Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Amasya’dan Hatay’a atanan ve görevine başlayan Vali Mustafa Masatlı yaptığı basın toplantısı ile çeşitli konularda kamuoyunu aydınlattı.
Hatay’da görev yapmanın mutluluğunu yaşadığını ifade eden Vali Mustafa Masatlı “İnşallah afet bölgemizi ayağa kaldırmak için Devletimizin başlattığı seferberliğe tüm gücümüzle katkı sunmaya, halkımızla el ele vererek Hatay’ımızı yeniden inşa etmeye çalışacağız” dedi.
İnsanlık tarihi boyunca yaşamış birçok medeniyete ev sahipliği yapan kadim şehir Hatay’da, sayısız medeniyete ait izler görmenin mümkün olduğunun altını çizen Vali Masatlı “Yüzyıllardır farklı etnik köken, inanç ve kültürden insanların bir arada yaşayarak oluşturduğu birlikte yaşama kültürü Hatay’ı barış, kardeşlik ve hoşgörünün simgesi haline getirmiştir. Hatay’da cami, kilise ve havrayı aynı sokakta görebilir, farklı inançlara sahip insanların bayramlarda, düğünlerde veya cenazelerde nasıl bir araya geldiklerine, sevinç ve hüznü nasıl birlikte yaşadıklarına şahitlik edebilirsiniz.
Bunun en büyük örneğini de, yaşamış olduğumuz elim deprem felaketi esnasında bizzat gördük. Ne yazık ki Ülkemiz Şubat ayında tarihte benzerine az rastlanır bir felaketle karşı karşıya kalmıştır. Merkez üssü Kahramanmaraş olan 2 büyük deprem 11 ilimizi etkilemiş, büyük bir yıkıma, 50 binden fazla insanımızın vefatına ve milyonlarca insanımızın evlerini kaybetmelerine neden olmuştur. Bu büyük felakette hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, Aziz Milletimize de baş sağlığı ve sabırlar diliyorum” diye konuştu.
Depremin ilk anından itibaren başta Cumhurbaşkanı ve bakanlar olmak üzere Devletin, tüm imkânlarıyla seferber olduğunu vurgulayan Vali Masatlı “Devletin tüm kademeleri Aziz Milletimizle beraber afet bölgesine yardıma koşmuştur. Ülkemizin dört bir yanından akın akın kuruluşlarımız, yerel yönetimlerimiz, kamu görevlilerimiz, askerlerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve sivil halkımız deprem bölgesine intikal ederek, arama-kurtarma, barınma ve iaşe başta olmak üzere, gereken tüm çalışmalarda afetzede halkımızın yanında olmuştur. Şahsım olarak depremin ilk günlerinde, Hatay Koordinatör Valisi olarak görevlendirilerek Hatay iline geldim ve depremin şiddetini en fazla yaşayan yerlerden biri olan bu ilimizde, Hatay’ımızın insanlarına hizmet etme fırsatı buldum. Şuan itibariyle deprem bölgesinde arama-kurtarma faaliyetleri tamamlanmış, enkazlar büyük oranda kaldırılmış, yüzbinlerce çadır ve konteynerden oluşan barınma alanları kurulmuş ve halkımızın ihtiyacı olan tüm hizmetler aktif hale getirilmiştir” şeklinde konuştu.
Vali Masatlı, Afet bölgesinde bulunduğum 64 günlük süre zarfında Ülkenin zor zamanlarında Millete hizmet etmenin verdiği onuru ve kıvancı taşımanın yanı sıra, afet bölgesinde yaşayan güzel insanlarla bir arada olmanın, onlarla gönül bağları kurmanın da huzurunu ve mutluluğunu yaşadığını kaydetti.
İlk etapta acil ve öncelikli ihtiyaçları belirleyip bu alanlara yönelerek, kamu hizmetlerinin ilin her köşesine ulaşımını temin etmeye çalışacaklarını vurgulayan Vali Mustafa Masatlı şöyle devam etti: “Aynı zamanda ilimizdeki alt ve üst yapıyı tesis etme çalışmalarına gereken tüm desteği vererek, bu alandaki tüm çalışmaları da en kısa zamanda tamamlamak için gayret göstereceğiz. Devletimizin TOKİ vasıtasıyla inşa etmeye başladığı on binlerce konutu, hastaneleri ve diğer tüm kamu binalarının kısa sürede tamamlanması için üzerimize düşen tüm görevleri yerine getirecek ve depremin izlerini tamamen ortadan kaldırana dek canla başla mücadele edeceğiz. Hatay tarih boyunca ilklerin şehri olmuştur, Bugün ki Türkiye sınırları içerisinde Anadolu’nun ilk camisi olan Habib-i Neccar camisi buradadır. Ayrıca Allah dostu, Mutasavvıf Bâyezid-i Bistâmî Hazretleri de bu topraklarda metfundur. Yine Dünyanın ilk mağara kilisesi ve Hıristiyan kelimesinin ilk kez kullanıldığı St. Pierre kilisesi 2011 yılında; Romalılar döneminde binlerce esir tarafından yapılan Titus Tüneli 2014 yılında UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesinde yer bulmuştur.”
Birçok medeniyetten izler taşıyan Hatay’da ne yazık ki bazı tarihi miraslar da deprem felaketinde ağır hasar gördüğünü hatırlatan Vali Masatlı “Tüm insanlığın ortak ve kültürel değeri olan, bu yapılarımızı tekrar ayağa kaldırmak için, elimizden gelen tüm imkanları kullanacağız. Ayrıca Hatay’ımızın tarihi, kültürel ve doğal külliyatının yanında, zengin mutfağının eşsiz lezzetleri de apayrı birer değerdir. Hatay tarihsel derinliğinden gelen yaklaşık 600 çeşit kendine özgü lezzetiyle 31 Ekim 2017 tarihinden itibaren “UNESCO Gastronomi Şehri” unvanını almıştır. Bizler de inşallah Hatay’ımızdaki yaralar sarılınca, bu köklü mutfağı ve eşsiz lezzetleri tüm dünyaya tanıtmaya, tıpkı eski günlerde olduğu gibi yerli ve yabancı yüzbinlerce misafirimizi bu topraklarda ağırlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Hatay’ın tüm güzel insanlarıyla el ele, gönül gönüle vererek bu kadim toprakları tekrar yeşerteceklerine inancının tam olduğunu sözlerine ekleyen Vali Masatlı “Rabbim ilimizin tekrar inşa ve ihyası yolunda bizleri utandırmasın ve muvaffak eylesin. Tarihimiz boyunca her türlü zorluğun üstesinden gelen Devletimiz ve Aziz Milletimiz, inşallah bu zor günlerin de üstesinden gelecektir. Rabbim Ülkemize ve Milletimize bir daha böyle acılar yaşatmasın. Sizleri ve saygıdeğer Hataylıları sevgi, saygı ve muhabbetle selamlıyorum” dedi.