Perşembe, Eylül 19, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelHASİAD Yönetiminden İran Temasları

HASİAD Yönetiminden İran Temasları

 
HASİAD (Hatay Sanayici ve İşadamları Derneği), 13 kişilik heyetle İran’a bir iş gezisi düzenledi. Otomotiv, sağlık, altyapı, inşaat, gıda, metal, ticaret ve hizmet sektörlerinde bulunan işadamlarından oluşan heyet çeşitli temaslarda bulundu.

10-15 Nisan 2016 tarihleri arasında beş günlük İran iş gezisine katılan HASİAD heyeti, ilk olarak Türkiye Cumhuriyeti Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin’i ziyaret etti. Heyetin talebi üzerine ambargo kalktıktan sonra İran’da oluşacak ticari potansiyel hakkında bilgi veren Büyükelçi Tekin ticareti arttırmanın en önemli yolunun İran’la bankacılık sorununun çözülmesinden geçtiğini, şuanda İran’ın finans sistemine en erken entegre olacak ülkelerin avantajlı olacağını aktardı. Aşnıca Büyükelçi Tekin, Türkiye ile İran arasında ortak banka kurma çalışmalarının hızla devam ettiğini ve yakında bankanın kurulmuş olacağı bilgisini paylaştı.

HASİAD Heyeti daha sonra, Tahran’daki Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri, Tahran Ticaret Sanayi Maden ve Tarım Odası Başkanı Massoud Maleki ile yaptığı görüşmelerde Hatay’ın ticaret potansiyelini konuştu, İran’la ihracatının nasıl arttırılabileceği ile bu konuda yapılacak çalışmalar hakkında bilgi alışverişinde bulundular. Heyetin 15 milyon nüfuslu ve başkent Tahran’dan, İran’ın en büyük ikinci şehri Meşhed’e geçti. Bu şehrin yılda 22 milyonu yerli, 3 milyonu yabancı olmak üzere yılda 25 milyon turisti inanç turizmi kapsamında ağırladığı vurgulandı.

HASİAD Heyeti, T.C. Meşhed Başkonsolosu ve aynı zamanda Hataylı olan Mehmet Doğan’ı ziyaret etti. Meşhed Başkonsolosu ve Meşhed Valisi’nin de katılımı ile Meşhedli işadamlarıyla heyetler arası iş görüşmeleri gerçekleştirildi. Meşhed merkezli olan ve İran’ın tamamında, 11 farklı sektörde faaliyet gösteren, 32.000 çalışanı ve yaklaşık olarak 200.000 sözleşmeli üreticisi bulunan, İran’ın en büyük organizasyonlarından Astan-i Kuds-i Razavi Vakfı ziyaret edildi, faaliyetleri hakkında bilgi alan HASİAD, Meşhed’ e Türkiye’den giden ilk ticari heyet oldu.

HASİAD Başkanı Tahsin Kabaali, İran’a yıllardır uygulanan ambargoların yavaş yavaş kalkması, tüm dünyanın gözünü bu ülkeye çevirmesine neden olduğunu belirterek “İran ile dış ticaret hacmi günümüz itibariyle yaklaşık olarak 15 milyar USD seviyesinde, ambargoların kalkmasıyla birlikte bu ticaret hacminin 30 milyar USD’ye çıkması beklenmektedir” dedi.

HASİAD Başkanı Tahsin Kabaali, Hatay’ın bu büyük pazardan ciddi bir pay alabilmesi için şu tespitleri yaptı: “İran ekonomisi bir dönüşüm yaşamaktadır. Özellikle turizm, enerji, bankacılık, petrokimya, telekomünikasyon, ulaştırma, otomotiv ve her türlü hizmet sektörlerinde büyük fırsatlar bulunmaktadır. İran her konuda kendi kendine yeten bir ülke olmakla beraber; İran’da hızlı büyüme kaydeden inşaat sektöründe demir ve çimento gibi girdilerde sıkıntısı yaşanmaktadır. İran bu alanda ihracat yapmak isteyen girişimciler için uygun bir pazardır. İlimizin filtre üretiminde belirli bir kademe kaydetmesi ve İran’ın da önemli bir otomotiv üreticisi olduğu düşünüldüğünde bu sektörde ihracat potansiyeli olduğu düşünülmektedir.”

HASİAD Başkanı Tahsin Kabaali, ayrıca İran’ın özel sektör yatırımcısı için elektrik santrali kurulumu konusunda uygun bir pazar olduğunun da düşünüldüğüne vurgu yaparak “İran’ın turizm altyapısı uluslararası standartlarda geniş bir turist kitlesini ağırlamak için yeterli değildir. İran’ın turizm altyapısının oluşturulmasında, otel ve konaklama tesislerinin inşası, modernizasyonu ve işletilmesi konusunda iş imkanları mevcuttur. Turizm sektöründe, İran vatandaşlarının seyahat amaçlı en çok ziyaret ettikleri üçüncü ülkenin Türkiye olması dolayısıyla da, İranlı ziyaretçiler ilimiz açısından erişilebilir bir hedeftir. İran önemli bir narenciye üreticisi olmasına rağmen kendi iç tüketimini karşılayamamaktadır. Türkiye’nin İran’a en yakın narenciye üretim merkezi olması ve ilimizin narenciye üretiminde önemli bir yere sahip olması dolayısıyla, İran’ın bu konuda uygun bir pazar olduğu düşünülmektedir. İran, sağlık ve hizmetler sektöründe ciddi bir iş fırsatları sunmaktadır. İran’da hemen hemen her türlü ürün bulunmakla beraber, bu ürünlerin daha lüks ve İran’da üretilenden daha kaliteli olanına ihtiyaç duyulmaktadır” şeklinde değerlendirme yaptı.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER