Hatay Milletvekili Serkan Topal, TBMM Başkanlığına verdiği önergede “Suudi Arabistan’a ihracat yapan iş adamları zor durumda.
Çünkü bu durum ciddi anlamda ürün kaybına neden olmakta… Konuyu Suudi Arabistan Büyükelçisi yakından bilmesine karşın henüz ciddi anlamda bir çözüm bulunamamıştır” dedi
Dışişleri Bakanlığı ve Tarım Bakanlığının soruna çözüm bulunması için devreye girmesini talep eden milletvekili Topal, TBMM Başkanlığına verdiği önergesinde şunlara yer verdi: “Suudi Arabistan Hükumeti, son bir yıldır Türkiye´den ithal edilen sebze ve meyvede standartların üzerinde ilaç kalıntılarına rastlanıldığı gerekçesi ile denetimlerin artırılmasını talep etmiştir. Denetim için yapılan analizlerin, ithalat gümrüğü yerine farklı alanlarda yapılması taze meyve ve sebzenin zaman kaybından dolayı bozulmasına neden olmaktadır. Suudi Arabistan´a ihracat yapan iş adamları zor durumdadır, çünkü durum ciddi anlamda ürün kaybına neden olmakta.”
Hatay Milletvekili Topal, TBMM Başkanlığına verdiği ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: “Suudi Arabistan’a gönderilen taze meyve ve sebze ürünlerinde ilaç standartların üzerinde ilaç kalıntısının olduğu doğru mudur? Türkiye´den ihraç edilen sebze ve meyve ürünleri, ihraç öncesinde herhangi bir analize tabi tutulmakta mıdır? Bu analizler hangi laboratuvarlarda yapılmaktadır. Bu laboratuvarların uluslararası geçerliliği var mıdır? Suudi Arabistan ile yapılan ikili anlaşmalarda, Türkiye´deki tarım Bakanlığımıza ait Laboratuvarların tanınırlığı var mıdır? Yoksa neden bu anlaşmalara konulmamıştır? Özellikle Meyve ve Sebze ihracatı konusunda zaman zaman ciddi sıkıntıların yaşandığı bilmesine karşın neden önlem alınmamaktadır? Riyad Büyükelçiliğimiz konu ile ilgili ne gibi girişimlerde bulunmaktadır? Konunun çözümü için, Dışişleri ve Tarım Bakanlıklarımız, devreye girmiş midir? Bu bağlamda Suudi Arabistan’a gönderilen herhangi bir Tarım Bakanlığı heyetimiz var mıdır? Suudi Arabistan´da denetim gerekçesi ile bekletilen ürünlerden bozulan, kullanılmaz hale gelen ürün miktarı ne kadardır? Bu ürünlerin ekonomik değeri nedir?”