Perşembe, Kasım 21, 2024
No menu items!
Ana SayfaPolitikaİHD Hatay Şubesi: "Gerçekleri Halka Ulaştırmak Suç Değil!"

İHD Hatay Şubesi: “Gerçekleri Halka Ulaştırmak Suç Değil!”

İnsan Hakları Derneği Hatay Şubesi Eş Başkanı Mürsel Tonguç Salmanoğlu, Gerçekleri Halka ulaştırmanın suç olmadığını savundu.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü dolayısıyla yaptığı Basın açıklamasında, “Muhalif basın kuruluşlarının da kapatma, baskı ve tehditlere maruz kaldığı Türkiye’de, basın özgürlüğünden söz etmek mümkün olmamaktadır” vurgusunu yapan Mürsel Tonguç Salmanoğlu şu görüşlere yer verdi:

“Türkiye’de , 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanmaktadır. Ancak yaşanan süreçte; basın özgürlüğü, halkın gerçekleri öğrenmesi, demokrasinin olmazsa olmazı ama Türkiye’de gazeteciler; güvencesiz çalışma koşulları nedeniyle işsizlik, ekonomik zorluklar ve bunun yanında yazıları ve yaptıkları haberler nedeniyle sansür, baskı, tehdit, soruşturma, ceza ve tutuklama kıskacında yaşamaya zorlanıyorlar ve işlerini yapmaları engelleniyor. Basın ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilecek haberleri ve yazıları nedeniyle ‘terör örgütü üyeliği ’n den ‘Cumhurbaşkanına hakaret ‘e kadar değişik suçlamalarla karşılaşıyorlar, baskı ve hakarete maruz kalıyorlar, hatta hedef gösteriliyorlar. Muhalif basın kuruluşlarının da kapatma, baskı ve tehditlere maruz kaldığı Türkiye’de, basın özgürlüğünden söz etmek mümkün olmamaktadır.

Türkiye’de 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ve baskı ve saldırılarıyla karşılanıyor. Bu saldırılar sonucu birçok gazeteci mesleğini icra edemiyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) 2021 Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu’na göre, bir yıl içinde 55 gazeteci saldırıya uğradı, 2 gazeteci katledildi. Raporda, 61 kişinin gözaltına alındığı, 6’sının tutuklandığı ve 23’ünün ise işkenceye maruz kaldığı tespitleri yer aldı. Raporun devamında, 102 gazetecinin haber takibi sırasında engellendiği, 17’sinin de cezaevlerinde hak ihlaline maruz kaldığı kaydedildi. Bir yıl içinde onlarca gazeteciye soruşturma açıldığı, para cezası verildiği belirtilen raporda, 62 gazetecinin cezaevinde olduğu vurgulandı.

İlimizde de 12 Kasım 2021 Cuma günü Samandağ Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın karar duruşmasında içlerinde gazeteciler Ali Arslan ve Can Bedros ÇAPAR ’ın da olduğu 8 kişiye 10 ay ile 1 yıl arası hapis cezası verildi. Ali Arslan ve Can Bedros ÇAPAR’ın mesleklerini icra ederken aldıkları cezanın insan hakları savunucuları olarak kabul edilecek hiçbir tarafının olmadığını, bu olay sonucunda halkın gerçekleri öğrenmesinin teminatı olan basın özgürlüğünün baskı altına alındığını görmekteyiz. İnsan hakları savunucuları olarak; barışçıl gösteri ve yürüyüş hakkını kullanan bireylerin ve halkların, basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü talep eden, bu özgürlükler için mücadele etmekten ve baskıya maruz bırakılan gazetecilerle dayanışmaktan asla vazgeçmeyeceğimizi, basına ve kamuoyuna buradan duyurmak isteriz. Tüm basın emekçilerinin “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlarız.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER