Samandağ ilçede “Samandağ biberi, seracılık ve coğrafi işaretleme konferansı” düzenlendi.
Konferans, Samandağ Kaymakamlığı, Samandağ Ziraat Odası, MKÜ Ziraat Fakültesi, Ayhan Kara Vakfı ve Hatay Gönüllüleri Konseyi işbirliği ile düzenlendi.
Samandağ Kültür Merkezinde düzenlenen Konferansa çok sayıda çiftçi ve üretici katıldı.
Konferansın açılış konuşmalarını: Hatay Gönüllüleri Konseyi Başkanı Tahsin Dönmez, Ayhan Kara Vakfı Başkanı Ayhan Kara ve Samandağ Kaymakamı Dr.Cahit Çelik yaptı.
Hatay Gönüllüleri Konseyi Başkanı Tahsin Dönmez Tahir :konuşmasında neden Samandağlıların bu kadar varlıklarına rağmen Arabistan çöllerinde kötü yaşam koşullarında çalışmaya gidiyorlar? Sorusunu sordu. Anneler perişan, çocuklar perişan ve Samandağ sebze ve meyve deposu bu anlamda kendimizi sorgulayarak başlanmasını istedi. “Siz Samandağ çiftçi ve üreticiler o zaman Samandağ’ın katma değerlerini artıralım. Hatay Gönülleri Konseyi olarak MKÜ ile çiftçiyi bir araya getirirsek çok daha ileriye gideceğiz” dedi.
Kaymakan Cahit Çelik yaptığı konuşmada şunları söyledi
“İlçemiz tarım potansiyeli 150 bin dekarlık tarım alanı vardı. Bunun 90 bin dekarı meyvecilik, 20 bin dekarında sebzecilik, 10 bin dekarında ise hububat ekimi yapılmaktadır. İhracat olarak en önemli yetiştirdiğimiz ürün mandalinedir. Hatay’ın 90 bin tonunu yaklaşık yüzde onunu ilçe karşılamaktadır. Bununla beraber Erik üretimimiz 5600 tondur. Maydonuz ise 5 bin ton ile Hatay’ın %25 Türkiye’nin ise %9 nu karşılamaktadır. İlçemizde 1600 dekar örtü altı üretim yapılmaktadır. Örtü altı üretimde domates ve biber başı çekmektedir. Samandağ’a özgü biber onbin sekizyüz ton üretilmektedir. Türkiye’nin yüzde yetmişini fidan olarak Samandağ karşılamaktadır. Yıllık ortalama beşmilyon fidan üretilmekte, yaklaşık iki milyonu ihraç edilmektedir. Merkezi olarak bizim bu tarımsal faaliyetlerin daha da gelişmesine yardımcı olmaktır” dedi.