Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Cengiz Haksöz, sağlıkta artan şiddete yönelik Ankara‘da 15 Mart 2020 Pazar günü düzenlenecek olan Büyük Beyaz Mitingi’ne katılacaklarını duyurdu. Haksöz, sorunları mitingde haykıracaklarını belirtti.
“Şiddet Ortamı Kader Değildir”
Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Cengiz Haksöz, “Şiddet ortamı kader değildir” mesajı vererek, Hatay Tabip Odası, Hatay Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Hatay Diş Hekimleri Odası, Hatay Aile Hekimleri Derneği, Hatay Veteriner Hekimler Odası, Hatay Eczacılar Odası ile Sosyal Hizmetler Uzmanları Derneği Hatay Şubesi yetkililerinin hazır bulunduğu ve destek verdiği basın açıklaması düzenledi.
1 Günde 40 Sağlık Çalışanı Şiddet Görüyor
Türkiye’de bir günde ortalama 40 sağlık çalışanının fiziksel, sözel veya psikolojik şiddete uğradığını söyleyen Haksöz, şiddetin geldiği noktayı tanımlarken de, bir hekimin ya da sağlık çalışanının şiddet görmesinin artık haber değeri bile taşımadığının altını çizdi.
Dr. Haksöz, sağlık çalışanlarının, tükenmişlik ve korku içinde sağlık hizmeti sunmaya çalıştığını, haftanın 7 günü 24 saat hizmet veren sağlık çalışanlarının bu kadar şiddete uğradığı, değersizleştirildiği, yaptığı işin basite indirgendiği, güvencesizleştirildiği, ekonomik olarak fakirleştirildiği, mobinge uğradığı bir dönem olmadığını belirtti.
“Sağlıkta Şiddetin Artışı Önlenebilir”
Şiddetin bu kadar artmasının, kışkırtılmış sağlık politikalarının bir sonucu olduğunu bildiren Haksöz, buna neden olarak da 2002 yılından itibaren uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Projesi’ni işaret ederek önlenebilir bir durum olduğunu söyledi.
Dr. Haksöz, “Hasta ve yakınlarının; taleplerinin karşılanmadığı, idari ya da sisteme dair bir tıkanıklıkla karşılaştıkları ya da tıbbın gerektirdiği her şey yapıldığı halde olumsuz bir tıbbi durumun ortaya çıktığı ilk anda, sağlık hizmetini sunanlara karşı öldürmelere varan şiddet girişimlerine başvurması olağan bir sürecin sonucu değildir. Bu tutum, bu saldırganlık, bu vahim tablo, sürdürülebilir değildir.
Tekrar ediyoruz, bu şiddet önlenebilir. En üst düzeyde şiddet kınanmalı, şiddet uygulayanlara sıfır tolerans gösterilmeli, şiddete karşı önerdiğimiz yasa tasarısı da bir an önce meclisten geçirilmelidir.”
TTB’nin Hazırladığı Tasarı Yasalaştırılmalı…
Dr. Haksöz, şiddetin önlenmesi için 5 acil tedbir önerilerini de şöyle sıraladı:
1- Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) hazırladığı Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı hızla yasalaştırılmalı.
2- İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu etkin olarak uygulanmalı.
3- Muayene randevuları, hastaya yeterli süre ayrılacak şekilde düzenlenmeli.
4- Acil servislerde, sadece acil hastalara hizmet verilmeli.
5- Birinci basamak sağlık hizmetleri güçlendirilmeli, sevk zinciri uygulamasına geçilmeli.
Sağlıkta Şiddete Karşı Çıkan Yurttaşları da Mitinge Çağırıyoruz
Haksöz, “Biz; hekim, diş hekimi, eczacı, veteriner, psikolog, biyolog, hemşire, laborant, sosyal hizmet uzmanı, sosyolog, diyetisyen, sağlık memuru, ebe, acil tıp teknisyeni, anestezi teknisyeni, radyoloji teknisyeni, çevre sağlığı teknisyeni, onkoloji teknisyeni, optisyen, fizyoterapist, aile sağlığı çalışanı, tıbbi sekreter ve sağlık hizmet sunumunda yer alıp, burada adını anamadığımız bütün mesai arkadaşlarımızla ve sağlık hakkına sahip çıkıp, sağlıktaki şiddetin kendisine ve hastasına da zarar verdiğini düşünen yurttaşlarımızla birlikte, 15 Mart 2020 Pazar günü Ankara’da Büyük Beyaz Miting’de buluşuyoruz.
Sağlık hakkına sahip çıkıp, sağlıktaki şiddetin kendisine ve hastasına da zarar verdiğini düşünen yurttaşlarımızı da bu mitinge katkı vermeye çağırıyoruz.”