Cumartesi, Kasım 23, 2024
No menu items!
Ana Sayfaİskenderun HaberİTSO’da Müşterek Meslek Komite Toplantısı gerçekleştirildi.

İTSO’da Müşterek Meslek Komite Toplantısı gerçekleştirildi.

 

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz Başkanlığında gerçekleştirilen  2020 yılının son Müşterek Meslek Komite  toplantısında,  ülke ve bölge ekonomisinin yanı sıra pandemi sürecinin iş dünyasına etkileri ve alınması gereken tedbirler, görüş ve öneriler hakkında karşılıklı fikir alış verişinde bulunuldu.

“Meslek Komitelerimizin çalışmaları  Ekonomimize katkı sağlıyor.”

Müşterek Meslek Komite toplantısının açılış konuşmasına yapan İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz; “Bugünkü toplantımızda siz değerli meslek komitesi üyelerimiz ile karşılıklı görüş alışverişinde bulunarak, toplantımızın daha verimli geçeceğini umuyoruz. Değerli arkadaşlarım, odamızın önemli organlarından olan meslek komitelerimiz, verimli çalışmalar yapmakta, hem meslek gruplarına, hem odamıza hem de bölgemize ekonomik anlamda ciddi  katkılar sağlamaktasınız.

Meslek Komitelerimizin; bölgemizde tespit edilen sorunları ve çözüm önerilerini kendi meslek komite toplantılarında görüşerek karar almalarını ve bu kararların yönetim kurulumuza iletilmesini, önemli buluyoruz.

Yönetim Kurulu olarak, hem bölgemize hem de odamıza katkı sağlama konusunda çalışmalar yaparken, meslek komitelerimizin yönlendirmeleri de bizlere önemli ölçüde yardımcı olmaktadır. Dolayısıyla zamanlarını ayırarak meslek komite toplantılarına katılım sağlayan, desteğini esirgemeyen tüm meslek komite üyesi arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.” dedi.

“Covid-19 Pandemi Süreci Devam Ediyor Hastalığı Hafife Almayalım”

5 yılda ülkemizde, yoğun siyasi ve ekonomik gelişmelerin yaşandığına vurgu yapan İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, konuşmasının devamında; “Terör olayları, darbe girişimi, anayasa değişikliği ile gelen yeni sistem ve diğer ülkelerle ilişkilerimizdeki iniş çıkışlar, ülkemizin gündemini fazlasıyla meşgul etti. Tüm bunların üzerine 2020 yılının mart ayında, küresel çapta yaşanan bir salgın ve bu salgının meydana getirdiği sosyal ve ekonomik tahribat ile de mücadele etmek zorunda kaldık. Bir yandan, beklenmedik bir pandemiyle karşı karşıya kalan sağlık sistemimizi ayakta tutmak için uğraşırken, diğer yandan salgının ekonomik ve sosyal etkilerini minimum düzeye indirgemeye çalıştık. Tüm bu unsurları dengede tutmak, devletimiz, iş dünyamız ve vatandaşımız açısından pek de kolay olmadı.

Maalesef kasım ayı itibariyle, Covid-19 salgınının etkisinin ve yayılımının yeniden arttığı, ülkemizde ve dünyada hükümetlerin ardı ardına kısıtlayıcı tedbirler almak zorunda kaldığı bir döneme girmiş olduk. Sevindirici tek gelişme ise, aşı çalışmaları konusunda umut veren çalışmaların yapılması oldu. Ancak yine de, salgının seyrine ilişkin belirsizlik hala devam ediyor. Değerli arkadaşlarım, kasım ayında bu hastalıkla mücadele etmiş biri olarak ben de sizlere çağrıda bulunmak istiyorum. Lütfen bu hastalığı hafife almayalım, maske, temizlik ve mesafe kurallarına özen gösterelim. Aşı çalışmaları sonuç verene kadar, bu kurallara uymaktan başka çaremiz yok. Lütfen çok dikkat edelim.

Meslek komitelerimizin değerli üyeleri, ülke olarak zor zamanlar geçirdiğimiz şu günlerde, Hatay özelinde de, ayrıca zorlu bir sınav verdik. Geçtiğimiz aylarda, iki farklı zamanda yangınlar ve terör saldırısı yaşadık. Bu süreçte, İTSO camiası olarak, yangında ve terör saldırısında işyerleri zarar gören üyelerimiz için, elimizden gelen desteği sağlamaya çalışıyoruz. Ayrıca geniş çaplı bir fidan dikme kampanyası başlatarak, ormanlarımızın yeniden yeşermesini sağlıyoruz. Birçok paydaşımızla, kamu kurum ve kuruluşlarımızla birlikte hareket ederek, bu zor günlerin üstesinden de, hep birlikte geldik.” Şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

“TOBB Vasıtasıyla Sorunlar En Yetkili Mercilere İletildi.”

 

İskenderun ve bölge ekonomisi ile iş insanlarımızın sorunlarını en yetkili mercilere ulaştırdıkları belirten İTSO Başkanı Yılmaz konuşmasının devamında ise; “Sizlerle sürekli olarak paylaşıyorum, bireysel olarak sesimizi duyuramadığımız zamanlarda, TOBB vasıtasıyla sorunlarımızı en yetkili mercilere iletebiliyor ve çözüm üretilmesi noktasında girişimlerde bulunabiliyoruz. Yaşadığımız tüm bu süreçte, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizin önemini ve etkisini bir kez daha görmüş olduk. Pandemi sürecinde de, yangın ve terör saldırısı sürecinde de, Rifat Başkanımız ve ekibi bizleri hiç yalnız bırakmadı. Hatay’daki yangınlarda yaşanan sıkıntılarda her zaman yanımızda yer aldılar. Hem üyelerimize, hem de fidan dikme kampanyamıza önemli destekler verdiler. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Pandemi sebebiyle yaşanan sorunlarımızı da telekonferans yöntemiyle düzenli aralıklarla TOBB’a bildirdik. Yaşanan ortak sorunlar kısa süre içerisinde ilgili bakanlıklara hatta Cumhurbaşkanlığına iletildi. Ve çözüm bulunması noktasında hızla aksiyon alındı. Mart ayından bu yana pandemiyle mücadele konusunda birçok adım atıldı.

Örneğin iş dünyasının finansmana erişimi noktasında sıkıntıları olduğunu ifade ettikten hemen sonra, kamu bankaları tarafından uygun faizli kredi destek programları hayata geçirildi, kredi garanti fonunun teminatı artırıldı ve kredi kullanımı kolaylaştırıldı. TOBB Nefes kredisi süratle verilmeye başlandı. Biz de İTSO olarak üyelerinizin Nefes Kredisinden yararlanmasını sağladık.

Pandeminin görülmeye başlandığı mart ayında vergi borçlarının ertelenmesi talebimiz karşılık buldu ve vergi borçlarına 6’şar ay erteleme getirildi. Pandeminin etkisinin artarak devam etmesinin ardından, TOBB Konsey toplantısında oda olarak dile getirdiğimiz ve iş dünyasının genel talep ve beklentileri arasında yer alan, kamu alacaklarına ilişkin yeni bir yapılandırma paketi açıklandı ve 17 Kasım itibariyle Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

İstihdamın korunması ve işverenler üzerindeki yüklerin azaltılması için kısa çalışma ödeneğinin şartları iyileştirildi ve uygulaması kolaylaştırıldı. Pandeminin başından bu yana verilen desteğin süresi aralık ayı itibariyle uzatıldı. Koronavirüs nedeniyle 30 Haziran tarihine kadar Kısa Çalışma Ödeneğine başvurmayan işyerlerimizin 31 Aralık 2020 tarihine kadar İŞKUR’a başvurmaları durumunda 1 Aralık 2020 tarihinden sonraki dönem için 3 ay süreye kadar Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanabilmelerinin önü açıldı.

Organlarının yetki süreleri sona eren Kooperatiflerin ve kooperatif üst kuruluşlarının yönetim, tasfiye ve denetim kurulu organ üyelerinin görevleri 31.10.2020 tarihinden itibaren 3 ay kadar uzatıldı. Kooperatiflerin yetkilerinin sona ermesinden dolayı, mağduriyet yaşanması engellenmiş oldu.

Dijitalleşme konusundaki çağrılarımız yine karşılık buldu ve odamızdan verilen birçok belgenin elektronik ortamda verilmesi sağlandı. Üyelerimiz odamıza gelmeden, hızlı, pratik ve uygun olarak belgeleri alabiliyor. Ayrıca buna benzer birçok konuda da, gerekli adımlar atıldı.

Değerli arkadaşlarım, maalesef pandemi süreci belirsizliğini koruyor ve iş dünyasının yaşadığı sıkıntılar henüz sona ermedi. Dolayısıyla yaşanan sorunlara çözüm arayışlarımız da hala devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımlarıyla Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey toplantımızı gerçekleştirdik. Türkiye genelindeki birçok odanın da katılım sağladığı bu toplantıda, pandemi sürecinin ekonomiye etkileri ve yaşanan sorunlar görüşüldü. Ben de konsey toplantısında söz alarak, pandemi sürecinde sizlerden odamıza iletilen sorunları bir kez daha aktarma imkânı buldum. Bu konuları sizlerle kısaca paylaşmak istiyorum.

Özellikle sanayicilerimizin ifade ettiği üzere, enerji maliyetlerinin yüksek olduğunu ve belli bir süreyle elektrik borçlarının ötelenmesini ve bu süre zarfında kesinti yapılmaması gerektiğini ifade ettim.

Son dönemde getirilen ÖTV zammının otomotiv ana ve yan sanayiyi olumsuz yönde etkilediğini ve piyasanın belirsizliklere sürüklendiğini ifade ettim.

Vergi ve istihdam sağlama konusunda en az sanayiciler kadar başarılı olan ancak devlet tarafından destek görmediklerini ifade eden lojistik sektör temsilcilerinin vergi ve ek maliyet yüklerinden bahsettim. Bu firmalarımızın devletimizden beklentilerini aktardım.

Firmaların devletten alacağı olan KDV iadelerinin, banka kredisi kullanan firmalar tarafından teminat olarak gösterilmesi gerektiğini ifade ettim.

Ve son olarak yıllardır dile getirilen bir talep olan, sicil affı düzenlemesinin artık gündemimizden düşürülmesi gerektiğini belirttim.

Kısaca özetlemeye çalıştığım tüm bu hususları, detaylı bir rapor halinde, TOBB Başkanımıza aktardım. TOBB Başkanımız ise, konuşmamı dikkatle dinledi ve notlar aldı. Aktardığım birçok konuda çalışmaların yapıldığını, sicil affı konusunu takip ettiklerini ancak biraz daha zamana ihtiyaç olduğunu ifade etti. Lojistik sektör temsilcilerinin sorunlarını özellikle detaylı inceleyip, Ulaştırma Bakanı ile görüşeceğini bildirdi.

Ayrıca yine pandemi sürecinde görüştüğümüz milletvekillerimize ve yetkililere de, meslek komitelerimizden ve üyelerimizden bizlere iletilen sorunları talep ve beklentileri rapor haline getirerek sunduk.

Değerli arkadaşlarım, her zaman olduğu gibi, pandemi sürecinde de, iş dünyasının iyiliği ve menfaati için, mücadele vermeye devam ediyoruz. Salgın hastalığın yıkıcı etkilerinin en aza indirilebilmesi için imkânımız çerçevesinde çalışmalar yapıyoruz.  Bu süreçte sizlerden de, bilgi aktarılması konusunda destek bekliyoruz. Mesleklerinize ilişkin, işlerinizle ilgili yaşadığınız sorunları, talep ve isteklerinizi bizlere ulaştırmanız halinde, bizler de bu sorunları ilgili yerlere iletip çözüm arayışımıza devam edeceğiz.

“2020 Yılı Verileri Hakkında Meslek Komite Üyeleri bilgilendirildi”

İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, 2020 yılında ülkemiz ve bölgemizdeki ekonomik veriler hakkında Meslek Komite üyelerini bilgiledirerek;

“Ülkemize ve bölgemize dair bazı bilgilerden kısaca bahsetmek isterim. 2020 yılının ilk 10 ayı itibariyle ülkemiz tarafından yapılan ihracat tutarı yaklaşık 135,6 milyar dolar olurken, yılın aynı döneminde 175,8 milyar dolarlık ithalat yapılmıştır. 2020 yılının ilk 10 aylık döneminde Hataylı firmalar tarafından yapılan ihracat 2 milyar dolar olurken, aynı dönemde 3 milyar dolarlık ithalat yapılmıştır. Bu dönemde Hatay, en fazla ihracat yapan 11. il olurken, en fazla ithalat yapan 7. il olmuştur.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan verilere göre; ülkemizde 2020 yılının ilk 10 aylık döneminde toplam 84.172 şirket, 1.280 kooperatif  ve 25.502 şahıs işletmesi kurulmuştur. Yılın aynı döneminde, 11.223 adet şirket, 561 kooperatif ve 18.361 adet şahıs işletmesi kapanmıştır.

2020 yılının ilk 10 aylık döneminde Hatay’da ise 967 şirket, 22 kooperatif ve 346 şahıs işletmesi kurulmuş olup, 165 şirket, 3 kooperatif ve 318 şahıs işletmesi kapanmıştır. Odamızda yapılan kuruluş ve kapanış işlemlerine değinmek gerekirse; 2020 yılının ilk 10 aylık döneminde İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda, 283 şirket, 4 kooperatif ve 56 adet şahıs kaydı kurulmuştur. Yılın aynı döneminde ise, 64 şirket ve 27 adet şahıs işletmesi kapanmıştır. Bu bilgiler değerlendirildiğinde, kurulan yeni firma sayılarının, kapanan firma sayısından çok daha fazla olduğu görülmektedir. Kurulan bu şirketlerle yapılan yatırımların, bölgemize ve ülkemize faydalı olmasını umuyoruz. Değerli arkadaşlarım, 2020 yılına yavaş yavaş veda ettiğimiz bu günlerde, toplantımıza katılımlarınızdan ve katkılarınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum. 2021 yılının tüm insanlığa, ülkemize ve bölgemize sağlı huzur getirmesini diliyorum” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Müşterek Meslek Komite toplantısında, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İTSO Genel Sekreteri Figen Gül Dönmez yer alırken, Meslek Komite üyeleri de video konferans yöntemiyle katılarak, görüş ve önerilerde bulundular.

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER