Hassa lav tüpü mağaralarındaki uzun ayaklı yarasa (Myotis capaccinii) ile Kırıkhan kırsalında tespit edilen Kayalık gerbili (Gerbillus dasyurus) gibi türlerin 2018 yılı ‘Tür Koruma ve Eylem Planlarının’ Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün gündemine alındığı bildirildi.
Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Nursel Aşan Baydemir, Hatay’da tespit edilen 11 mağaranın Türkiye’de ulusal mağara kaydına geçen ilk volkanik kökenli mağaralar olduğunu açıkladı.
Hatay’da bulunan Türkiye’nin ilk lav tüpü mağaraları, nesli tükenme tehdidi altında olan çok sayıda hayvana ev sahipliği yaparak, yaşamlarını sürdürmeleri ve popülasyonlarının artmasına olanak sağlıyor. Hassa ilçesinde 2015’te keşfedilen Türkiye’nin ulusal mağara envanterine giren ilk volkanik, kökenli mağaraları nesilleri tehdit altında olan çizgili sırtlan, saz kedisi, çeşitli yarasa türleri, kayalık gerbili, oklu kirpi, uzun kulaklı çöl kirpisi ve gazella gazella dağ ceylanları yakın bölgeyi yaşam alanı olarak kullanıyor.
Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nursel Aşan Baydemir, Hassa’da tespit edilen 11 mağaranın Türkiye’nin kayda geçen ilk volkanik kökenli mağaraları olduğunu vurgulayarak, Hatay Tabiatı Koruma Derneği iş birliğiyle 2015’ten bu yana lav tüpü mağaralarında yaşayan canlılar ve özellikle yarasalar üzerinde incelemelerde bulunduk. Lav tüpü mağaralarında nesli tükenme tehdidinde bulunan uzun blasius nalburnlu, uzun kanatlı ve mehely nalburunlu yarasaların bir ada koliniler halinde yaşadıklarını tespit ettik. Genel itibariyle Hatay’da yayılış gösteren 41 yarasa türünden 17’si yaşamaktadır. Bunların 4 türü de nesli tehlike altında olanlardır” diye konuştu.
TÜRKİYE’DE İLK…
Hassa’nın özellikle yarasa türleri açısından bu anlamda oldukça önemli bir alana sahip olduğuna işaret eden Prof. Dr. Nursel Aşan Baydemir, “Çünkü bu yarasalar şimdiye kadar karstik mağaralarda tespit edilen tür olarak ilk defa volkanik kökenli bir mağarada tespit edilmiştir. Bu da Türkiye’de ilktir” dedi.
Meydanlıdan ‘Riskli alan’ tepkisi!
“EKO-TURİZME KAZANDIRILMALI”
Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç de yaklaşık olarak 200 bin dönümlük Hassa’daki alanda “Leçelik alanın” son derece ilginç, nadir, jeolojik oluşumlara ev sahipliği yaptığını vurguladı. Dernek olarak bu bölgede ilki 2015 yılında olmak üzere toplam olarak da 11 lav tüpü mağara tespit ettiklerine değinen Öğünç “Lav tüpü mağaralarını yaşam alanı olarak kullanan son derece nadir, nesli tehdit altında bulunan canlı türlerimiz bulunuyor. Bölgede yaptığımız çalışmalarımızda bunları tespit ettik. Özellikle yarasalar, çizgili sırtlanlar, saz kedisi, kayalık gerbili ve Hatay dağ ceylanlarının yaşam alanı olarak buraları kullandığını gördük. Ayrıca bölgemiz yer altı su kaynakları bakımından oldukça zengin bir bölgedir. Devlet Su İşlerinin ölçümlerine göre yer altı su rezerv günlük 1.5 milyon insana yetecek sağlıklı içme suyu sağlayabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı bulunduğumuz bölgenin mutlak suretle koruma altına alınarak, ekuturizme kazandırılması gerekiyor” diye konuştu.
Öğünç, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü nezdinde anında cevap bulmasından mutlu olduklarını sözlerine ekleyerek “2016 yılı içerisinde Hassa lav tüpü mağaralarında tespit ettiğimiz uzun ayaklı yarasa (Myotis capaccinii) ve yine 2016 yılında Kırıkhan kırsalında tespit ettiğimiz Kayalık gerbili (Gerbillus dasyurus) gibi türlerin 2018 yılı içerisinde ‘Tür Koruma ve Eylem Planlarının’ yapılması Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün gündemine alındı. Uzun ayaklı yarasa bakanlığımız tarafından tür koruma ve eylem planı yapılmış 10. türümüz olurken Hatay’da tür koruma ve eylem planı yapılmış nadir canlı tür sayımız 5’e yükseliyor. Mutlu ve gururluyuz” şeklinde konuştu.