Cuma, Kasım 22, 2024
No menu items!
Ana SayfaArsuzHÖYÜK Halkı maden ocaklarına direnecek

HÖYÜK Halkı maden ocaklarına direnecek

Arsuz’a bağlı Höyük mahallesi sınırlarında kalan 2 yeni maden ocağı için 2019’da hazırlanan, 4. kez yapılmak istenen ÇED Halkın Katılım Toplantısı öncesinde 15 kuruluş,  ortak açıklama ile projenin iptalini istedi. Yörede yeni maden ocaklarının açılmasının sakıncaları ve etkilerinin anlatıldığı açıklamada, girişim “Yeri sorunlar üretmeye yönelik” adım olarak nitelendirildi.

 

 


“Bu sorun yalnızca Höyük halkının sorunu değil, Kale Köyünden, Karaağaç’a kadar bütün Arsuz’un sorunudur. Hatay’ın sorunudur” denilen maden karşıtı ortak açıklamada, 6 Şubat depremlerinin yarattığı yıkım karşısında çözüm üretilmesi beklenirken söz konusu yatırımın etkilerinin yeni sorunların kaynağı olacağı ifade edildi.

8 galeri için günde 16 dinamit patlatılacak

Krom Ocağı Projesi kapsamında 8 galeri açılacağı ve bu galerilerde günde 16 dinamit patlatılması sonucunda, yeraltı su kaynaklarının yönünün değişme tehlikesi olacağı ve fay hatlarının faaliyete geçeceği endişesi yarattığı da belirtilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi ve çağrı yapıldı: “Yöre halkı hala depremin ağır psikolojik ve fiziki sorunlarını yaşarken, böylesi halk düşmanı politikalarla doğayı tahrip edecek, canlı hayatını olumsuz etkileyecek bir girişimin sonuna kadar karşısındayız. Ülkemizde toplumsal, ekonomik birçok olumsuzluğa neden olan Covid-19 pandemisini yaşadık. Bu sürecin olumsuz etkileri bitmeden tarihin en büyük doğal afetini yaşadığımız bu coğrafyada doğayı, canlıları, ekolojik döngüyü hiçe sayan politikalardan, projelerden vazgeçilmesini, yaşam alanını savunan yöre insanları olarak doğayı talan etme inadınıza karşı, gücümüzü doğduğumuz topraklardan aldığımız cüretle, her zamanki duruşumuz ve kararlı tutumumuzla sizin yapacağınız toplantıyı tanımıyoruz ve bütün siyasi partileri, sivil toplum kuruluşlarını, doğa severleri, sorumlu bütün kurum ve kuruluşları projenin iptali için sorumluluğa, dayanışmaya davet ediyoruz.”

Ortak açıklamayı hangi kuruluşlar imzaladı

2020, 2021 ve 2022 yıllarında Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Halkın Katılım Toplantısı yaptırılmayan yeni 2 maden ocağına karşı ortak açıklama, Höyük Kültür Sanat Doğa ve Dayanışma Derneği (HÖKSAD), Hatay Depremzede Derneği, Arsuz Dayanışma Ağı, Hatay Ekoloji Politik, İskenderun Kadın Platformu, Doğanın Çocukları, Yeryüzü Ekoloji Kolektifi, Üç Ağaç Kültür Derneği, Sosyal Haklar Derneği İskenderun Temsilciliği, Hatay Eğitimsen Şube, İskenderun Eğitimsen Şube, Arsuz Eğitimsen Temsilciliği, Töb-Sen (Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası), Arsuz Atatürkçü Düşünce Derneği, CHP Arsuz ilçe örgütü tarafından imzalandı.

Üstün: Höyük halkının yanında olacağız

Arsuz Belediye Başkanı Sami Üstün, bölgede 2 yeni krom maden ocağının daha açılmasının yaratacağı toplam etkiye dikkat çekerek, söz konusu projenin iptalinin gerekliliğine vurgu yaptı. Projenin iptali ile ilgili çevrelerle görüşmelerini yürüttüklerini de ifade eden Üstün, “Höyük halkı 2019 yılından bu yana karşı mücadele yürütüyor. 28 Mayıs tarihinde yapılacak halkın katılım toplantısı öncesinde biz de meclis üyelerimizle birlikte Höyük halkının yanında yer alacağız” dedi.

İptal davası devam ediyor

Öte yandan Höyük’te planlanan projenin ruhsat iptaline yönelik Arsuz Belediyesi tarafından açılan dava ile ilgili hukuki süreç  devam ediyor. Maden işletme ruhsatının iptali talebiyle açılan ve Höyük Kültür Sanat Doğa ve Dayanışma Derneği’nin müdahil olduğu dava dosyası ise Danıştay 8. Dairesi’nde olduğu biliniyor.
Hatay 1. İdare Mahkemesi, tarafından işletme ruhsatının çevresel etki değerlendirilmesi öncesinde diğer izinlerin alınabilmesi süre verildiği hatırlatılarak, davanın açıldığı tarihte söz konusu alana ilişkin olarak düzenlenmiş ÇED kararı, GSM izmi, mülkiyet izni, işyeri açma ve çalışma ruhsatı, maden işletme izni gibi herhangi bir izin ya da kararın bulunmadığı gerekçesiyle, davanın reddine karar vermişti. Dosya, Danıştay 8. Daire tarafından kesinlik kazanacak.
Ortak açıklamada da dava sürecine dikkat çekilerek, “Hal böyleyken şirket temsilcileri ve şürekası 3. defa köyümüzü rant alanına çevirmek ve ekolojik yıkım gerçekleştirmek için geliyorlar. Gelirken de yöre halkını ikna etmek amacıyla istihdam yaratacaklarını, krom madeni çıkarılırken doğaya, canlıların yaşam  alanlarına zarar verilmeyeceğine dair tutum almaktadırlar” denildi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER