Cumartesi, Eylül 21, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelKısa Bir ANTAKYA Tarihi; Arkeolog KENAN YURTTAGÜL

Kısa Bir ANTAKYA Tarihi; Arkeolog KENAN YURTTAGÜL

Defne Kent Konseyi ve Kültür Kentleri Birliği ortaklığında organize edilen “Kısa Bir Antakya Tarihi” konulu etkinlik Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü yapmış Arkeolog Kenan Yurttagül’ün muhteşem sunumuyla izleyenleri mest etti.

Kültür Kentleri Birliği Hatay İl Başkanı Nebih Nafile’nin yönetiminde Defne Kent Konseyi Başkanı Selim Harbiyeli’nin açış konuşmasının ardından Defne Belediyesi Belediye Başkanı Dr. İbrahim Yaman; “Organizeyi yapan Defne Kent Konseyi yürütme kuruluna ve Nebih Nafile’ye teşekkür ediyorum. Bizleri bu çatı altında topladılar. Defne Kültür Evi her türlü etkinliklere açık bir yerdir. Mümkün olduğunca her mahalleye yapmak istiyoruz. Şu anda yedi adet yapım aşamasında. Burada taziye alabilecek, kültür-sanat etkinliklerinizi icra edebileceksiniz.” Dedi.

29 Mayıs 2018 Salı günü Akdeniz Mahallesi Defne Kültür Evi’nde saat 17.30-18.30 arasında arkeolog Kenan Yurttagül’ün sunumuyla gerçekleşen etkinliğe Defne Belediye Başkanı Dr.İbrahim Yaman, Defne Kent Konseyi Başkanı Selim Harbiyeli ve yürütme kurulu üyeleri, Kültür Kentleri Birliği Hatay İl Başkanı Nebih Nafile, Hatay Dernekler Platformu Başkanı Ali Kılıç, Dr.Hasan Ramiz Parlar, Dr.CengizHaksöz, araştırmacı yazar Mehmet Tekin, Hatay’ın en eski eczalarından Ömer Bayraktar, Süleyman Nayman, Süheyla Deniz Turunç, şair Mahmut Çetin Zorba, Dr.Sadık Nazik, Atıf Soğuksu, Zeynep Gülbol, Eylem Öfkeli, Edip Nurlu, Samet Fırat Soydemir, Kazım Zorkun, Bayram Öksüz ve çok sayıda konuk katıldı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü yapmış arkeolog Kenan Yurttagül’ün sunumunu ilgiyle izleyen konuklar Antakya’nın bilinmeyen yönlerini fark ettiler. Birinci Haçlı seferi sonrasında Antakya kenti civarında Haçlılar tarafından kurulmuş bir devlet olan Antakya Prensliği’nin oluşturması dikkat çekildi. Yurttagül; Antakya şehri M.Ö 300 yıllarında Seleukos 1 tarafından kurulmuştur. Şehir çok büyümüş, ortasında iki tarafından Asi Nehri geçer ve bu adada kenti oluşturan hamam, hipodrum, tiyatro salonları ve evler kurulmuştur. M.S 1098-1298 yılları arasında Antakya hanedanlığı 1.Bohement tarafından kurulmuştur. Özellikle Anadolu’da on üç yerde Antakya adı verilmiştir.

Soru-cevap şeklinde devam eden etkinliğin sonunda hatıra fotoğrafı çektirildi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER