Sodes Destek Programı kapsamında Samandağ Belediyesi ve Samandağ Kadın Dayanışma derneği ortaklığıyla hazırlanan “Kozanın İpeğe Heyecanlı Yolculuğu “projesinin tanıtım toplantısı Samandağ Hikmet Dervişan tesislerinde gerçekleştirildi.
Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, Samandağ Emniyet Müdürü Mustafa Ateş, Samandağ Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yıldız, Samandağ Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Kamacı, Samandağ SGK Müdüresi Gülay Ateş, Samandağ Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Hülya Nehir, Sodes Proje Sorumlusu Mehmet Koca, Meclis Üyeleri Yüksel Kuzu, Berna Kaplan,İlmittin Dağ,İmren Aştah, Şehiye Fırıncıoğulları,Atatürk Mahalle Muhtarı Ali Davut, Çöğürlü Mahalle Muhtarı Mehmet Doğru, Mağaracık Mahalle Muhtarı Sayım Arslan, Samandağ Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Mahmut Hocaoğulları ,Belediye Birim müdürleri ve kursiyerlerin katılım gösterdiği toplantıda konuşmaların ardından slayt gösterimi yapıldı.
Sodes Proje Sorumlusu Mehmet Koca:”Sodes 2011,2012,2013 yıllarında Doğaka bünyesindeydi. 2015 yılında Hatay Valiliği bünyesine geçerek 2015 yılında 19,2017 yılında 44 projeyi aktif olarak destekledik. Bu projelerimizden biriside Samandağ Belediyemizin üstlenmiş olduğu projedir. “Kozanın İpeğe Heyecanlı Yolculuğu “adlı projemizde Belediyemizin eş finansman desteği olmuştur. 2017 yılında 44 Projemiz hayata geçti. Samandağ Belediyemizin yürüteceği Kozanın İpeğe Heyecanlı Yolculuğu projesi, Samandağ Ermeni Kilisesi vakfının Aşçı Yardımcılığı Kursu, Hatay Valiliği olarak doğrudan yürüteceğimiz Yüzme kursu sodes bünyesinde gerçekleştirilecektir. Bu kurslarda ilçemizde bulunan dezavantajlı vatandaşlarımızın Sosyal destek sağlamak, istihdamlarına katkı sağlamak, el becerilerini geliştirmek amacıyla finanse edilen bu program valiliğimiz tarafından yürütülmektedir. Samandağ Belediyemize, Başkanımıza, Proje ekibine teşekkür ederim. “dedi.
Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir:” İpek, İpekböceğinin ürettiği yumuşak, parlak bir liftir. İnsanlar bu liften iplik yapar ve kumaş dokurlar. Bu nedenle İpek çok sağlamdır, boyanınca da çok gösterişli olur. Anadolu’da ilk ipek böcekçiliği 552 yılında Bizans döneminde görülür. Bizans döneminde ipek üretimi özellikle Antakya ve İstanbul’da parlak bir seviyeye ulaşmış ve devletin en büyük gelir kaynağı haline gelmiştir.16.yy Osmanlı Dönemi’nde Antakya Kazasında; Antakya’nın Dersuni (bugünkü Dursunlu) Köyünde, Süveydiye Nahiyesinin Mışraki köyünde (Samandağ Mızraklı) yapıldığı bilinmektedir.Günümüzde ise ipekböceği yetiştiriciliği; arazilerin diğer tarım dallarına elverişli olmadığı yörelerde, gelir kaynakları çok kısıtlı aileler tarafından küçük ölçekte yapılan, çok fazla yatırım gerektirmeyen ve kırsal alanda gizli işsizliğin önlenmesi ve tarımsal gelirin daha dengeli dağılmasında önemli derecede etkili yardımcı bir tarım faaliyeti olarak yürütülmektedir. Ancak son yıllarda üretimde düşüş yaşayan ve unutulmaya yüz tutulmuş bu değerin tekrardan yaşatılması hedefiyle Kadın Danışma Derneği ortaklığıyla Samandağ Belediyesi tarafından hazırlanan “Kozanın İpeğe Heyecanlı Yolculuğu” adlı proje 2017 yılı SODES hibe programından hibe almaya hak kazandı.Proje kapsamında, Samandağ’ın sembollerinden olan ipekböcekçiliğinin geliştirilmesi, genç, yetişkin ve işsiz kadınlara “İpek Kozası El Ürünleri” mesleki eğitiminin sağlanması planlanmıştır. Proje ile oluşturulacak atölyede; dokuma tezgahları ve dikiş makineleri marifeti ile; şal, kumaş ve çarşaf dokunabilecek ve pamuklu dokuma yapılabilecektir. İyi bir pazarı ve kar marjı bulunan bu ürünlerin satışı ile dezavantajlı ve işsiz kadınlarımıza gelir imkanı oluşturulması amaçlanmaktadır.Bu proje ile 40 işsiz kadın, 3’er aydan 2 grup ve toplam 6 ay sürecek meslek eğitimlerine katılacak ve eğitim sonunda başarılı kursiyerler sertifikalarını alacaktır.Proje kapsamında Eğitimler, projenin 3. Ayında başlayacak olup tüm tanıtım materyalleri, görünürlük kuralları çerçevesinde olacaktır. Tanıtım faaliyetleri sonrasında, Samandağ Belediyesi dışında uygun bir alanda bir İpekböceği Evi oluşturulacak, eğitime hazır hale getirilerek hedef grup için kayıtlar alınacaktır.Projenin 8.ayındaki kapanış toplantısında, kursiyerlere sertifikaları verilecektir. Eğitimler için temin edilecek dokuma tezgahları ve ekipmanlar, eğitim sonrasında da ipek ürünlerinin imal edilmesinde kullanılacak, mesleki eğitime katılan kadınlardan atölyede yarı zamanlı olarak çalışacak çok sayıda genç ve yetişkin işsiz kadın, bu ürünlerden elde edecekleri gelirle hem atölyenin sürdürülebilirliğini sağlayacak, hem de kendileri için bir gelir kaynağı yaratmış olacaklardır.”dedi
Samandağ Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Hülya Nehir:”3. Kadın istihdamı projemizi gerçekleştiriyoruz. Bugüne kadar 100’e aşkın kadına ulaştık. Ev eksenli bir iş olması hasebiyle kadınlarımız kurslarımızdan mezun olduktan sonra kendi evlerinde bu işleri sürdürme ve geçimlerini sağlama olanaklarına kavuşuyorlar.Bu iş geçim kapısı oluyor.Biz ipekçiliğin her boyutuyla(koza yetiştirme,iplik çekme ,dokuma) ilgileniyoruz.Dut Fidanı ekiminden, koza üretimine,koza üretiminden iplik çekimine, elde ettiğimizi ipliklerin dokumasına kadar her aşamasında kadınlarımıza kurs veriyoruz. Unutulmaya yüz tutmuş bu mesleği canlandırarak,kültürel ve ekonomik anlamda ilçemizin daha iyi yerlere gelmesi için projelerimizi hayata geçiriyoruz.“dedi.
Toplantının ardından Samandağ Mağaracık çok amaçlı salonuna geçilerek” Kozanın İpeğe Heyecanlı Yolculuğu “projesinin açılışı gerçekleştirildi. İpek dokuma atölyesinde yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi verildi.