İSTE’de 6 Şubat Depremlerinin 2. Yıl Dönümü Hatırlandı
(Selahattin Çetin- Körfez Gazetesi) İskenderun Teknik Üniversitesi’nde (İSTE) 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ikinci yıl dönümü kapsamında, “6 Şubat Depremlerinde Betonarme Yapılarda Oluşan Genel Hasar Nedenleri” başlıklı bir konferans düzenlendi…
Asrın felaketiyle alakalı 4 Şubat Salı günü İSTE Merkez Kampüs Turuncu Salon’da gerçekleşen anma ve bilgilendirme etkinliğinde, İSTE Rektörü Prof. Dr. Mehmet DURUEL ev sahipliğinde; İskenderun Kaymakamı Muhammet ÖNDER, İSTE Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet YAPICI, İSTE Genel Sekreteri Yılmaz BALAMAN, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İskenderun İlçe Başkan Yardımcısı Av. Güven GÜNDÜZ ile İSTE Akademik ve İdari Personelinin yanı sıra pek çok öğrenci katılım gösterdi. Yoğun ilginin olduğu konferansta, konuşmacı olarak ise İSTE Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Murat BİKÇE yer aldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konferansın açılış konuşmasını İSTE Rektörü Prof. Dr. Mehmet DURUEL yaptı:
“Yıkıcı 6 Şubat Depremleri, yalnızca ülkemizde değil, dünya çapında da büyük yankı uyandıran, yıkıcılığı ve etkileri bakımından tarihe geçen afetlerden biri olmuştur. Binlerce can kaybı, on binlerce yaralı ve geniş çaplı yıkım, bizlere deprem gerçeğiyle yüzleşmemiz gerektiğini bir kez daha hatırlatmıştır. Ancak bizler, bilim insanları olarak sadece bu acıları anmakla kalmamalı, aynı zamanda yapı güvenliği, mühendislik ve afet yönetimi konularında güçlü adımlar atmalıyız. Bu noktada, bugün gerçekleştireceğimiz “6 Şubat Depremlerinde Betonarme Yapılarda Oluşan Genel Hasar Nedenleri” başlıklı konferans, işte bu çabanın önemli bir parçasıdır. Depremlerde yıkılan veya ağır hasar alan betonarme yapıları incelediğimizde, yanlış malzeme kullanımı, proje hataları, uygulama eksiklikleri ve denetim yetersizlikleri gibi birçok faktörün rol oynadığını görüyoruz. Ülkemiz, aktif fay hatları üzerinde yer alan bir ülke olarak, bu tür hatalardan kaçınarak, daha dayanıklı ve güvenli yapılar inşa etmek zorundadır”
İskenderun Teknik Üniversitesi olarak, bu doğrultuda akademik ve teknik bilgi birikimi kullanılarak bölgesel ve ulusal ölçekte daha güvenli şehirler inşa edilmesine katkı sağlamanın en büyük sorumluluklarımızdan biri olduğunun altını çizen Rektör DURUEL, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bu noktada, mühendislik disiplinleri başta olmak üzere, ilgili tüm alanlarda eğitim-öğretim süreçlerimizi ve araştırmalarımızı deprem bilinci çerçevesinde geliştirmeye devam edeceğiz. Bu önemli konferansın düzenlenmesinde emeği geçen tüm akademisyenlerimize, öğrencilerimize ve değerli katılımcılara teşekkür ediyor, verimli ve öğretici bir etkinlik olmasını temenni ediyorum.”
Sahnede İnşaat Mühendisi Konuştu
Açılış konuşmasının ardından “6 Şubat Depremlerinde Betonarme Yapılarda Oluşan Genel Hasar Nedenleri” başlıklı sunumunu yapmak için kürsüye çıkan İSTE İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Murat BİKÇE, “Öncelikle, İkinci yıl dönümünü yaşadığımız yıkıcı 6 Şubat Depremlerinde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmet ve minnetle anıyorum” belirtti.
Sunumunda genel olarak, 6 Şubat Depremlerini Uluslararası kaynakların nasıl gördüğünden ve bu depremlerde betonarme yapılarda oluşan genel hasar nedenlerinden bahseden Prof. Dr. BİKÇE, depremlerde meydana gelen yapı hasarlarını mühendislik perspektifinden ele aldı. Konuşmasında ayrıca, ‘yapısal zayıflıklar, malzeme kalitesi, proje ve uygulama hataları ile yönetmeliklerin önemi’ gibi konulara değinen BİKÇE, özellikle depreme dayanıklı yapı tasarımının önemine vurgu yaptı.
Asrın Felaketinde Hatay’ın Daha Çok Etkilenmesinin Nedeni
Konferansın önemli kısımlarından biri Hatay için verilen kararlar adına oldu. Hatay bölgesinin depremden neden daha çok etkilendiği yönünde, delillerle deprem öncesi inşaatların ne gibi yanlış hatalarla karşı karşıya kalındığını ve bununla birlikte jeolojik olarak mevcut konumla yıkıma maruz kaldığını dile getiren Prof. Murat Bikçe,”Demir koymayan ustalarımız var! Şunu Bingöl’den çektim, yine demir yok. Yine uygulama çalışmasında yapının Hatay bölgesinde, depremden önce kentsel dönüşüme giren binaların beton sınıfına baktığımız zaman yaklaşık olarak değerlendirdiğimizde 5, 10, 15 arasında çoğunluğun olduğunu görebiliyoruz. Aynı zamandaki beton santrallerinin çok ciddi bir şekilde kontrol edilmesi gerektiğini gösteriyor bu durum. Benzer şekilde biz kolonları aynı hizaya dizmiyoruz ya da projelendirdiğimiz şekilde değil uygulamasında sıkıntı var. Ekranda görüyorsunuz, hiçbir program, hiçbir mühendis bu kadar boşluğu demirden sonra yapmaz. Bununla beraber projelerde de belli başlı tasarımlarda yanlışlar vardır.” dedi.
Konuşmalarına önlemlerin alınmazsa sorunların tekrar edeceğini de ekleyen BİKÇE, Hatay’ın jeopolitik konumu nedeniyle sürekli depremlere maruz kalmaya devam edeceğini de söyledi.
Rektör Kapanış konuşmasında Bulundu
Prof. Dr. Murat BİKÇE’nin sunumunun ardından bir değerlendirmede bulunan, İSTE Rektörü Prof. Dr. Mehmet DURUEL, “Depremle beraber fiziksel yapımızı restore etmemiz gerektiği gibi sosyal ve ahlaki yapımızı da restore etmemiz lazım. Prof. Dr. Murat BİKÇE hocamızın bahsettiği gibi birçok yerde ya ticari kaygı ya gelir kaygısı ya da daha fazla kazanma arzusu ne yazık ki bizleri, insanımızı felakete sürükleyebiliyor. Bu anlamda bilim ile ahlakı birlikte yürütmenin gerekliliğine de vurgu yapmak istiyorum” ifadelerini kullandı.
İSTE Merkez Kampüste gerçekleşen anma konferansına akademisyenler ve öğrenciler büyük ilgi gösterirken, etkinlik Prof. Dr. Murat BİKÇE’ye değerli katkılarından dolayı İskenderun Kaymakamı Muhammet ÖNDER ve İSTE Rektörü Prof. Dr. Mehmet DURUEL tarafından teşekkür belgesi, plaket ve çiçek takdim edilmesiyle sona erdi.