Cumartesi, Kasım 23, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelHATAY KİTAP FUARI’NDAN NOTLAR

HATAY KİTAP FUARI’NDAN NOTLAR

Hatay, insanlığın en eski ilk yerleşim yerlerinden biridir! Hatay,  geçmişten günümüze farklı kültürlerin ve farklı inançların bir arada yaşadığı, birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış barış, kardeşlik ve hoşgörü kentidir. Hatay ayrıca Türkiye’nin Ortadoğu’ya, Ortadoğu’nun da Anadolu’ya, Akdeniz’e ve Avrupa’ya açılan önemli kapısıdır.

Doğu Akdeniz’in en eski yerleşim yeri olan Hatay, aynı zamanda İpek Yolu’nun da Akdeniz’e açılan en önemli kapısıdır. Hatay, Avrupa’yı, Asya’yı ve Afrika’yı birbirine bağlayan ve köprü işlevi gören güvenli bir limandır.

Barış, kardeşlik ve hoşgörü kenti olan Hatay; inanç ve kültür turizminin de marka kentidir.  Hatay, Unesco’nun 26. Gastronomi şehridir.!

Türkiye’de ve dünyada en çok mozaik müzesi,  künefesi ve Senpiyer Kilisesi ile ünlenen Hatay; son yıllarda fuarları ile de ününe ün katmaktadır. Hatay Tarım Fuarı, Hatay Yapı İnşaat ve Dekorasyon Fuarı ve Hatay Kitap Fuarı;  insanlara, farklı sektörlere ve ekonomiye önemli katkı sağlamaktadır.

İtiraf etmeliyim ki, bu fuarlar Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın öncülüğü ve katkılarıyla gerçekleşmektedir.

HATAY KİTAP FUARI

Hatırlatmakta fayda var: DESAM’ın ‘Türk Halkının Kitapla İmtihanı’ isimli raporuna göre; dünyada en fazla kitap okuyan ülkelerin başında, yüzde 21 ile Fransa ve İngiltere var. Ardından, yüzde 14 ile Japonya geliyor. Türkiye ise, yüzde 0,1’lik kitap okuma oranıyla 86. sırada yer alıyor.

Türkiye’de en çok kitap okuma oranıyla Ankara birinci sırada yer alırken,  Şanlıurfa sonuncu sırada yer alıyor.  Türkiye’de kitap okuyanların yüzde 45’İ aşk, yüzde 43’ü din, yüzde 12’si masal, fıkra, siyaset, kişisel gelişim kitapları okuyor.

Ayrıca rapora göre, ayda cep telefonu ve iletişim masraflarına 173 lira ayıran 4 kişilik bir Türk ailesi kitaba yılda 5,5 lira ayırıyor.

Hatay Kitap Fuarı, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın katkılarıyla ilk olarak 2017 yılında açılmıştır. Bu yıl ise üçüncüsü (20-28 Nisan) yapılmaktadır.

Hatay Kitap Fuarı, mülkiyeti belediyeye ait olan 23.000 metrekare açık alan ve 7.000 metrekare kapalı alan ile Akdeniz Bölgesi’nin en büyük kitap fuarıdır. Geçen yıl düzenlenen 2. Hatay Kitap Fuarı’na 100 yayınevi katılmışken, bu yıl bu rakam 150’ye çıkmıştır.

Bu yıl yapılmakta olan 3. Hatay Kitap Fuarı’na, Hatay Milli Eğitim İl Müdürlüğü’nün destekleriyle 1.311 okula ulaşılarak, kitap fuarı bilgilendirmesi yapılmış, afişler asılmış ve taşıma konusunda destek sağlanmıştır.

Bu yıl Antakya ve Defne İlçelerinde mevcut ilköğretim öğrencilerinin tamamına “Yüzde 100 Eğitime Destek” temalı 50.000 adet karton kumbara dağıtımı gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca bu yıl düzenlenen 3. Hatay Kitap Fuarı’na birbirinden değerli 32 yazar katılacak olup, imza ve söyleşi etkinlikleri gerçekleştirecek ve halk ile buluşacaktır.

Hatay Büyükşehir Belediyesi bu yıl fuar alanına 100.000 öğrenciyi taşımayı hedeflemiştir. Bu taşımayla birlikte geçen yıl yaklaşık 280.000 kişi olan fuara katılım sayısının, bu yıl 350.000’e çıkarılması hedeflenmiştir. Böylelikle 3. Hatay Kitap Fuarı’na daha fazla katılımın sağlanması amaçlanmıştır. 

Hatay Kitap Fuarı alan olarak Doğu Akdeniz’in en büyük kitap fuarıdır. Hatay’a kitap fuarı kazandırmanın haklı gururunu yaşayan, Hataylı kitapseverleri yayınevleriyle buluşturan, Şair ve yazarları okurlarıyla tanıştıran Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkürler.

KİTAP RUHUN İLACIDIR!

Büyükşehir Belediyesi’nin Hatay Kitap Fuarı’nın açılmasına katkı sağlaması ve çocuklarımızı kitapla buluşturması çok önemli ve değerlidir. Çünkü bugünün sorunlarını değil, geleceğin sorunlarını çözebilecek yeni nesiller yetiştirebilmek için çocuklarımızı kitaba dokunur hale getirmemiz gerekiyor. Çocuklar, geleceğin gülü, yıldızı, ikbal ışığıdır. Onlardan çok şey bekliyoruz. Bugünün çocukları yarının büyükleridir.

Ancak,  sosyal medyanın çok yaygınlaştığı, iletişimin çok hızlı bir şekilde yayıldığı bir ortamda halkımız ve özellikle de çocuklarımız kitaptan gitgide uzaklaşmaktadır. İnsanların ihtiyaçları arasında ve ihtiyaç sıralamasında ‘kitap ihtiyacı’ çok gerilerde yer almaktadır. Günde 6 saat televizyon izleyen halkımız, günde 3-4 saat internetle buluşan çocuklarımız, günde birkaç dakika ortalamayla kitapla buluşabilmektedir.

Bu yüzden, Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin Hatay Kitap Fuarı’na katkı sağlaması ve halkımızı, özellikle de çocuklarımızı kitapla, şair ve yazarlarla buluşturması; bilgili ve kültürlü yeni nesil gençlerin yetiştirilmesi açısından çok kıymetlidir.

ŞAİR VE YAZARLAR SATICI DEĞİL, SANATÇIDIR!

Açıkça ifade etmeliyim ki, kitaplar okunmak içindir! Hatay Kitap Fuarı; taşıma öğrencilerin gezinti, öğretmenlerin selfie çekim yeri değil, kitaplara dokunma yeridir. Hatay şair ve yazarları satıcı değil, sanatçıdır. İnsan, ancak sevdiği şair ve yazarlardan bir şey öğrenebilir. Sanatçı, ekmek peşine düşerse alçalır. Kitaplarını severek okuduğumuz Hatay şair ve yazarlarını alçaltmaya hiç kimsenin hakkı yoktur. Dolayısıyla da Hatay Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi yetkililerine önemli görevler düşmektedir.

Hatay Büyükşehir Belediyesi,  öncelikle Hatay Şair ve yazarlarına ait eserleri değerlendirecek, onları maddi ve manevi yönden destekleyecek projeler geliştirmelidir. Yöresel şair ve yazarlara ait eserlerden bir miktar satın alınarak, parasız öğrencilere hediye edilmelidir. Böylelikle Hatay’da kitap okuma oranının artışına da katkı sağlanabilir. Gelecek yıl açılacak olan 4. Hatay Kitap Fuarı’na kadar, Hatay Büyükşehir Belediyesi bu soruna da çözüm üretmelidir. Aksi takdirde, Hatay şair ve yazarlarının bundan böyle kitap fuarını katılımı azalabilir. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Hatay  şair ve yazarlarının fuarda yaşadıkları sorunlara  acilen el atmalıdır.

Hatay Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi yetkililerine sesleniyorum: Kitap ruhun ilacıdır. İyi bir kitap gerçek bir hazinedir. Kitaplar uygarlığa yol gösteren ışıklardır. Gençlerini kitapla beslemeyen milletin sonu acıdır. Ve kendi kültürü ile ilgisi olmayan insan, ülkesinin yabancısıdır. Kültürün temel direği ise; bilmek, öğrenmek değil, bu yolda sarf edilen gayretlerdir.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER