Cuma, Eylül 20, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberHatay’daki Cemaat Mülklerinin Vakıflara İadesi İçin Kanun Teklifi

Hatay’daki Cemaat Mülklerinin Vakıflara İadesi İçin Kanun Teklifi

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, TBMM Başkanlığına verdiği kanun teklifinde Hatay’daki cemaat vakıflarının taşınmazlarının ilgili vakıflara iadesini talep etti.

Hatay’daki Cemaat Mülklerinin Vakıflara İadesi İçin Kanun Teklifi

Vakıflar Kanunu, 2003 yılında çıkarıldı ve AB uyum yasaları ile 2008 yılında yürürlüğe girdi.  Kanunun 1936 beyannamesine kayıtlı olan taşınmazların tümü cemaat vakıflarına iade edilmişti. 1939 yılında Türkiye’ye katılan ve 1936 beyannamesine kayıtlı olması mümkün olmayan Hatay’daki cemaat vakıfları ise bu düzenlemelerden yararlanamamıştı.

Güzelmansur, Cemaat Mülklerindeki Hatay Eşitsizliğine “Dur” Diyor

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Hatay’ın faydalanamadığı eşitsizliğe “dur” demek için TBMM Başkanlığına sunduğu kanun teklifinde, “Vakıflar Kanununa Geçici Madde EklenmesineDair Kanun Teklifi”ile 1939 yılında Türkiye’ye katılan Hatay ilindeki cemaat vakıflarının taşınmaz sorunlarının “1936 beyannamelerine kayıtlı olma” şartı aranmaksızın iade edilmesini istiyor.

Bu kapsamda Hatay’daki cemaat vakıflarının tasarruflarında bulunan nam-ı müstear veya nam-ı mevhumlar adına kayıtlı taşınmazlar; mal edinememe gerekçesi ile Hazine ile Vakıflar Genel Müdürlüğüne geçen taşınmazlar;malik hanesi açık olan taşınmazlar; kamulaştırma, satış ve trampa dışındaki nedenlerle Hazine, Vakıflar Genel Müdürlüğü, belediye ve il özel idaresi adına kayıtlı taşınmazlar ile kamu kurumları adına tescilli olan mezarlıkları ve çeşmeler cemaat vakıflarına iade edilecek. Cemaat vakıfları tarafından satın alınmış veya cemaat vakıflarına vasiyet edildiği veya bağışlandığı halde, mal edinememe gerekçesiyle Hazine veya Vakıflar Genel Müdürlüğü adına tapuda kayıt edilen taşınmazlardan üçüncü şahıslar adına kayıtlı olan taşınmazların isetespit edilen rayiç bedelleri vakıflara ödenecek. Bunun için kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren onsekiz ay içinde müracaat edilmesi ve Meclisin olumlu karar vermesi gerekiyor.

Kanun teklifine ilişkin açıklamada bulunan CHP’li Güzelmansur “kanun teklifinin kabul edilmesi halinde bir eşitsizliğin, adaletsizliğin giderileceğini Hatay’da yerleşik cemaat vakıflarının taşınmazlarının diğer illerdeki cemaat taşınmazları gibi vakıfları adına tescil edilebileceğini” dile getirdi.

Diğer güncel İskenderun haberleri için: İskenderun Haber
Diğer güncel Hatay haberleri için: Hatay Haber

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER