Cuma, Kasım 22, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberHatayın yazar ve şairleri kitabı yayımlandı

Hatayın yazar ve şairleri kitabı yayımlandı

Araştırmacı-Yazar M. Adil Çetin’in “HATAY’IN YAZAR VE ŞAİRLERİ” adlı onbirinci kitabı yayımlandı.

Hatayın yazar ve şairleri kitabı yayımlandı

 

Hatay Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları’ndan çıkan “HATAY’IN YAZAR VE ŞAİRLERİ” adlı kitap 644 sayfa olup içerisinde en az bir kitabı yayımlanmış 393 yazar ve şaire yer verilmiştir.
Araştırmacı-Yazar M. Adil Çetin, Hatay Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği basın toplantısında yeni çıkan kitabıyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Antakya’da Eylül 2013 tarihi itibariyle yıllardır eksikliğini hissettiğimiz bir dernek kuruldu. Derneğin kurucularından Sayın Ali Parlak, yapacağı ilk toplantıya beni de davet etmişti. Bu toplantıda Sayın Ali Parlak, kurulan derneğin adının “Hatay Şairler Yazarlar Derneği” kısaca HAŞYAD ve amaçlarının da “Türkçenin doğru ve yaygın kullanılması bilincinin toplumda yerleşmesi ve gelişmesini sağlayacak faaliyetlerde bulunmak ve bu konuda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlara destek vermek amacı ile kurulmuştur. İlimiz tarihi ve kültürel mirasına sahip çıkar ve dokusuna uygun tanıtımlara öncülük eder.” olduğunu ifade ederek, dernek olarak neler yapılabileceği konusunda biz katılımcılardan da görüşlerimizi istemişti.
Bu toplantıda söz alarak şunları söylemiştim: “Öncelikle bu derneğin kurulması çok iyi bir teşebbüstür. Sizlere teşekkür ediyorum. Bu dernek Hatay’daki şairleri ve yazarları toparlayacak, onlara bir çatı oluşturacak, onlara destek çıkacak bir oluşumdur. Bu dernek, öncelikle Hatay’da ne kadar yazar ve şair varsa ilçe ilçe bir listesini oluşturmalıdır. Bir envanter yapılmalıdır. Bir dergi kanalıyla şair ve yazarlarımızın ürünlerini yayımlayarak kalıcılığını sağlamalıdır. Her liseden en az bir yetenekli öğrenciyi tespit ederek onun gelişmesine, yetişmesine ön ayak olmalıdır. Yeni yetişecek şair ve yazarlara atölye görevi yapmalıdır. Burada genç yetenekleri yönlendirmeli, onlara rehberlik yapabilmeli, şiir ve yazılarını dergide yayımlayarak onları teşvik edebilmelidir. Dernek, şair ve yazarlarımızın ürünlerinin kitap haline getirilmesinde yardımcı olabilir. Valiliğin, kaymakamlıkların, belediyelerin, sivil toplum kuruluşlarının ve iş adamlarının bu kitapların bastırılmasında destekleyici olmaları hususunda aracılık yapabilir.”
Toplantıdan sonra Hatay’ın yazar ve şairleri ile ilgili araştırmaya başladım. Hatay’ın en az bir kitabı yayımlanmış ne kadar yazar ve şairi varsa önyargısız ve hiçbir ayrım yapmadan -ayrım gözeterek yapanların bakış açısı ile bakmadan- listesini oluşturmaya çalıştım. Akabinde yazar ve şairlerin özgeçmişlerini hazırlamaya başladım. Unuttuğumuz, ulaşamadığımız isim muhakkak vardır. Hatta ısrarla istememe rağmen bana özgeçmişini, kitabını veya kitabının kapak fotoğrafını vermeyen, göndermeyen de oldu. Kitaptaki yazar ve şairlerin bir kısmı hayatta değil. Bazıları yurt dışında veya Hatay dışında yaşıyor. Çoğu ile birebir yüz yüze görüştüm. Uzakta olanlarla telefonla irtibat kurdum. Hepsinin kısa özgeçmişlerini hazırladım. Sonunda en az bir kitabı yayımlanmış yazar ve şairlerden oluşan “Hatay’ın Yazar ve Şairleri” kitabı meydana geldi.
Bu çalışmaya başladığımda Hatay büyükşehir statüsüne geçmemişti. Dolayısıyla Hatay’ın o zaman 12 ilçesi vardı ve köyler de mahalle olmamıştı. Yaptığım tasnif 12 ilçe üzerinden oldu. Dolayısıyla Defne Antakya’nın, Arsuz İskenderun’un ve Payas da Dörtyol’un içinde değerlendirilmiştir. İlçeler alfabetik sıraya göre dizilmiştir. Yazar ve şairler ilçelere göre gruplandırılmıştır. Önce yazar sonra yazar-şair ve daha sonra da şair sıralaması yapılmıştır. Her grup içerisinde yer alan isimler soyadının alfabetik sıralamasına göre sıralanmıştır.
Yaklaşık sekiz yıllık bir çalışmanın ürünü olan ve Hatay Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları’ndan çıkan “Hatay’ın Yazar ve Şairleri” adlı kitap 644 sayfadan oluşmakta ve içerisinde 393 yazar ve şair bulunmaktadır.
Bir şehir sahip olduğu değerlerle kıymetlenir, önemli olur. O değerlerle anlam bulur. Bu değerlerin çeşitliliği ve çokluğu o ilin önemini ortaya koyar. Bu değer bazen bir sanatçıdır, bazen bir bilim insanıdır, bazen bir devlet adamıdır, bazen bir yöneticidir, bazen bir tarihi eserdir, bazen bir doğal güzelliktir, bazen bir yemektir, bazen bir sanat eseridir, heykeldir, bazen bir yazardır, şairdir, bazen bir kitaptır… Her türlü değerimize sahip çıkmak durumundayız. Eğer değerlerimizi kayıt etmezsek, kayıp ederiz. Bu kitapla yazar ve şairlerimiz kayıt altına alınmış oldu.
Bana bu çalışmada yazar ve şair ismi vererek, kitap temin ederek, özgeçmiş göndererek yardımlarını esirgemeyen değerli dostlarım; Mehmet Tekin, Nebih Nafile, A. Vasi Köse, Kadir Aslan, Ali Parlak, Erhan Palabıyık, Serpil Korkmaz’a ve bu kitabın yayımlanmasını sağlayan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Doç. Dr. Lütfü Savaş’a ve ekibine teşekkürlerimi sunuyorum.
Bugün kitabımın tanıtım toplantısında benimle birlikte olan değerli dostlarım Hatay Şairler Yazarlar Derneği Başkanı Ali Parlak’a, Kültür Kentleri Birliği Hatay Temsilcisi Nebih Nafile’ye, Emekli İlköğretim Müfettişi İsmet Bozoğlan’a ve Mehmet Gürz’e teşekkürlerimi sunuyorum.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER