Hatay İl Sağlık Müdürü Sebahattin Yılmaz, Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, tüm dünyada ilaçların % 50’sinden fazlasının uygun olmayan şekilde; reçetelendiği, sağlandığı veya satılmakta olduğu, bir başka deyişle tüm hastaların %50’sinin ilaçlarını doğru şekilde kullanmadığının tespit edildiğini bildirdi.
Yılmaz, basın açıklamasında, şunları ifade etti:
“Yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımı çeşitli boyutlarda sorunlara neden olmaktadır. Bu sorunlar arasında hastalık ve ölüm oranlarında artış olması, hastaların tedaviye uyumunun azalması, ilaç etkileşimleri, ilaçların yan etki riskinin artması, kaynakların yanlış tüketilmesiyle sonuçta temel ilaçlara bile ulaşılabilirliğin azalması, acil ve temel ilaçlara karşı gelişebilecek dirence dayalı olarak, tedavinin ekonomik ve sosyal maliyetinin artması sayılabilir. Bu nedenle dünyada çeşitli çözüm yolları üretilmeye, geliştirilmeye çalışılmış ve
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorundur. Ülkemizde AİK çalışmaları 1992 yılından bu yana artarak devam etmektedir. İlimizde de bu konuyla ilgili olarak Hatay İli Akılcı İlaç Kullanımı Yerel Eylem Planı 2015-2017 hazırlanmış ve AİK ile ilgili mücadelede hekimler, eczacılar, diğer sağlık çalışanları ve halkımız olmak üzere 4 hedef grup tespit edilmiştir. Hedef gruplara yönelik düzenlenen faaliyetlerle AİK ile ilgili farkındalığın, bilgi ve bilinç düzeyinin artırılması amacıyla tanıtım, eğitim ve izleme değerlendirme stratejileri geliştirilmiştir. Bu kapsamda 2000’in üzerinde hekim, 600’ü aşkın eczacı ve farklı platformlarda (sinema, okul, cezaevi, huzurevi, spor müsabakaları, sosyal medya, yerel radyo, tv ve basın, hutbe ve vaazlar vs.) yüz binlerce kişi akılcı ilaç kullanımı hakkında bilgilendirilmiştir. İyi bir gelecek için sorumlu davranmaya bugünden başlamalı ve Akılcı İlaç Kullanımı konusunda üzerimize düşenin en iyisini yapmalıyız.”