Bankadan kredi almış iseniz, kesilen kredi dosya masrafını geri alabildiğinizi biliyor muydunuz?
Bu yazımda, iade işlemlerinin nasıl gerçekleştiği ve tüketicinin nasıl hareket etmesi gerektiği konusunda bilgilendirmeyi amaç edindim.
Tüketicilerin kredi kurumları ile imzalamış oldukları sözleşmeler, önceden bankalar tarafından hazırlanmış matbu sözleşmelerdir ve tüketicinin bu sözleşmelere müdahale etme imkanı bulunmamaktadır. Bu sebeple tüketicinin durumunu, olumsuz yönde değiştiren sözleşme maddeleri haksız şart niteliğindedir. Tüketici hakları dayanağı olarak, Tüketici Kanunu m.5’e göre bankalar vb. kredi kurumlarının tüketicilerden kestikleri geriye dönük10 yıllık dosya masrafları ve aşağıda belirttiğim diğer ücretlerin tümünün iadesi tüm tüketicilerin hakkıdır.
Alınan kredilerden kesilmiş olan dosya masrafları !!
Kredilerden alınan “dosya masrafı, ekspertiz, kredi yapılandırma, refinansman bedeli, komisyon ücreti bedeli, vb.” bedeller bir yasal dayanak olmadan bankalar tarafından alındığından, banka tarafından alınmış tüm bu bedelleri tüketiciler geri alabilmektedirler.
Kredi borcunu bitirmiş olan tüketiciler ayrıca “İpotek Fekki” kesintisini de geri alabilirler.
Yani, ben kredi taksitlerimi yatırdım. Borcum kalmadı. Şeklindeki açıklamalar, haksız alınan bu bedellerin iade edilmesine engel değildir. Yeter ki krediler geriye dönük 10 yılı geçmiş olmasın…
Bu günden geriye doğru 10 yıl içinde kullanılmış tüm kredilere ilişkin dosya masraflarının iadesini tüketiciler talep edebilmektedirler.
Diğer önemli husus ise sigorta kesintileridir. (Hayat Sigortası, İşsizlik Sigortası, Kredi Mevduat Hesabı Güvence Sigortası, Konut Eşya Planı Sigortası vb.) gibi sigortalar zorunlu değildir. Banka tüketici ile müzakere etmeden bu tür sigortaları yapamaz. Bu nedenle kredi kullanırken tüketicilerin altına imzalarını attıkları sözleşme metinlerinin bu tür sigortaları zorunlu kılan maddeleri içerip içermediğini incelemeleri ve banka ile müzakere ettikten sonra imzalamaları gerekmektedir.
Aman dikkat !
Ayrıca kredi aldığınız banka yerine farklı bir bankanın veya sigorta şirketinin güvence teminatından yararlanabilirsiniz. (DASK Sigortası Yasa gereği zorunludur, banka zorunlu kesinti olarak alabilir .)
Kredi sözleşmesinin onaylı bir nüshasını banka tüketiciye vermek zorundadır. (5411/76- (1)Md.)
6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, tüketicilere satıcı/ sağlayıcıya ihtar yükümlülüğü getirmemiştir.
Bu kanunun 5.md.’si (Haksız Şart) Tüketici ile müzakere edilmeden sözleşmede yer alan bir madde hükmünün tüketiciyi bağlayıcılığı yoktur, hükmündedir. Dolayısıyla sözleşmede tüketici aleyhine dengesizlik oluşturan sözleşme maddesi hükmü hukuken yok hükmündedir. Kaldı ki sözleşme hürriyeti serbestisi ilkesi, tarafların özgür irade beyanı ile tesis edilmesiyle mümkündür. Güçlü olan taraf (Banka) sözleşmeyi yalınızca kendi çıkarlarını koruyucu nitelikte karşı taraf olan (Tüketiciye) dikte edemez. Bankalar tarafından talep edilen masrafların haklı, makul ve belgeli olması zorunludur.
Bankalar ve finans kurumları belgelendirilmeyen veya soyut isimler altında tüketicilerden herhangi bir şekilde masraf adı altında ücret talep edemezler. Bankaların tüketicilerle yaptığı sözleşmelerde dilediği biçimde tüketicilerden ve diğer müşterilerden masraf veya komisyon adı altında ücret isteyebileceğine ilişkin hüküm bulunması bu sonucu değiştirmez.
Peki bu ücret kesintilerini geri alabilmek için nasıl hareket edilmelidir?
Bankaya bir dilekçe ile başvurarak ‘‘tarafınızdan 10 yıl içinde haksız alınan masrafların bildirilmesini ve iadesini talep ediyorum’’ diyebilirsiniz. Bankalar bu dilekçeye cevap vermek zorundadır. Masrafları size bildirirler ancak iadesini gerçekleştirmezler. Başvurulacak iki makam vardır. İlki tüketici Hakem Heyeti, ikincisi ise Tüketici Mahkemeleridir. 2200 TL ve altındaki miktarlar için ilçe hakem heyetine, 2200-3300 TL arasındaki miktarlar için il hakem heyeti ve 3300 TL üstündeki miktarlar için ise Tüketici Mahkemelerine başvurmak gerekir. Başvuru için dosya masrafları ve haksız kesintilerin neler olduğu tespit edilmeli, dekont, döküm, makbuz vs. gibi evraklar hazır olmalıdır.
En Önemli Uyarı!
Hukuk danışmanlık şirketi adı altında kredilerinizden kesilen dosya masrafı ve kredi kartı aidatınızı biz sizin adınıza alıyoruz, bunun için ….. TL ödeyiniz, şeklindeki gelen telefon ve mesajlara itibar etmeyiniz, kimlik ve kart bilgileriniz vermeyiniz ve ödeme yapmayınız. Bu bir dolandırıcılıktır.
Eğer kullandığınız kredi bireysel kredi ise:
- 1. Dosya Masrafı
- 2. Kredi Çekildiği Günden İtibaren Hesap Hareketleri
Eğer Kullandığınız Kredi Araç Kredisi ise:
- Dosya Masrafı
Eğer Kullandığınız Kredi Konut Kredisi ise:
- Dosya Masrafı
- İpotek Tesisi Ücreti
- Ekspertiz Ücreti
- 4. Yapılandırma Dosya Masrafı
- Yapılandırma Esnasında kesilen %2 Ceza
- İpotek Fek Ücreti
- Kredinin Çekildiği Günden İtibaren Hesap Hareketleri
Eğer Kredi Kartı kullanmış ve halen kullanıyor iseniz:
Öncelikle, ilgili bankanın müşteri hizmetlerini arayarak geçmişe dönük 10 yıllık üyelik ücreti kesintilerine ilişkin ekstreyi mail atmalarını istemeniz gerekmektedir.
Gerisini avukatınıza bırakmanız yeterli olacaktır. Unutmayınız ki bu iadeyi istemek, yasal hakkınızdır.
Ecem DOĞRU
Avukat
DOĞRU Hukuk ve Danışmanlık Bürosu
Yavuz Selim Cd. No: 27/9 Antakya, HATAY
Tel: 0 326 225 30 95
Faks: 0 326 225 30 95
Gsm : 0 543 685 65 95