Cumartesi, Kasım 23, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberHatay Diş Hekimleri Odası: "Sağlık Emekçileri olarak Emeklilik Gelirlerimizle geçinemiyoruz"

Hatay Diş Hekimleri Odası: “Sağlık Emekçileri olarak Emeklilik Gelirlerimizle geçinemiyoruz”

Hatay Diş Hekimleri Odası Yaptığı Basın açıklamasıyla Sağlık emekçileri olarak Emeklilik gelirleriyle geçinemediklerine dikkat çekti

Hatay Diş Hekimleri Odası açıklamasında, özellikle emekliler arasında ayrım yapılmasına tepki göstererek, “Emeklilikte herkes eşittir, emekliler arasında ücret farklılığı yaratılmasını gerekli kılan herhangi bir hiyerarşi veya statü yoktur. Bu nedenle, emeklilere verilecek ilave ödemede, hangi sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak emekli olduğuna bakılmamalı, hepsine eşitlik ve adalet ölçüsünde insanca yaşamaya yetecek emekli maaşı bağlanmalıdır” talebinde bulunarak şu ifadelere yer verdi:

“ 03.08.2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7146 sayılı Torba Yasa uyarınca 1.1.2019 tarihinden itibaren emekli hekimlerden bazılarına aylık 1500-2000 lira tutarında ilave ödeme yapılmıştır. Bu tarihten bu yana enflasyonla eriyen emekli sağlık çalışanlarının maaşlarına herhangi bir iyileştirme yapılmamış ve adeta yoksulluk sınırının altında gelirle geçinmek zorunda bırakılmıştır.

 

Yasa’da, ilave ödemenin, bütün emekli hekimlere değil sadece Emekli Sandığı emeklisi olup, makam tazminatı almayan ve emekli olduktan sonra herhangi bir sosyal güvenlik kurumu ile ilişkilendirilebilecek şekilde çalışmayanlara verilmesi kararlaştırılmıştır. İlave ödemeden yararlanabilenlerin sınırlılığı ve emekli hekimler arasında yapılan bu haksız ayrım, Yasa’nın Komisyon görüşmeleri sırasında Sağlık Emek ve Meslek Örgütleri ve sendikalar tarafından dile getirilmiş ise de iktidar partilerinin milletvekillerinin karşı çıkması sebebiyle bütün emekli hekimlerin yararlanabileceği bir düzenleme yapılmamıştır. Hekimler arasında ayrımcılık uygulanmış olmasının yanı sıra diğer sağlık çalışanlarının kapsama alınması hiç düşünülmemiştir.

sağlık çalışanları emekli olduktan sonra da çalışmak zorunda kalmaktadır

 

Emekli aylıklarının emsalleri ile kıyaslanamayacak ölçüde düşük olması sebebiyle sağlık çalışanları emekli olduktan sonra da çalışmak zorunda kalmaktadır. Getirilen ilave ödeme miktarı emekliyi çalışmaktan alıkoyabilecek bir miktar değildir. Bu bakımdan, söz konusu ilave ödemeden yararlanmak için çalışmama şartının getirilmesi doğru değildir. Kaldı ki ülkemizde yürütülen sağlık politikası sebebiyle her geçen gün hasta sayısı daha da artmakta, bu yoğun talebe cevap verebilmek için daha çok sağlık çalışanına gereksinim duyulmaktadır. Bu nedenle, emeklilere ilave ödeme yapılması için hizmetten çekilmelerini şart koşmak mevcut çalışanların iş yükünün daha da artmasına veya çalışmayı sürdürerek olağanüstü düşük emekli maaşını almayı sürdürmelerine sebep olacaktır. Diğer yandan, başka meslek gruplarında emeklilikte ödenen bir takım ek zam ve tazminatlar bulunmakta ancak bunlar özelde çalışmaları halinde kesilmemektedir.

BAĞ-KUR ve SSK emeklisi hekimlerin aylığı 2.500-4.000 TL arasında olup, ücretler maalesef açlık sınırının da altında kalmıştır.

Emeklilikte herkes eşittir, emekliler arasında ücret farklılığı yaratılmasını gerekli kılan herhangi bir hiyerarşi veya statü yoktur. Bu nedenle, emeklilere verilecek ilave ödemede, hangi sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak emekli olduğuna bakılmamalı, hepsine eşitlik ve adalet ölçüsünde insanca yaşamaya yetecek emekli maaşı bağlanmalıdır.

Son dönemde bu ülkede çarşıda, pazarda, mutfakta artan bir enflasyon varken, her gün yeni zam haberleri ile hayat pahalılığı halkın gündemini işgal etmişken her yerden “GEÇİNEMİYORUZ” sesleri yükselmektedir. Elbette hekimler ve sağlık emekçileri de bu yoksullaşmadan etkilenmekte, insanca yaşayacak ücreti alamamaktadır. Emekli hekimlerin %30’unu oluşturan BAĞ-KUR ve SSK emeklisi hekimlerin aylığı 2.500-4.000 TL arasında olup, ücretler maalesef açlık sınırının da altında kalmıştır.

Sağlık çalışanlarının maaş ve emekli aylığına etki edecek 3600-7200 Ek Göstergenin uygulanması ve Özel Hizmet Tazminat oranlarının yükseltilmesiyle maaşlarda en az %150 oranında artış talep ediyoruz.

Sağlık Emek Meslek Örgütleri olarak buradan tekrar belirtiyoruz, 14 Mart Tıp Bayramından verilen vaatlerden bıktık. Yıllarca en zor koşullarda görevini yapan sağlık emekçilerini emeklilikte yoksulluk hatta açlık sınırının altında geçinmeye mecbur edenler gelecekte sağlıklarını tehlikeye atmaktadır.

Sağlık emekçileri olarak emeklilik gelirlerimizle ‘’GEÇİNEMİYORUZ’’

Yetkililere ve kamuoyuna duyururuz.”

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER