Cuma, Kasım 22, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenel"Hizmetlerimizin ana hedefi hayvanlar gibi gözükse de asıl hizmet insanadır …"

“Hizmetlerimizin ana hedefi hayvanlar gibi gözükse de asıl hizmet insanadır …”

Hatay Veteriner Hekimler Odası başkanı Yahya Hamurcu, Dünya Veteriner Hekimler Günü nedeniyle yayınladığı mesajında, tüm dünyada veteriner hekimlerin toplum sağlığı açısından taşıdığı önem daha iyi özümsenmişken, maalesef ülkemizde öneminin yeteri kadar anlaşılamadığına dikkat çekti, oysa ülkemizdeki hayvancılık, gıda ve halk sağlığı konularındaki sorunların çözümünün, ancak dünyadaki örneklerinde de olduğu gibi, veteriner hekime yetkilerinin doğru yerde ve doğru şekilde kullanmasına olanak sağlandığında gerçekleşeceğini ifade etti. Bunun da yetkili merciler ve siyasi otorite ile meslek örgütleri ve üniversitelerin koordineli ve sistemli şekilde bir bütün olarak çalışmasıyla mümkün olacağına değinen Hamurcu, “İşte o zaman ulaştığımız hedefler daha sağlıklı, sonuçlar ise daha doğru olurken, kazanan ülkemiz ve mesleğimiz olacaktır. Unutmayalım ki sağlıklı insanlar için sağlıklı gıda gerekir. Sağlıklı gıda elde edebilmek için de sağlıklı hayvan yetiştirilmesi gerekir. Bu da ancak veteriner hekimlere daha çok yetki ve alan açılmasıyla mümkündür. Aksi takdirde ülkemizde bulunan veteriner hekim enflasyonuna rağmen kurbanlık hayvanları bile ithal eder hale gelebiliriz” dedi.
Mesleklerini icra ettikleri her aşamada, hayvansal üretimden, hayvan sağlığı ve refahına, gıda güvenliğinden, veteriner halk sağlığı ve çevre sağlığına, hayvan sevgisi ve korunmasından, İnsan-hayvan-doğa ekolojisindeki çalışmalara kadar geniş bir yelpazede hizmet verdiklerini belirten Hamurcu, bu hizmetlerin ana hedefinin hayvanlar gibi gözükse de asıl hizmetin insana ait olduğuna vurgu yaptı.
Hamurcu, mesajında veteriner hekimlik mesleği, ülke hayvancılığının geleceği, yaşanılan sorunlar , çözüm önerileri ve talepleri ile ilgili şunlara yer verdi: “Toplum sağlığını ilgilendiren hizmetleri yerine getirirken Veteriner Hekimlik mesleği ve mevzuatı düzenlemelerinde Veteriner Hekimler hayvansal gıdaların kontrolünde AB’de olduğu gibi tam yetkili ve hakim kılınmalıdır. Hayvansal kökenli gıdaların Veteriner Hekim kontrolü dışında gayrisıhhi şartlarda üretilmesi ve tüketilmesi önlenmeli ve gereken tedbirler alınmalıdır.

6343 sayılı Veteriner Mesleğinin İcrasına Dair Kanunumuz yeniden düzenlenmelidir. Veteriner Hekimlikte Uzmanlık Eğitimi İle İlgili ikincil yasal düzenlemeler biran önce yapılmalı ve hayata geçirilmelidir.
Veteriner Fakültesi sayısı ülke ihtiyaçlarının çok üzerinde olup ulusal ya da uluslararası akreditasyon başarısı gösteremeyenlere öğrenci alımı durdurulmalı, 5 yıl içerisinde bu şartları sağlayamayanlar kapatılmalıdır.
Halk sağlığı ,çevre sağlığı ve yaban hayatında veteriner hekimin rolü ve önemi düşünüldüğünde Sağlık Bakanlığında Veteriner Halk Sağlığı ile ilgili Birimler Kurulması, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığında Veteriner Hekim İstihdamı arttırılmalıdır.
Yerel yönetimlerin görevi kapsamında gıda güvenliği ve halk sağlığı sorunlarının minimize edilebilmesi için Belediyelerde Veteriner İşleri ile ilgili birimler kurulmalıdır.
TVHB Merkez Konseyi ile birlikte organize edilerek ülke genelinde 500 veteriner hekim kapsamlı , yetkilendirilmiş veteriner hekim atanması projesi hayata geçirilmelidir. Bu proje halk sağlığı, gıda güvenliği ve kontrol sisteminde güvenin arttırılması adına yararlı olacaktır.
Kamuda çalışan veteriner hekimlerimiz aynı kamu kurumunda çalışan diğer meslek üyelerine göre özlük hakları, arazi ve görev tazminatları bakımından hak kaybına maruz kalmakta , bu da meslektaşlarımızın çalışma performansını ve özgüvenini olumsuz etkilemektedir. Kamuda çalışan veteriner hekimlerin özlük hakları ile ilgili iyileştirmeler yapılırken arazi ve görev tazminatlarının Bakanlıkta çalışan diğer meslek gruplarında olduğu gibi düzenlenmesi gerekmektedir.
Ülke hayvancılığının gelişimi için hayvancılık desteklemelerinin tarımsal destekler içindeki oranı gelişmiş ülkelerde olduğu gibi %25’ten %50’ye çıkarılmalı, küçük aile işletmeleri korunarak geliştirilmeli bununla birlikte üretime katılan bütün hayvancılık işletmeleri desteklenmelidir. Ayrıca hayvancılık desteklemeleri zirai desteklemelerde olduğu gibi yetiştiricinin direk şahsi hesabına yatırılmalıdır”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER