Hatay MHP Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, Hatay Büyükşehir Belediyesi sorumluluğundaki şehir içme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu şebekeleri ile atık arıtma tesisleri ve yeraltı su kaynaklarının kirletilmesi konularının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uzmanlarınca incelenmesini, kusur ve eksikler varsa da sorumluların bulunarak cezalandırılmasını istedi.
Hafta sonunda bu konuda geniş bir araştırma ve inceleme yapan, ayrıca bir rapor da hazırlayan MHP’li Vekil Lütfi Kaşıkçı, Hatay BŞB Başkanı Lütfü Savaş’a hitaben, “Çevre ve halk sağlığı ihmale gelmez. Köylerde aş yenerek de bu problemler çözülmez” mesajı verdi.
“Suyu olmayan, yolu olmayan, atık suları arıtılmayan bir Hatay’da yaşamak kaderimiz olmamalı”
Hatay Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda olan tüm bu hizmetlerin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başta olmak üzere, ilgili tüm kurumlar tarafından denetlenmesi, eksik ve kusurlu işlerden dolayı sorumlu kişi ve kurumların tespit edilip hesap sorulmasını isteyen MHP’li Vekil Lütfi Kaşıkçı, “Suyu olmayan, yolu olmayan, atık suları arıtılmayan bir Hatay’da yaşamak kaderimiz olmamalı” açıklaması yaptı
Sosyal medya paylaşımında, “Hatay ile ilgili kafamda deli sorular var. Bugün, gün boyu bilgisayarın başında yazdım durdum. Şu Pazartesi (bugün) bir gelsin, bakalım” diyen, MHP Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, evsel endüstri atık suların kanalizasyon şebekeleri aracılığı ile toplanıp, atıksu arıtma tesislerinde arıtılarak, alıtı ortama deşarj edilmesi gerektiğini belirtti ve bu görevin de Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne ait olduğunu bildirdi.
Kaşıkcı HBB ye sordu
1 milyon 628 bin nüfusu, 196 km’lik deniz kıyı şeridi, Erzin, Payas, İskenderun, Dörtyol, Arsuz, Samandağ ve Yayladağı gibi yerleşim birimleri olan Hatay’daki altyapı tesislerinin, kanalizasyon, şebeke, atık arıtma tesislerinin Büyükşehir Belediyesi yetki ve sorumluluğunda olduğunu hatırlatan Kaşıkçı, şu soruları sordu:
-Hatay kıyı şeridi boyunca, atık suyun arıtılarak derin denize deşarjı, yönetmeliğe uygun bir şekilde yapılmakta mıdır?
-Tüm kıyı şeridi detaylı bir şekilde incelenip, arıtılmadan denize aktarılan bağlantı yerleri tesbit edilmiş midir?
-Arıtılmadan denize aktarılan atık sudan dolayı Büyükşehir Belediyesi hakkında açılan bir dava var mıdır?
-Hatay il genelinde (15 ilçede) evsel ve endüstri kaynaklı atık suların toplanması ve taşınması için gerekli olan kanalizasyon şebekesinin durumu nedir?
-İlçelerdeki atık su arıtma tesislerinin durumu nedir?
-Atık su arıtma tesisleri aracılığı ile arıtılan suların deşarj edildiği alıcı ortamlar nerelerdir?
-Büyükşehir statüsü kazanmadan önceki yıllarda, köy olarak bilinen, bugün ise mahalle olarak adlandırılan yerleşim yerlerinden kanalizasyon şebekesi tamamlanmış olan mahalleler neresidir? Kanalizasyon şebekesi olan mahallelerin atık sularının arıtılması işlemi yapılmaktadır?
-Büyükşehir statüsü kazanmadan önceki yıllarda, köy olarak bilinen, bugün ise mahalle olarak adlandırılan yerleşim yerlerinden kanalizasyon şebekesi hala yapılmayan biriktiği çay, dere gibi iç suların durumu nedir?
-Hatay genelinde kaç adet foseptik kuyusu vardır? Bu kuyuların ilçelere göre dağılımı nasıldır?
-Büyükşehir Belediyelerinin sorumluluk alanındaki çevre ve halk sağlığı sorunu oluşturan arıtma tesisini taşımaması şeklindeki bir hizmeti yerine getirmemesinden kaynaklı oluşan çevre sorunu karşısında, Bakanlığımız tarafından bir cezai yaptırım söz konusu mudur?
-Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin sorumsuzca davranması sonucunda, Defne ilçemizde yaşanan bu çevre sorunu ile ilgili Bakanlığınızın başlattığı bir inceleme veya soruşturma mevcut mudur?