Payas Belediye Başkanı Bekir Alta‘nın Girişimleri Doğrultusunda Vakıflar Genel Müdürlüğü Tarafından Payas ilçesi Tarihi Sokullu Mehmet Paşa Külliyesinde Bulunan II. Sarı Selim Camisinde restorasyon Çalışması Başlatıldı
II. SELİM CAMİİ
Bugün II. Selim’in ismiyle anılan cami (Sarı Selim Cami) yapıldığı tarihten bu yana ibadete kapatılmamıştır. Caminin son cemaat mahalli yedi revaklıdır. Ancak avluyu çevreleyen bütün revaklar gibi cami önündeki orijinal revaklar da kaynaklarda bilgisine rastlamadığımız bir sebepten, bilmediğimiz bir tarihte tamamen yıkılmıştır. Caminin ön revakları yakın tarihte beton, tas ve demir kullanılarak, gerçeğine sadık kalınarak onarılmıştır. Cami avlusunda yıkılan revakların da kaideleri durmaktadır.
Cami, erken devir camilerinde görülen ters “T” planına sahiptir. Caminin avlusu 18 hücreden meydana gelen bir hanegahla çevrelenmiştir. Hanegahın odacıkları avlunun doğu, batı ve kuzey duvarları boyunca sıralanmıştır. Bu hücrelerin ön kısımları aslında revaklı olmakla beraber bu revaklar günümüze ulaşmamıştır. Revakların altına gelen kısım avlu zemininden yüksek tutulmuştur. Hücrelerin hepsi birer kapı ve pencereyle avluya açılmakta olup hepsinin içinde dolap nisleri ve ocaklar bulunmaktadır.
Hanegahlarda tasavvufi eğitimler verilmiştir ve eğitimin büyük ölçüde yatılı öğrencilerle gerçeklestiği düşünülmektedir. Cami ve hanekah odaları bir avlu etrafında düzenlenmiş olup avlunun içinde bir sadırvan, su kuyusu ve anıt zeytin ağacı vardır.