İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından üyelerine yönelik düzenlenen bilgilendirme toplantılar ve seminerler yoğun bir şekilde devam ediyor.
‘Aile Şirketlerinde kurumsallaşma ve Liderlik’ konulu seminere konuşmacı olarak Davranış Bilimleri Uzmanı Dr.İlhami Fındıkçıkatılarak İTSO üyelerini sine vizyon destekli olarak bilgilendirdi.
Seminerin açılış konuşmasını yapan İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz; “Odamız tarafından düzenlenen “Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Liderlik” konulu toplantımıza hoş geldiniz diyor, sizleri saygılarımla selamlıyorum.Değerli misafirlerimiz, bilindiği üzere ülkemizde kayıtlı işletmelerin oldukça büyük bir bölümü aile şirketleri olarak faaliyet göstermektedir. Ancak yapılan araştırmalar, kurumsal yapı kültürünü benimseyememiş aile şirketlerinin kalıcı olamadıklarını göstermektedir. Bu durumun, geleneksel yönetim anlayışını benimsemiş patronların, şirketin yönetiminde söz sahibi olma özelliklerini yitirecekleri endişesiyle, alanında uzman kişilerden profesyonel yardım almayı tercih etmemeleri sebebiyle gerçekleştiği bilinmektedir. Ancak bu bakış açısı, şirketlerin geleceğini olumsuz yönde etkilemekte ve uzun vadede şirketin dağılmayla veya kapanmayla karşı karşıya kalmasıyla sonuçlanmaktadır.
Aile şirketlerinin varlıklarını devam ettirebilmeleri, kurumsallaşmalarına bağlı olup, bu durumda şirketin, ailesel yönetim anlayışından, profesyonel yönetim anlayışına geçmesinin şirketin geleceği açısından büyük önem arz ettiği bilinmektedir.
Dr.İlhami Fındıkçı, Kurumsallaşmada aile faktörü çok önemli
‘Aile Şirketlerinde kurumsallaşma ve Liderlik’ konulu seminere konuşmacı olarak Davranış Bilimleri Uzmanı Dr.İlhami Fındıkçı, şirketlerin kurumsallaşmasında aile faktörünün önemine dikkat çekerek, “Aile sevgi, saygı, disiplin ahlak ve özgürlük gibi temel insani değerlerin kaynağıdır. Aile şirketinde kurumsallaşma ve liderlikte öncelikle karşılıklı sevgi sayı olmalı, karşıt tarafta değil aynı tarafta hareket edilmeli, empati alışkanlığı gelişmelidir. Ailenin öz değerleri olmalı, ahlak din, inanç gibi değerlere özen gösterilmelidir. Eşlerin kendi özel dünyalarına duyarlı olmalıdır. Aile tüm günlük sıkıntıların sonunda sığınılacak, dinlenilecek bir liman gibidir. Burada da sıkıntı olursa sığınılacak başka bir limana ihtiyaç duyulur. Aile şirketlerinde eşlerin sosyal etkinliklere ve kendilerine de zaman ayırmaları o şirkette huzurun artmasına neden olur” dedi.
Aile şirketlerinde başarının en önemli etkenlerinden birinin huzur ve güven olduğuna dikkat çeken Davranış Bilimleri Uzmanı Dr.İlhami Fındıkçı, sunumunda Aile şirketlerinin özellikleri, projeler, aile ve yeni nesile yönelik bireysel çalışmalar, yönetim organlarının geliştirilmesine yönelik çalışmalar, Aile şirketlerinin anayasalarının hazırlanması şirketin başarılarında en önemli etkenler olduğunu ifade etti.
İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, ‘Aile Şirketlerinde kurumsallaşma ve Liderlik’ konulu seminere konuşmacı olarak katılan Davranış Bilimleri Uzmanı Dr.İlhami Fındıkçı’ya günün anısına plaket takdim ederek teşekkürlerini iletti.