Arsuz’un tarım, hayvancılık ve turizm değerleriyle bilinen kırsal mahallesi Höyük sınırları içinde kalan alanda açılması planlanan krom maden ocağı, yöre halkının tepkisine karşın 4. kez yeniden ÇED toplantısıyla gündemde. İlk kez Ekim 2020’de Krommer Madencilik şirketi tarafından yapılması planlanan krom ocağı projesi hakkında yöre halkının katılımı için yapılması planlanan ÇED görüşmesi, tepkiler üzerine Hatay Valiliği tarafından ertelenmiş, gerçekleştirilmeyen ÇED toplantısı tepki buluşmasına dönüşmüştü. 2021 yılının Nisan ile Ocak 2022’de de halkın katılım toplantısı yöre halkının tepkisi üzerine gerçekleştirilememişti.
Höyük’te salı günü yapılması kararlaştırılan 2 toplantı ile bölgeye maden ocağının açılmasına yönelik maden ocağı ısrarı 4. kez denenecek. Biri 497,13 hektar, diğeri 1.323,78 toplam 1.820 hektarlık ruhsat alanı içindeki krom ocağı sahasının yörede yaşayan 5 bin kişi ile bölgedeki orman ve tarım alanını olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.
Muhtar Dural: Bölgemize maden istemiyoruz
Arsuz´un coğrafyasını hep beraber korumayı sürdüreceklerini, bölgeye maden ocağı kurdurtmayacaklarını belirten Hüyük Mahalle Muhtarı Rıdvan Dural, turizmi canlandıracak projelerin yanında olacaklarını söyledi. Dural, “Maden ocağı kurdurmayacağız buraya. Otel ve turizmle ilgili bir şey yapılacaksa turizmi canlandıracak projenin yanında oluruz. Ama çevremizi, içme ve sulama suyumuzu, toprağımızı, kirletecek hiçbir maden ocağına izin vermeyeceğiz, karşı olacağız, hep beraber madene hayır diyeceğiz” diye konuştu. Dural, mahallenin içmesuyu havzasının planlanan sahada kaldığını, Meryem Ana su kaynağı ile Höyük sıcak su alanının da aynı alanda bulunduğuna işaret eden Dural, su kaynaklarını etkileyecek proje ile ilgili HATSU’ya başvuru yaptıklarını, ekibin koordinatları belirleyerek olumsuz görüş bildirdiğini ifade etti.