Halk TV’de İsmail Küçükkaya’nın Yeni Bir Sabah programına konuk olan CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur da kentin sorunlarını tek tek anlattı.
HATAY’IN SORUNLARI 9 METRELİK RULODA!
Güzelmansur, Hatay’ın sorunlarının büyüklüğünü anlatmak için 9 metrelik rulo getirdi.
Hatay’ın rulodaki uçu bucağı görülmeyen sorunları anlatan Güzelmansur, “Reyhanlı Barajı, az önce sizin dediğiniz Reyhanlı Barajı bunun temeli 2011’de atıldı. Dediler ki biz 5/5/2015’te biz bu barajı bitireceğiz. Şu an 2025’teyiz. Daha Reyhanlı Barajı’ndan 1 metrekaresi pamuğunu veya buğdayını sulayan bir çiftçimiz yok. Niye?
Çünkü barajı bitirdiler ama dediler ki, efendim sulama kanallarını biz daha yeni yapmaya başlıyoruz. Aklın neredeydi o zaman? Niye bunu söylüyorum? Çünkü Hatay gerçekten ihmal edilen bir kent. Bakın
Reyhanlı Barajı sadece onlardan sadece bir sorun, bir tanesi. Bakın 24 bin bizim can kaybımız oldu Hatay’da. Neden biliyor musunuz? Neden biliyor musunuz? Çünkü Bu kadar sorun. otoyol Edirne’den başladı. Ankara’ya kadar otoyol, Adana’ya kadar otoyol Belen’e kadar otoyolu kestiler. Ve biliyorsunuz bizim orada binlerce yaralımız Hatay’dan dışarı çıkamadı.
Niye? Çünkü otoyol, yollar tıkandı. 1200 km’yi yapan iktidar 38 km’lik Belen’den Antakya’ya yolu yapamıyor mu? Niye söylüyorum bunu? Bakın bende rakamlar var” ifadelerini kullandı.
“2011’DEN BERİ HEP AYNI HİKAYE”
Güzelmansur, Hatay’ın ödediği vergilere karşı hizmet alamadığını belirterek verileri tek tek sıraladı. Güzelmansur şunları ifade etti:
“Hatay’ın ödediği vergi 2020’de 12,5 milyar lira. Ama 2021’de biliyorsunuz ayrılan ödenek 408 milyon lira. Yani yüzde 3. Yani her 100’nun 97liranın başka illere harcanıyor, 3’ü Hatay’a harcanıyor. Biz bunu defalarca dile getirdik. Dedik ki lütfen bu haksızlığı giderin. Ama iktidar bunu gidereceğine daha da arttırdı. Neden? Bugün 2021’de toplanan vergi 25 milyar lira, ödenek 670 milyon lira.
Yani 2.6. Reyhanlı Barajı tekrar söylüyorum, Yarseli Barajı hala bitirilemedi ve bugün Hatay’daki çiftçi Evet. diğer çiftçilerden 10 katına fazla maliyetle pamuğunu sulamak zorunda kalıyor.
Elimde veriler var. Niye söylüyorum bunları? Çünkü gerçekten ihmal edilen bir kent. Bugün Adana’da bugün pardon 100 dönümünü 25.000 liraya sulayan çiftçimiz Urfa’da 30.000, Hatay’da ise 250.000. Neden? Çünkü bizim oradaki çiftçimiz elektrikle, yer altı sondajından elektrikle suyu alarak pamuğunu sulamak zorunda kalıyor. Halbuki Reyhanlı Barajı açılmış olsaydı bu maliyet 25.000 olacaktı. Yalnız bu değil. Bakın tekrar mesela Hassa Tüneli var. Bugün Gaziantep’i Maraş’ı İskenderun’a denize bağlayacak tünel. İktidar her seçimde kazmayı attım, açılışını yapacağım ve bu konuda da bize güvenin. Biz buraya çalışmalara başladık. 2011’den beri hep aynı hikayeyi izliyoruz. Daha yeni yeni projlendiriliyor. Daha yeni yeni o tünel yapılmaya başlanıyor.”