Cumartesi, Eylül 21, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelKünefe sadece hazırlanışıyla değil yeme adabıyla da bir değer”

Künefe sadece hazırlanışıyla değil yeme adabıyla da bir değer”


Yönetmenliğini Mehmet Demir Yılmaz’ın, görüntü yönetmenliğini Argyrs Theos’un, müziklerini de Derya Köroğlu’nun yapacağı “İki İyi Çocuk” filminin başrollerinde Sarp Leventoğlu ve Kazım Karakadıoğlu yer alıyor. Ayrıca kadroda, Günay Karacaoğlu, Devrim Akın, Sevcan Yaşar ve Şeyda Terzioğlu var. Murat Serezli ve Hamdi Alkan’ın da konuk oyuncu olarak yer aldığı İki İyi Çocuk” filminin çekimleri medeniyetler şehri Antakya’da başladı.
Gülen yüzlerin olduğu, gerçek bir kötünün bile olmadığı bir hikayeyi anlatan “İki İyi Çocuk” filminin kamera arkası da eğlenceli ve renkli geçiyor. Antakya Sanayi Odası (ATSO) başkanı Hikmet Çinçin Antakya’da geçen sıcacık bir dostluk hikayesini anlatan “İki İyi Çocuk” filminin setini ziyaret etti. Çinçin oyunculara Coğrafi İşaret Belgesi ile Hatay’a özgü olduğu tescillenen künefe tatlısının nasıl yenmesi gerektiğine dair adap kurallarını anlattı.
Yöresel lezzetler koruma altında
“2016 yılında Türk Patent Enstitüsü’ne başvurarak künefenin coğrafi işaret tescil belgesini aldık. Tescil edilen Antakya künefesinin özellikleri ve servis kriterleri de belirlendi. Künefemiz maalesef taklide maruz kalıyordu, fakat Antakya’da yapılana benzemiyordu. Tescil belgesiyle birlikte yöresel tatlımızı koruma altına aldık ve bu belgeyle künefenin özellikleri ve servis kriterlerini de belirledik.” diye konuşan Çinçin kente özgü Antakya peyniri gibi başka tatlar için de tescil belgesi almak için çalışmalar başlattıklarını belirtti. Kentin tanıtımına da büyük katkı sağlayan künefe, tescili sayesinde yurt içi ve dışında da aynı kalite ve lezzetle satışa sunulabiliyor.
Antakya künefesini ayıran en belirgin özellik kullanılan peynir ve pişirme şeklinde gizli. İçindeki peynir soğumadan tüketilmesi gereken künefenin servisi ve yeme şekli de gerçek lezzeti yakalayabilmek için önemli.
Geçtiğimiz hafta Hatay’ın anavatana katılmasının 78. yıldönümünde Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 78 metrelik künefe halka ikram edilmişti. Etkinlik, “künefe yemek isteyen kalabalık izdiham yarattı” ya da “halk künefeyi elleriyle yedi” şeklinde basında yer almıştı. Çinçin çıkan haberlere yanıt olarak “kentin milli ve manevi değerlerine sahip çıkmaya çalışıyoruz, künefeyi nasıl sadece Antakyalılar hakkını vererek lezzetli bir şekilde yapıyorsa, yeme adabını da en iyi onlar bilirler. Coğrafya İşareti Tescili bulunan Antakya künefesi sadece hazırlanışıyla değil yeme adabıyla da Antakya için manevi bir değer” diye konuştu.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER