Hatay Tabip Odası (HTO) ile Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Hatay Şubesi, Anayasa Mahkemesi tarafından güvenlik soruşturmasında alınan iptal kararının uygulanmasını talep etti.
HTO Başkanı Dr. Cengiz Haksöz, SES Yöneticileri ile Tabip Odası yönetici ve üyelerinin katıldığı basın toplantısında ortak açıklamayı okudu. HTO Başkanı Dr. Cengiz Haksöz, “24 07 2019 tarihli Anayasa Mahkemesi kararıyla, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun kamu hizmetine alınma şartlarını düzenleyen 48. Maddesi’nin 8. bendi olan “güvenlik soruşturmasının” iptal edildiğini anımsattı.
Resmi Gazete’de geçtiğimiz günlerde Anayasa Mahkemesinin kararının yayınlanarak yürürlüğe girdiğini kaydeden HTO Başkanı Dr. Cengiz Haksöz, iptal edilen kuralın, OHAL ilanı sonrasında getirildiğini, ayrıca bütün kamu görevlerine atanacaklar için “güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmasını” öngördüğünü belirtti.
Güvenlik Soruşturmaları Sağlık Çalışanlarını Aylarca İşsiz Bıraktı
HTO Başkanı Dr. Cengiz Haksöz “1994 yılında çıkarılan 4045 sayılı kanunla, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının, yalnızca gizlilik dereceli birimlerde, silahlı kuvvetlerde, istihbarat kuruluşları ile ceza ve infaz kurumlarında görev yapacak kişilere yönelik olarak yapılacağı düzenlenmişti. Ancak OHAL sonrası 657 sayılı Kanun’a eklenen bendle, güvenlik soruşturması, bütün kamu görevleri yönünden yaygınlaştırıldı. Bu kanun maddesi ile getirilen güvenlik soruşturmaları, sağlık çalışanlarının işsiz kalmasına ve aylarca çalışamamasına sebep olmuştur. Tıpta uzmanlık sınavını kazanan hekimler de görevlerine başlatılmayarak, eğitim hakları ellerinden alınmıştır.
“AYM, devlet memurluğu alımlarında güvenlik soruşturmasına ve arşiv araştırmasına konu edilecek bilgi ve belgelerin neler olduğuna, bu bilgilerin ne şekilde kullanılacağına, hangi mercilerin soruşturma ve araştırmayı yapacağına ilişkin herhangi bir düzenlemenin yapılmadığı, böylece konu ile ilgili temel ilkelerin belirlenmediği, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmasının uygun olmadığı, ayrıca kişisel veri niteliğindeki bilgilerin alınması, kullanılması ve işlenmesi ile ilgili güvencelerin ve temel ilkelerin belirlenmediğine hükmetti. Bu nedenlerle, Anayasa’nın 13, 20 ve 128. Maddelerine aykırı olması nedeni ile iptal kararı verdi. Türk Tabipler Birliği ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak, bu düzenlemeye ilk günden bu yana karşı çıktık, hakkında kesinleşmiş yargı kararı olmayanların işe başlatılmaları için mücadele ettik. Bu kanun ile sağlık çalışanları işe başlatılmayarak ya da geciktirilerek, çalışma hakları sekteye uğratılmıştır.”
AYM’nin İptal Kararı Sonrasında Engellenen Çalışanlar Görevlerine Atanmalı
“Güvenlik soruşturmaları nedeniyle atamaları geciken ve mesleklerini icra etmelerine izin verilmeyen yeni mezun hekimlerin, memuriyete alınmaları engellenen sağlık çalışanlarının, AYM’nin bu iptal kararı sonrası görevlerine atanması anayasal bir zorunluluktur. Ancak bu anayasal zorunluluğa rağmen, güvenlik soruşturmaları nedeniyle işlerinden, mesleklerinden, hastalarından uzaklaştırılan hekimlerin, sağlık çalışanlarının mağduriyeti devam ettirilmektedir. Böyle bir hukuksuzluğa meydan verilmemeli, bugüne kadar AYM’nin iptal ettiği madde dayanak gösterilerek mesleklerini icra etmeleri engellenen sağlık çalışanlarının atamaları hızla yapılmalıdır. Sağlık Bakanlığı’nı görevini yapmaya ve AYM kararını uygulamaya davet ediyoruz.” dedi.
Diğer güncel İskenderun haberleri için: İskenderun Haber
Diğer güncel Hatay haberleri için: Hatay Haber