Türkiye Emeklileri Derneği İskenderun Şube Başkanı Hüseyin Göde, intibakla ilgili hukuksal mücadelenin sona erdiğini ifade ederek, çözümün parlamentoda, yasa yoluyla sağlanabileceğini kaydetti.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Göde; “Milyonlarca emeklinin gözü intibakta. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlar 355 liraya varan zammın yolunu açacak intibak için düzenleme bekliyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) üyesi İbrahim Avcı’nın intibak talebine ilişkin başvurusunu yetki alanının dışında kaldığını gerekçe göstererek kabul etmedi.
Ancak emeklilerin intibak umudu sürüyor. TÜED Hukuk Danışmanı Cafer Tufan Yazıcıoğlu, 2000 öncesi emeklilere yapılan intibakın 2000 yılı sonrası emekli olanlara da uygulanması talebi kapsamında, ilk olarak Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurulduğunu belirtti. Kamu Denetçiliği Kurumu’nun başvuruyu haklı bulması üzerine, üyeleri İbrahim Avcı’nın, Ankara İş Mahkemesinde dava açtığını vurgulayan Yazıcıoğlu, süreç ile ilgili şu bilgileri verdi; “Mahkeme davayı reddetti. Dava Yargıtay’a taşındı. Yargıtay mahkemenin kararını onayınca, İbrahim Avcı Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.
Mahkemede anayasaya aykırılığın söz konusu olmadığı belirtildi. Bu gelişmeler üzerine, yasal süreci son noktasına kadar yürütmek adına AİHM’e başvurdu.” Yazıcıoğlu, AİHM’in red kararıyla intibakla ilgili hukuksal mücadelenin sona erdiğini ifade ederek, çözümün parlamentoda, yasa yoluyla sağlanabilmesi için çaba göstereceklerini bildirdi.
2000 yılından önce emekli olan SSK’lılara intibak yasası çıkarılmış ve bu düzenleme kapsamında 2 milyondan fazla emekli 355 liraya varan zam almıştı. Hatta yapılan bazı yanlış hesaplamalar nedeniyle maaşı eksik bağlandığı tespit edilen 2 bin 500 kadar emekliye, 22 bin lirayı bulan toplam ödemelerde yapıldı. Aralık 1999 tarihinde emekli olan bir vatandaş söz konusu düzenleme kapsamında bu haktan yararlanırken, 1 Ocak 2000’de yani bir gün sonra emekli olan ise yararlanamadı” şeklinde ifadeler kullandı.