla, mantığa ve vicdana sığmayan bu teklifi asla kabul etmediğimizi, tarihsel sorumluluğumuz gereği ifade etmek zorundayız.
Bu ölüm kalım kararı öncesinde; Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki tüm milletvekillerimizin akıl ve vicdanına sesleniyor, geri dönüşü olmayan, hayvan katliamları ile altından kalkılamayacak, çok büyük sorunlar doğuracak, sokak hayvanlarının ölüm fermanı olan bu kanun teklifinin derhal geri çekilmesini talep ediyoruz.”
RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER