Perşembe, Kasım 21, 2024
No menu items!
Ana SayfaİskenderunİSTE'den İskenderun Körfezi’ne Yapay Resif

İSTE’den İskenderun Körfezi’ne Yapay Resif

İskenderun Teknik Üniversitesinin (İSTE), yeni projesi ile İskenderun Körfezi’ne biyoaktif yapay resif kazandıracak.

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE), İskenderun Körfezi’nde balık popülasyon ve habitatlarını arttırmak ve desteklemek amacıyla yapay resif projesini hayata geçiriyor. Projeye, İskenderun’un ismini aldığı Büyük İskender’den (Alexander the Great) dolayı Büyük İskender ismi verilecek. 22 Şubat Salı günü projeye ilişkin bir tanıtım toplantısı düzenlendi. Büyük İskender Resifler Projesi toplantısına İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci, İMEAK İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Kemal Kutlu, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Cemal Turan, ilgili akademik personel ve basın mensupları katıldı.

Temmuz 2021’de başlangıcı yapılan projenin ortakları, İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci, Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, İMEAK İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Kemal Kutlu, Doğa ve Bilim Derneği Proje olacak. Proje kapsamında oluşturulan resifler İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan koordinatörlüğünde fakülte yerleşkesinde dökülmektedir ve daha sonra İSTE1 Araştırma Gemisi ile İskenderun Körfezi’nde belirlenen bölgelere yerleştirilecektir.

Büyük İskender Yapay Resif Projesi ile körfezdeki denizel biyolojik çeşitliliğin korunması ve geliştirilmesine katkıda bulunmak; başta Orfoz ve Lahoz gibi nesli tehlike altında türler için beslenme ve koruma alanı oluşturmak; körfezde yok denecek kadar az olan dalış sahası oluşturarak, dalış turizmini desteklemek; bölgede deniz içerisinde bulunan canlılara uygun ortamlar sağlayarak, canlı miktarlarının artışını desteklemek ve habitata bağımlı türlere yeni yuva oluşturmak; bölgede türlerin popülasyon yoğunluklarını ve tür çeşitliliğini arttırarak amatör veya ticari balıkçılık alanları oluşturmak ve İskenderun’un marka değerini arttırmak amaçlanmaktadır.

Üniversite olarak her alanda insana hizmet

“Üniversitelerin bulundukları coğrafyalarda her şekilde insana hizmet etmesi gereken kurumlar olduğunu” vurgulayan İSTE Rektörü Depci “tabiata zarar vermeyen biçimde dizayn ettiğimiz ve inşa etmeye devam ettiğimiz resifler ile bölgemizin ve ülkemizin imkânlarının arttırılacağına, projenin amaçlarına ulaşacağına inanıyoruz. Böyle bir projenin parçası olduğumuz için mutluyuz. Süreçte emeği geçen fakülte üyelerimize ve Deniz Ticaret Odası Başkanımız Kemal Kutlu’ya şahsım ve kurumum adına teşekkür ediyorum. Akdeniz İncisi Hatay’ımız için çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

Deniz Ticaret Odası Başkanı Kemal Kutlu ise “Danışma görevini üstlenen kurumlar olarak odalar bölgenin ihtiyaç ve taleplerine cevap vermek görevini üstleniyoruz. Araştırma ve geliştirmeyi en iyi yapabilecek olanlar üniversitelerdir. Bu konudaki çalışmaları için Sayın Rektörümüze ve Fakülte Dekanımız Cemal Turan’a teşekkür ediyorum” dedi. Toplantıda son olarak, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan yapay resiflerin amaçlarından ve kullanım biçimleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER