Cuma, Kasım 22, 2024
No menu items!
Ana Sayfaİskenderun HaberİSTE, Ürdün’lü Öğrencilere Kapılarını Açmaya Hazırlanıyor

İSTE, Ürdün’lü Öğrencilere Kapılarını Açmaya Hazırlanıyor

“Dünya’ya açılmaya devam eden İSTE, Ürdün Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanlığı tarafından akredite edildi”

Dünyanın 22 farklı ülkesinden 620 uluslararası öğrencinin eğitim gördüğü İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) dünya genelinde büyüyen bir üniversite olmaya devam ediyor. Bu kapsamda Ürdün Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanlığı tarafından akredite edilen İSTE, Ürdün’lü öğrencilere de kapılarını açmaya hazırlanıyor.

YÖK’ÜN HEDEFLERİ DOĞRULTUSUNDA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının (YÖK) “2018-2022 Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Strateji Belgesi” nin ilk hedefi olan “Nitelikli uluslararası öğrenci sayılarının arttırılması” hedefi doğrultusunda İSTE çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. İSTE Rektörlüğü’nün girişimleriyle Ürdün Haşimi Krallığı Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanlığı’yla yapılan görüşmeler olumlu sonuçlandı ve İSTE’nin lisans düzeyindeki programları Ürdün’de akredite oldu. Bu akreditasyon ile İSTE, Ürdün Devleti tarafından tanınan yükseköğretim kurumları arasına girerken, önümüzdeki süreçte Ürdün’lü gençler üniversite eğitimlerini İSTEmeleri halinde İSTE’de sürdürebilecekler.

ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ARTIRILIYOR

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan ve “Uluslararası İşbirliklerini ve Hareketliliği Arttırmak” amacında olduklarını ifade eden İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci; “Hareketliliklerin arttırılabilmesi için de en önemli unsurların başında üniversitemize daha fazla sayıda nitelikli uluslararası öğrenci çekebilmek ve bu yönde çalışmalar yapmak gelmektedir” diye konuştu.

İSTE’YİNCE HEDEFLERE ULAŞILIYOR

Rektör Depci; “Üniversitemizin 2020-2024 Uluslararasılaşma Strateji Belgesinde belirtilen en başlıca hedeflerinden biri olan “Üniversitedeki yabancı öğrenci sayısını arttırmak” hedefiyle de örtüşen bu hamlemizle, İSTE’nin hedef/odak ülkeleri arasında yer alan Ürdün Devlet’i ile daha yakın ilişkiler kurmamızı sağlayacağına inanıyoruz” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

İSTE’YEN ÜRDÜNLÜ GENÇLER İSTE’Lİ OLABİLECEK

“Bu akreditasyon sayesinde, İSTE tarafından verilen diplomaların Ürdün Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanlığı nezdinde tanınırlığı olacaktır. Bu durum ise İSTE’nin Ürdünlü öğrenciler tarafından tercih edilebilirliğini arttıracaktır. Üniversitemiz kurulduğu günden bu güne uluslararası öğrencilere ev sahipliği yapmakta ve her geçen yıl artan uluslararası öğrenci sayısıyla uluslararasılaşma stratejisinde kendisine koyduğu hedeflerin gereklerini bir bir yerine getirmektedir.”

İSTE-TÖMER KURULDU

Açıklamasında “İSTE’ye gelen ve Türkçe dil bilgileri, öğrenimlerini İSTE’de devam ettirebilecek düzeyde olmayan öğrencilere Türkçe’yi ve Türk kültürünü öğretmek için bu yıl İSTE-TÖMER (Türkçe Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi)’ni kurduklarını” belirten İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci; “İSTE-Tömer Merkezi Müdürü olarak da birimle uyumlu olarak çalışmalar gerçekleştirebilmesi adına, yabancı dil uzmanı bir Öğretim Üyesinin atamasını geçtiğimiz günlerde yaptıklarını” kaydetti.

Rektör Depci; “Kendisinin başarılı işlere imza atacağına inanıyoruz. Burada eğitim gören öğrencilerimiz dil sorunlarını bu merkezle aşacak ve İSTE’ye gelecek öğrencilerimiz için dil sorunu çözülmüş olacak. İskenderun’a gelen her uluslararası öğrenci İSTE’nin gelişimine katkı sağlayacaktır. Yükseköğretimde uluslararasılaşmanın önemi ele alınırken konuya pek çok açıdan yaklaşmak mümkündür” dedi.

ÜLKE İLİŞKİLERİNE KATKI SAĞLANIYOR

İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci sözlerini şöyle sürdürdü: “Uluslararasılaşmanın sağladığı yararlar bağlamında akademik ve bilimsel etkileşim aracı olma; dış politika, kamu diplomasisi ve kalkınmada işbirliği aracı olma; ülkeler ve kültürler arası etkileşim aracı olma ve ekonomik fayda kaynağı olma biçiminde gruplanabilecek yararlar en fazla ön plana çıkanlardır.

Uluslararasılaşma, kamu diplomasisine de önemli katkılar sağlamaktadır. Uluslararası öğrenciler ülkelerine döndüklerinde üst düzey görevlere gelebilmekte ve ülke politikasının belirlenmesinde söz sahibi olabilmektedirler. Gerek dış politikada gerekse kamu diplomasisi ve kalkınma alanlarında ülke menfaati gözetilmesinin önde geldiği bilinmektedir.

İKİ ÜLKEYE DE KATKILAR SAĞLIYOR

Bu çerçevede uluslararası öğrencilerin, öğrenim gördükleri ülkeyle olan duygusal bağlarının yaşam boyu sürdüğü ve bunların ülke menfaatlerini iki ülke (kendi ülkesi ve eğitim aldığı ülke) ekseninde gerçekleştirmeye meyilli oldukları olgusu genel kabul görmektedir. Dolayısıyla bir ülke bir başka ülkenin nitelikli insan kaynağını yetiştirmekle aslında hem kendi ülkesinin hem de diğer ülkenin kalkınmasına katkı sağlayacak bir birey yetiştirmiş olmaktadır.”

HAYIRLI OLSUN

İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci açıklamasının son bölümündeyse bu sürecin aşamalarında görev yapan çalışma arkadaşlarına teşekkür ederek sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu düşüncelerle bu yeni gelişmenin hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, bu sürece katkı sunan özverili çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. İSTE her geçen gün büyümeye devam edecektir.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER