Cumartesi, Eylül 21, 2024
No menu items!
Ana Sayfaİskenderun Haberİskenderunlu Talesemi Hastası Elif Ada, Kök Hücre Bağışı Bekliyor

İskenderunlu Talesemi Hastası Elif Ada, Kök Hücre Bağışı Bekliyor

Hatay‘ın İskenderun ilçesinde bulunan Sarıseki Mahallesi‘nde ikamet eden Cansu-Ethem Avcı çiftinin 3 yaşındaki kızı Elif Ada Avcı, talesemi hastalığına yakalandı. Abisi Ayhan Emin’in kök hücre bağışı kendisine uymayan Elif Ada’nın son umudu kök hücre bağışı oldu.

İskenderunlu Talesemi Hastası Elif Ada, Kök Hücre Bağışı Bekliyor

Elif Ada Avcı “İlik nakline giden süreçte abimle HLA doku uyumumuz tutmadı. Aynı bizde olduğu gibi nakil bekleyen binlerce kişide de aile içi doku uyumu zor bulunuyor. İlla aynı anne babadan kardeş olmaya gerek yok! Bir yerlerde mutlaka bizim kök hücrelerimizle uyumlu kardeşlerimiz var. O halde sende “Gönüllü Kök Hücre Bağışı”nda bulunup bir hastaya can vermek istemez misin?” dedi.

Anne Cansu Avcı Akrabalarına Seslendi: “Kızılay’a Kök Hücre Bağışçısı Olun”

3 yaşındaki talesemi hastası Elif Ada’nın annesi Cansu Avcı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Buradan özellikle benim akrabalarıma sesleniyorum. Lüften Kızılay’a gidip kök hücre bağışçısı olun. Sadece 3 tüp kan vereceksiniz. Sayfamda kök hücre bağışının nasıl bir süreç olduğunu merak edenler oradan okuyabilirler. (Bunu okuyup paylaşan ve bağışçı olan herkese şimdiden çok teşekkür ederim)” dedi.

İskenderunlu Talesemi Hastası Elif Ada, Kök Hücre Bağışı Bekliyor

Kök Hücre Bağışı Nasıl Yapılır?

18-50 yaş arasında, bilgilendirilmiş ve onam vermiş olan sağlıklı bireyler kök hücre bağışında bulunabilirler.

Kök hücre bağışı işlemi, bağışçı adaylarından 3 tüp numune alınarak başlar. Türk Kızılayı tarafından bu numuneler üzerinde serolojik ve kan gruplama testlerinin tamamlanmasının ardından uygun bulunan adayların HLA numuneleri T.C. Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği Doku Tiplendirme Laboratuvarı’na (DTL) teslim edilir. Bu laboratuvar tarafından doku tiplendirme testlerinin sonuçları TÜRKÖK Kemik İliği Bankası (KİB) veri tabanına aktarılır.

T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından KİB sisteminde uygun verici tespit edilirse, bağışçıya ulaşılması için Kızılay Kök Hücre Koordinasyon Merkezi’ne (KKHKM) bildirim yapılır. Kızılay tarafından kök hücre bağışçı adayına ulaşılır, kişinin bağış yapacağı onayı alınır. Onayı alınan bağışçı adayından tekrar numune alınarak serolojik testler (HbsAg, Anti HCV, Anti HIV ve Sifilis) çalışılır. Test sonuçlarına göre verici olmasına engel bulunmayan adayların HLA numunesi DTL’ye teslim edilmekte ve burada hasta ve bağışçıya ait numuneler, hata payını düşürmek amacıyla karşılaştırmalı olarak çalışılmaktadır.

İskenderunlu Talesemi Hastası Elif Ada, Kök Hücre Bağışı Bekliyor

Bu çalışmanın sonucunda hastanın doktorunun onay vermesi sonrasında T.C. Sağlık Bakanlığı ile koordineli olarak bağışçı ile nakil tarihi ve hangi yöntemi seçeceği hakkında görüşme gerçekleştirilmektedir.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER