Hatay Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nın doğaya ve çevreye katkıları devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda başlatılan deniz ve sahil temizliği Hatay halkının takdirini toplarken, nesli tükenme tehlikesi yaşayan canlı türleri için de önemli bir noktada duruyor.
Bilindiği üzere nesli tükenmekte olan ve her yıl yaz ayların da Samandağ sahiline yumurta bırakan caretta caretta kaplumbağaları, Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları ile daha temiz deniz ve sahillerde üreme şansı buluyor. Haziran ve Temmuz ayların da yumurta bırakan kaplumbağalar Samandağ sahiline her yıl yaklaşık 500 yuva yaptığı, her kaplumbağanın bir yuvaya 100-150 civarında yumurta bıraktığı ve her yuvadan 70- 80 civarı yavru çıktığı uzmanlarca ifade edilirken, Samandağ sahili her yıl yaklaşık 30-35 bin yavru kaplumbağaya ev sahipliği yapıyor.
Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden öğretim görevlisi ve öğrenciler her yıl Samandağ sahiline gelerek caretta carettaların yuvalarının korunması çalışmalarına destek veriyor. Bu yıl itibariyle başlayan ve Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nın yürüttüğü deniz ve sahil temizliği çalışmaları ise caretta caretta kaplumbağalarının üremesi için uygun ortam hazırlıyor. Yuvaların bulunduğu bölgelerde bulunan çöp ve atıkları yuvalara zarar vermemek adına traktör çalıştırmayarak eliyle toplayan temizlik personeli yuvaların korunması çalışmalarına da destek veriyor. Yuvaların başına işaret çubukları ve kafesler yerleştiren personel ve gönüllüler denize girmek için gelen vatandaşları da uyarıyor.
Sahil ve deniz temizliği konusunda yoğun teşekkür mesajları alan ve “ temiz sahil, mavi deniz” sloganıyla çalışmalarını sürdüren HBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, ayrıca 9 Temmuz 2015 tarihinde balıkçılar ve diğer ilgililerle bir toplantı düzenledi. Düzenlenen toplantıda deniz ve sahillerde temizlik çalışmaları sürerken aynı yerlerin insan eliyle tekrar kirletilmemesi için ve korunması amaçlanıyor. Samandağ Çevlik’te gerçekleştirilen toplantıda balıkçılar, Sahil Güvenlik Ekipleri, Cumhuriyet Üniversitesi ve Tarım İl Müdürlüğünden yetkililer de katılım gösterdi. Özellikle balıkçılara yönelik gerçekleştirilen toplantıda balıkçılardan, ağlardan çıkan atık ve çöplerin tekrar denize atılmaması istendi. Limanda ve deniz genelinde denizden çıkan çöplerin tekrar denize atıldığında yapılan temizlik çalışmalarının sonuç vermeyeceği ve kalıcı temizlik sağlanamayacağı ifade edildi. Bu konuda da sahil güvenlik ekiplerin denetimlerini sıklaştırmaları gerektiği belirtildi. Toplantı da söz alan balıkçılar ise balıkçılar tarafından sahile çıkartılan çöp miktarınca Büyükşehir Belediyesinin ödül veya teşvik sistemi getirmesiyle bu çalışmanın daha başarılı olabileceğini söylediler.