Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü(HATSU), içmesuyu projelerinde kullandığı Düktil türü boruya ilişkin bir açıklama yaptı.
HATSU İdaresi, Düktil boru tercih sebepleri arasında malzeme fiyatlarının uygunluğu, uzun ömürlü kullanım, düşük işletme masrafları, montaj kolaylığı, bakım ve onarım maliyetleri gibi etkenlerin göz önüne alındığını belirtti.
Ekonomik ömrü 100 yıl olan Duktil boruların, içten pozitif ve negatif basınç, su darbesine karşı koyabilme özelliğine sahip olduğunu bildiren Genel Müdürlük, dıştan yer hareketleri nedeniyle oluşan aşırı yüklere karşı koyabilme özelliğine de sahip olduğunu aktardı.
Ağır trafik yükü ve yer hareketleri nedeniyle oluşan kaymalar ve gömülü boru üzerindeki toprak yükü gibi etkenler yeraltında döşenmiş olan borular üzerinde aşırı ağırlık etkisi oluşturduğundan nüfus yoğunluğunun fazla olduğu yerleşim yerlerinde su dağıtım projelerinde tercih edilmektedir.
Farklı malzemelerden üretilen borularla yapılan testler, Düktil döküm boruların yaygın ve noktasal yüklere karşı çok daha dirençli olduğunu göstermiştir. Düktil demir borular, deforme olmadan esneyebilme özelliğine sahiptir. Bu boruların korozyon dayanım özelliği, laboratuvarda ve sahada yapılan testlerle de ortaya çıkmıştır. Bu testlerin sonuçları Düktil demir boruların, herhangi bir koruma önlemi alınmadan 100 yıldan uzun süre toprak altında kullanılan gri dökme demir borulardan daha üstün korozyon dayanımına sahip olduklarını göstermektedir.
Çok çeşitli ek ve bağlantı parçalarının olması, Düktil demir boruların saha montajlarının, diğer borulara göre daha pratik yapılmasını sağlamaktadır. Muflu-geçmeli bağlantıları olan Düktil demir borular, az sayıda personel ve makine ile hızlı ve ekonomik montaj olanağı sağlamaktadır.
HATSU Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri ile daha birçok belediyenin daha projelerinde bu boru türünü tercih ettiğini de açıkladı.