Cumartesi, Eylül 21, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelHatay'da İpek Böcekçiliği Canlandırılıyor

Hatay’da İpek Böcekçiliği Canlandırılıyor

İPEK dokumacılığı ile ünlü Hatay’da unutulmaya yüz tutan ipek böcekçiliği, Defne Belediyesi tarafından açılan Koza Evleri’nde canlandırılmaya çalışılıyor.

Defne Belediyesi Koza Evi’nde yumurtalarından çıkan ipek böcekleri, taze dut yapraklarıyla besleniyor. Tüm evrimlerini burada geçiren ipek böceklerinin ördüğü kozalardan çıkarılan iplikler, dokuma makinelerinde ipek kumaşa dönüştürülüyor. Bu kumaşlardan el emeği göz nuru dökülerek şal, kravat, gömlek, elbise gibi giyim eşyalarından süs eşyalarına kadar bir çok ürün üretiliyor.

İpek böcekçiliği ve ipek dokumacılığının Hatay’ın en eski mesleklerinden biri olduğunu belirten Defne Belediye Başkanı CHP’li İbrahim Yaman şunları söyledi:

“Koza evleri istihdam alanında ciddi bir açığı kapatacak diye düşünüyoruz. Unutulmaya yüz tutmuş ipek böcekçiliğini tekrar canlandırmak, tekrar yaygınlaştırma konusunda da ciddi bir çalışma olacak. Güzel yönü tüm vatandaşlarımızın çok da büyük yatırım yapmadan, hatta kendi evinin odasında bile yapabileceği bir iş bu ve ciddi ekonomik getirisi olan bir iş. Onun için ilgi fazla. Biz bu işi başlattıktan sonra çevremizde diğer belediyeler de bu işe ilgi duydu, onlar benzer ipek böcekçiliği merkezleri kurmaya başladı. Bu konu bizi çok sevindirdi, demek ki birilerinin bu işi hatırlatması, başlatması gerekiyordu. Ben bunun gittikçe daha iyi yerlere geleceğini ve Hatay’ın tekrar eskisi gibi bir ipek merkezi olacağını düşünüyorum.” EĞİTİM MERKEZLERİ

Defne İlçesi’nde 3 yıldır hizmet veren Koza Evi aynı zamanda bir eğitim merkezi. Her yıl 25 mezun veren Koza Evi’nde kursiyerler usta öğreticiler nezaretinde ipek böceklerinin yetiştirilmesinden, kozalardan elde edilen iplerle kumaş dokumacılığına kadar mesleğin en ince ayrıntılarına kadar şeyi öğreniyorlar. Mesleği öğrendikten sonra da KOSGEB ile yapılan işbirliğiyle açılan girişimcilik kurslarına katılarak girişimcilik belgelerini alarak iş yeri sahibi oluyorlar.

EĞİTİM ALANLARA GİRİŞİMCİLİK KURSU DA VERİLİYOR

Koza Evi Sorumlusu ve Usta Öğretici Tülay Genç, “Ben uzun zamandır bu işi yapıyorum, Defne Belediyesi Hatay’da unutulmaya yüz tutmuş mesleği canlandırmak için bu merkezi açtı. İstihdam yaratmak amacıyla eğitim veriyoruz. Tüm öğrencilerimize girişimcilik eğitimini de verdik, tek amacımız bu mesleği yeniden canlandırmak. Biz çok mutlu oluyoruz, çünkü bizden sonra Hatay’da bu meslek önemsenmeye başladı” dedi. – Hatay

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER