Körfez’de Trolle avcılık yapan balıkçılar İskenderun Balıkçı barınağında düzenlenen programla ‘vira bismillah’ diyerek törenle bir tekne sembolik olarak Akdeniz’in mavi sularına açıldı.
İskenderun Balıkçı Barınağı’nda Trol balıkçılığı sezon açılış törenine Hatay Vali Yardımcısı Bilal Bozdemir, İskenderun Kaymakam Vekili Payas Kaymakamı Hakan Kılınç Kaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi, Merkez Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Ramazan Özkaya,Hatay Su Ürünleri Kooperatifleri Birlik başkanı Nihat Beyazıt, konuklarla birlikte balıkçılar katıldı.
BALIKTA İHRACAT SORUNU
Hatay Su Ürünleri Kooperatifleri Birlik başkanı Nihat Beyazıt açılış konuşmasında sektörün Ortadoğu’da yaşananlardan dolayı ihracatının durduğuna dikkat çekerek, ”Dört ay aradan sonra bakımı yapılmış olan teknelerimizi bugün sefere göndereceğiz. Dört ayda bakımlarını inanın borçlanarak yaptırdık arkadaşları denize göndereceğiz ama emin olun bu sıcak havalarda balığımızı nereye satacağımızı düşünerek sezonumuzu açacağız. Ortadoğu’daki durumlardan dolayı ihracat sorunu yaşıyoruz. Balıklarımız oraya gitmiyor” dedi.
18 BİN TEKNE İLE 302 BİN TON BİLE BAŞARI
Merkez Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Ramazan Özkaya, Türkiye ekonomisine 1.5 milyar TL kazandıran sektörün on yıl önce 8 bin tekne ile 500 bin ton avcılık yaptıklarını bugün 18 bin tekne ile 302 bin ton yapabildiklerini söyledi.
Su ürünleri avcılığında mevcudu korumanın dahi başarı olduğunu sözlerine ekleyen Özkaya “Herkes sıcak yatağında yatarken balıkçı arkadaşlarımız karda kışta vatandaşına balık yedirmek için denizlere çıkan arkadaşlarımız. Denizlerdeki paydaşlarımız olarak gördüğümüz balıkçılar Türkiye ekonomisine 1.5 milyar TL destek sağlayan dolaylı dolaysız 400 bin kişiye ekmek yediren ve sindirimi kolay hijyenik şartlarda yetmiş milyon Türk halkına bu balıkları sunan arkadaşlarımızın sezonunun bereketli geçmesini diliyoruz. Avcılıkta balık miktarlarını bu şartlarla arttırmamız maalesef zor görünüyor. Çünkü 1996-99 lı yıllarda 8 bin tekne ile yakaladığımız 500 bin ton balık. Mevcut durumda 18 bin tekne ile 302 bin ton balık yakalanmıştır. Bu rakamlar doğrudur. Bizim bırakın arttırmayı bu şekilde devam ettirmemiz bile başarılı olacağına inanıyorum” diye konuştu.
Bakanlığın gönül esasına dayalı parasını ödeyerek geri ruhsat almalarının yerinde bir karar olduğuna da işaret eden Özkaya şunları söyledi: “Ki biz bunun bir iki yıl daha devam etmesini istiyoruz. Stoklara zarar veren teknelerinde çekilmesini istiyoruz. Çünkü bizim avcılık gücümüz o kadar fazla ki stoklar üzerine büyük baskı uyguluyoruz. Üniversitelerimiz var çok iyi çalışan hocalarımız, balıkçılarımız reislerimiz neyin nerde olduğunu çok iyi bilen arkadaşlarımız bu balıkçıların elinden hep beraber tutacağız. Hükümetimiz sektöre desteği var. 1 milyar 202 milyon mazot desteği sağlandı. Gönül esasına dayalı 158 milyon lira para vererek tekneler geri alındı. Bunun devam etmesini istiyoruz Bizim balıkçılardan da kuralına uygun balıkçılık yapmalarını istiyoruz Çünkü sizin yatırımınızın karşılığı denizdeki balıktır. Denizde balık yoksa sizin yatırımınızın da bir değeri yoktur.”
HATAY 4 BİN TONLA 25 MİLYON KAZANIYOR
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi ise Hatay’da 2320 ailenin balıkçılık ile geçindiğini 4 bin ton yıllık kapasite ile 25 milyon ekonomiye kazanç sağladığına değinerek şu bilgileri aktardı: “İnsan beslenmesinde değerli bir gıda olan su ürünlerinin önemi her geçen gün artmaktadır. Balıkçılığın sürdürülebilir olması da önemlidir. Hatay ilinin 186 km uzunluğundaki sahil şeridinde su ürünlerinde önemli potansiyele sahip ilde 2320 aile bu sektörde faaliyet göstermekte sektörün kapasitesi 4 bin ton katkısı 25 milyon Tl 62 adet trol teknesi 7 gırgır teknesi adet 411 12 metreden küçük 480 adet balıkçı teknesi sektörde faaliyet göstermektedir. Balık stoklarını koruyarak en ekonomik şekilde bu kaynaktan faydalanmak ve sürdürülebilir şekilde işletilmesini sağlamak için düzenlemeler uygun avlanmanın sağlanması için denetimlerde yapılmaktadır”
RAKAMLAR HİÇ DE İÇ AÇICI DEĞİL
Hatay Vali Yardımcısı Bilal Bozdemir, açıklanan rakamların üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkenin, denize kıyısı bulunan Hatay’da yakalanan deniz ürünlerinin istenilen seviyede ve iç acıcı rakamlar olmadığını vurgulayarak “Balıkçılık işi ile uğraşırken Balıkçılığın ve Bakanlığımızın belirlemiş olduğu kurallara sirkülere uymak denizlerimizde balıkçılık sektörünü sürekli yapma imkanını sağlamaktadır. Ayrıca halkımıza da sağlıklı ucuz balık yedirmek temel amaçlarımızdandır. Verilen rakamlar doğru ise üretim ile devletin vermiş olduğu mazot desteğe baktığımızda rakamlar hemen hemen aynı. Demek ki verilen destek ciddi bir destek. İl düzeyinde ülke düzeyinde rakamlar hiç iç açıcı değil. Her tarafımız deniz, umut ediyoruz alınacak tedbirlerle üretim rakamlarını daha fazla arttırmalıyız” diye konuştu.
2015-16 balıkçılık sezonunda trolle balık avcılığı İskenderun Balıkçı Barınağında düzenlenen törende protokol üyelerinin açılış kurdelesini kesmesi ve sembolik olarak bir teknenin açık denizlere hareketiyle başlatıldı.