Cuma, Kasım 22, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelHATAY'A TEŞVİK ATAĞI...

HATAY’A TEŞVİK ATAĞI…

HASİAD; ilimizin ekonomideki dinamikleri, Hatay’ın 10 Milletvekili ve Hatay Valisi öncülüğünde, Hükümet nezdinde “Hatay’a Teşvik” için hamle yapıyor

HASİAD’ın hazırladığı, ilimizle ilgili son 5 yılı içeren son derece çarpıcı olan Rapor’da; Ortadoğu’daki savaşın en çok etkilediği illerden biri olan Hatay’daki takipteki kredi miktarının artarken, ilimize tahsis edilen kredi tutarının azaldığı, işsizliğin arttığı, ihracatın azaldığı, turizm gelirlerinde ciddi düşme yaşandığı, nakliye sektörünün ağır darbe aldığı, ekonomide kaygı verici durağanlık yaşandığı kaydedilerek, HATAY’ın, Bakanlar Kurulu kararıyla acilen “Teşvikli İller” kapsamına dahil edilmesi gerektiği vurgulanıyor.
Hatay Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetimi, daha önceki, Hatay’ın, Suriye krizi öncesi ve sonrasında değişkenlik gösteren ekonomik verilerinin karşılaştırılması ve değerlendirilmesi çalışmasının ardından bu kez ilimizle ilgili çok çarpıcı bir rapor hazırladı.
Rapor’da; ilimizdeki iş dünyası ve esnafın kullandığı kredi tutarlarında ciddi düşme olduğu, ödenemeyen kredi takibinde artma yaşandığı, ilimizde ekonomide ciddi durağanlık olduğu, nakliye ve ihracatın, turizmin ağır yaralar aldığı kaydedildi ve ilimizin “Teşvikli İller” kapsamına dâhim edilmesi gerekliliği vurgulandı.
HASİAD Yönetimi’nin basınla buluşmasında yaptıkları bu hamleyi anlatan Başkan Tahsin Kabaali, son 4 aylık sürede Hatay’ın ekonomik verilerini, gelişmelerini, Türkiye Ekonomisi içindeki seyrini yakından takip etmeyi sürdürdüklerini belirtti ve şehrimizdeki ekonomik verilerin iyiye doğru gitmediği yönünde tespitleri olduğunu anlattı.
HASİAD Başkanı KABAALİ, özellikle finans, işsizlik, ihracat, nakliye ve turizm başlıkları altında açıklanan sonuçlara dikkat çekerken, ana başlıklar halinde şu tespitlerde bulundu:
-Hatay’da 2010 yılında, 178 milyon TL’lik takipteki kredi miktarı, 2015 yılında üç kat artışla 543 milyon TL’ye yükselmiştir.
-2010 yılında, Türkiye’de kullanılan kredilerin % 1,8’i ilimize tahsis edilirken, 2015 yılında bu oran % 1,3’e düşmüştür. Türkiye’deki toplam nakdi krediler bakımından 2010 yılında 8. sırada yer alan ilimiz, 2015 yılında 13. sıraya gerilemiştir.
İlimizin de dahil olduğu TR 63 Bölgesinde işsizlik oranı, 2011 yılında % 12 iken, 2015 yılında % 16,4’e yükselmiştir.
-2010 yılında Hatay’ın Türkiye ihracatı içindeki payı % 1,51 iken, bu oran 2015 yılında 1,34’e düşmüştür. İhracatımızın yaklaşık % 50’sini gerçekleştirdiğimiz beş ülkeden üçüyle (Irak, Mısır ve Rusya) sorun yaşamaktayız. İhracatımızın % 60’ını oluşturan iki üründen birisi olan demir çelik ihracatında 2010-2015 yılları arasında ciddi bir artış olmazken, yaş sebze meyvede ihracat aynı yıllarda 480 milyon dolardan 390 milyon dolara bir düşmüştür. Suriye krizi yaşanmamış olsaydı, Hatay’ın şu an için 3,5-4 milyar dolarlık bir ihracatından söz ediyor olacaktık.
-Hatay’da turistik tesislerin doluluk oranı halen % 30’ların altındadır. Müze ve ören yerlerini ziyaret edenlerin sayısı 2010 yılında 219 bin kişi iken, bu sayı 2015 yılında 172 bin kişiye düşmüştür.
-Hatay’ı Suriye’ye ve dolayısıyla Ortadoğu’ya bağlayan sınır kapıları kapanmıştır. Bu da ilimizin ticaretini, ihracatını, nakliyecisini ve turizmini olumsuz etkilemektedir.
Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte basınla buluşmasında, Hatay’ın mevcut ekonomi tablosunu anlatan Başkan Tahsin Kabaali, Hatay ekonomisi için acil çözüm önerilerini de şöyle sıraladı:
-Yatırım faaliyetlerinin istenilen düzeye çekilmesi için, başta Hatay olmak üzere, Suriye krizinden etkilenen illere teşviklerin arttırılması, teşvik kapsamında Hatay’ın 4. Bölgeden 6. Bölge kapsamına alınması,
-Hatay’a devlet yatırımlarının arttırılması ve başlanan devlet yatırımlarının acilen tamamlanması,
-İhracat ve nakliye sektörlerine destek sağlanması, özellikle Ortadoğu’ya RoRo ile yapılan taşımaların teşvikle desteklenmesi,
-Bölgemizdeki olumsuz algıdan dolayı oluşan teminat yetersizliklerine karşı çözüm üretilmesi ve firmaların finansmana erişiminin kolaylaştırılması…
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan HASİAD Başkanı Tahsin Kabaali; Doğaka, ATSO, İSO, Reyhanlı TSO ve İskenderun Organize Sanayi Bölgesi Yönetimleri olarak elbirliği içinde, Hatay’ın 10 Milletvekillini de yanlarına alarak, Hatay Valisi Ercan Topaca öncülüğünde, hükümet nezdinde Hatay’a teşvik için hamle yapacaklarını belirtirken, HASİAD olarak, bu konuların ve Hatay’ın ekonomisi ile ilgili diğer tüm sorunların yakın takipçisi olmaya devam edecek-lerini sözlerine ekledi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER