Hataylı STK’lar mücbir sebep belirsizliğinin sona ermesini istedi
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, Hatay Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (HESOB) Başkanı Aziz Fatih Yılmaz ile Hatay Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Jale Marufoğlu, Hatay’da belirsizliğe yol açan mücbir sebep uygulamasındaki belirsizliklerin ortadan kalkması için açıklama yayınladı.
Mücbir sebep uzatılmıyor
HESOB toplantı salonunda gerçekleşen toplantıda basın açıklamasını yapan ATSO Başkanı Hikmet Çinçin:
“Hatay halkı, esnafı, tüccarı, mali müşavirleri olarak “Mücbir Sebep” uygulaması dahil hiçbir konuda belirsizliklerle boğuşmak istemiyoruz. 6 Şubat depremi sonrasında üçer aylık fasılalarla her seferinde son gün uzatılan “mücbir sebep” uygulaması 30 Kasım 2024 günü itibariyle şehrimiz Hatay’da sonlandırılmış durumdadır. Her ne kadar ilimizin milletvekilleri dahil birçok kaynaktan “mücbir sebep” uygulamasının 1 yıl uzatıldığı haberleri yayılmış olsa da gerçek durum ne yazık ki şimdilik resmi bir uzatmanın yapılmamış olduğudur. 5 Aralık günü Plan ve Bütçe komisyonuna sunulmuş olan bir kanun tasarısı ile “mücbir sebep” uygulamasının nerelerde ne kadar sürede uygulanacağını içeren ve altışar aylık sürelerde ve 1 yıla kadar uzatma yetkisini Hazine ve Maliye Bakanlığı uhdesine veren “kanun tasarısı” henüz yasalaşmış durumda değildir…” sözleriyle bu husus için uzatılmanın mümkün olmadığını açık etmektedir.
”mücbir sebep’ uygulaması sonlandırılamaz.’
Başkan Çinçin, bununla beraber yapılması gerekenleri ve sonuçların doğuracağı hususları şöyle açıkladı :
”Hatay’ın sorunları çözülmeden Hatay’ın çarşısı, pazarı, işçisi, işvereni, muhasebecisi, mali müşaviri hatta vergi dairesi çalışanları normalleşmeden, olağan dönemlerdeymişiz gibi bizlerden, şehrimizden olağan vergilendirilme işlemleri gerçekleştirilemez. “mücbir sebep” uygulamasının 30 kasımda resmen sona ermiş olmasının yaratacağı karmaşa ve mağduriyetlerin önüne geçilebilmesi için mevcut yasal prosedür kullanılarak “mücbir sebep” süresinin kayıtsız şartsız en az üç ay daha uzatılması acil bir zorunluluktur. Bu süre içinde gerek idare, gerek mükellef gerekse mali müşavirin çıkacak yasayla belirlenecek kıstaslara hazırlık yapabilmesi ancak olanaklı olacaktır. Bunun yanı sıra, belirlenen süre sonunda mücbir sebep uygulamasının kimler için, hangi kıstaslar dahilinde uzayacağı açık ve net bir biçimde belirlenmelidir.
Aksi halde aralık ayının tüm yoğunluğuna ek olarak, verilen yetkinin nasıl kullanılacağı bile belli olmayan yasanın yasalaşma sürecinin beklenmesi muhasebeleştirmede içinden çıkılmayacak bir kaos ortamı yaratabilir. Bizler, 6 Şubat sabaha karşı yağmurlu bir kış günü yaşadığımız felaketin yıkamadığı umudu taşıyan kurumlar olarak, binlerce yıllık kadim Antakya kültüründen aldığımız güçle bu zorlukların üstesinden geleceğiz. Yetkililerden tek istediğimiz, Şehrimizin gerçekleri ile uyumlu kararları zamanında ve yerinde alarak şehrimizin bu çabalarına engel olmamaları hatta önünü açacak girişimlerde bulunmalarıdır. “mücbir sebep” uygulaması Hatay’da uzatılmak zorundadır! Hatay halkı yapılan ve yapılmayan her şeyin farkındadır! “