Cumartesi, Eylül 21, 2024
No menu items!
Ana SayfaİskenderunİSTE'li Profesör Müjdeyi Verdi

İSTE’li Profesör Müjdeyi Verdi

İskenderunlu Hemşerimiz Prof. Dr. Ergül Yaşar başarılı çalışmaları ile takdir topluyor. Türkiye’nin en önemli petrol rezervlerinden biri Cudi ve Gabar’da bulundu.

Tarihin en büyük kara keşiflerinden kabul edilen Gabar’daki rezerv ne zaman ve nasıl kullanılacak? Gelişmeleri A Haber canlı yayınına katılan İskenderun Teknik Üniversitesi Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergül Yaşar değerlendirdi.

Türkiye’nin en yüksek petrol rezervlerinden biri Cudi ve Gabar’da bulundu. 2022 yılı sonunda hedef 100 bin varil petrol üretimi yapmak. Şu anda Gabar Dağı ve civarında 4 kuyuda üretim var. Konuyla ilgili konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Yaklaşık 1 yıldır Şırnak’ta sismik araştırmalara yoğunluk verdik. Sondajlarımızı yaptık. Gabar Dağı ve civarında 4 kuyuda üretim var. Gabar dağının bir başka bölgesi daha var. Netleştirmeden rakamları açıklamak istemiyoruz. Son dönemde karada yapılmış en büyük keşiflerden biri olabilir.” dedi.

TÜRKİYE İHTİYACININ YÜZDE 1’İ BURADAN KARŞILANACAK

Türkiye’nin üretimine ve ihtiyacına karşılayabilecek nitelikte bir sahadır. Bunun geliştirilmesi sağlanacaktır. Diğer sondajlarla buna devam edilecektir. Şu anda bu konuda çalışmalar TPAO tarafından sürdürülüyor. Aslında bölgede yapılan çalışmalarda haliyle o bölgede Arap lehvasının olduğu bölgede biraz daha derinde ancak o bölgedeki şu anda yapılan sondajlarda maliyetlerin çok fazla yüksek olmayacağını düşünüyorum. Gerek Mavi Vatan’da gerek Karadeniz havzasındaki maliyetlere karşı düşük olacaktır. Çok fazla mali sıkıntıya düşmeden Gabar bölgesinde petrol yataklarını kalitesi daha yüksek gravitesi 30’ların üstünde olan petrolü daha az maliyete çıkaracağız. Batman’daki petrolümüz 8-13 aralığındayken bu bulunan petrol 4 misli daha iyi ve kaliteli. Bunun yanında kendiliğinden akabilen yani yüksek basınçlı olması nedeniyle fazla maliyet ortaya çıkmayacaktır. En büyük avantajı ise rezerv veren tabakaların kalınlığıdır. Tabaka kalınlığının yüksek olmasından dolayı. 150-200 metre kalınlığında olmasında dolayı ülkemizin en büyük petrol sahalarında biri olacaktır. Şu anda aldığımız verilere göre her bir kuyuda üretim bin 200 variller civarında bu 10 kuyuda 12 bin varil demektir. Ama önümüzdeki dönemde kuyu artışlarıyla birlikte aratacaktır. O noktada çıkarılan her varil petrol ülkemiz için çok değerlidir. Türkiye’nin yeni bir yüzü olacaktır. İhtiyacımız olan petrolün yüzde 1’ini buradan karşılayacağımızı düşünüyorum.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER