Cuma, Kasım 22, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelKütüphaneler zenginleşti

Kütüphaneler zenginleşti

İskenderun Halk ve Çocuk Kütüphanesinde yapılan törenle başlayan hafta kutlamasında en çok kitap okuyan yetişkin, genç ve çocuklar ödüllendirildi.
Kitap okumanın günümüzde sektere uğradığını ifade eden İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk, yemek yerken bile televizyon izleyip, sosyal medyaya bakıldığını, günün ortalama dört saatinin ekran başında geçirildiğini belirtti. Soytürk, “Böyle bir çağda kitap okumak, kütüphanelerin açık olması kolay bir şey değil. Ama kitap okumak, zihni geliştirip, ayrı bir ufuk açmaktadır. Bunu akıllı telefonlar ya da internetten almamız mümkün değil. Bu nedenle okumamız lazım. Çok çabuk ve kolay tüketiyoruz. Kütüphaleneler de herkesin güzel vakit feçirebileceği, keyi alabileceği yerlerdir” dedi ve İskenderun Kütüphanesinde mekansal üzenleme yapılacağını söyledi.
Teknolojiyle gözünü açan çocukların anne ve babalarıyla çatışmasının yaşandığı bir dönemde olduğumuzu ifade eden kütüphane müdürü Harika Leyla Yaman, törende yaptığı konuşmada, “Bir tarafta her türlü teknolojik aleti çok kısa sürede kullanmayı öğrenen yeni bir nesil, diğer tarafta whatsapptan mesajı nasıl göndereceğini iki günde öğrenen bir başka nesil var. Yeni neslin teknoloji ile bu kadar haşır neşir olması, anne-babaları tarafından hoş karşılanmıyor. Gençler sosyal medyadan arkadaş oluyor, örgütleniyor, paylaşıyor, aşık oluyor, dijital kaynaklara ulaşıp bilgi alışverişinde bulunuyor. Anne babalar aradığı kaynağı ´kütüphanenin hangi rafında bulurum´ diye düşünürken, onlar teknolojiyi kullanarak kütüphane veri tabanından aradığı kaynağı tam olarak nerede bulacağını tespit ediyor” dedi.
1980´li yıllara kadar doğanlar zamanında kütüphaneleri tıklık tıklım dolu olduğunu, ödev yapmak için saatlerce sıra beklendiğini, personelin aranan ödevin hangi kitabın hangi sayfasında olduğunu bildiğini, öğrencilerin de onları oturup yazdığını anlatan Yaman, daha sonra fotokopi çekilerek ödevlerin oradan yapıldığını, bu sırada kitaların okunduğnu ifade eti. Yaman, konuşmasına şöyle devam etti: “Şimdi, ´neden gelmiyorsunuz?´ dediğimizde, ´Biz çocuk muyuz? Kütüphanede ne işimiz var?´ diyorlar. Hepimiz biliyoruz ki en çok kitap okuyan, okuduğunu tatışan ve toplumsal yaşama uygulayan nesil de bu nesildi.”
1980 sonrası doğanların ´ödünç kitap´ alıp, iki haftada okuyup, iade ettiğini ve yenisini aldığını, kitaba dokunmak, kokusunu içine çekmenin başka bir keyif verdiğini anlatan Yaman, bu kesimin okumayı sevmediğini, alışkanlık kazanmış ama doğru kitapla tanışmamış olanların da googleden aradığını belirtti.

1995 sonrası doğanların ise kütüphaneyi ´rahat koltukları, wi-fi´si, yemek yiyebileceği, film izleyebileceği, dergi, kitap ve diğer kaynaklara dijital ortamda ulaşabileceği, ödünç alabileceği bir yer´ olarak tanımladığını anlatan İskenderun Halk ve Çocuk Kütüphanesi Müdürü Yaman, şöyle konuştu: “Yeni nesil kütüphaneler (zenginleştirilmiş kütüphaneler), her türlü teknolojik aletlerden yararlanarak kullanıcılarına internet erişimi, çıktı alma, dijital kaynaklara ulaşma gibi veriler sunan kütüphanelerdir. Kütüphanelerin zenginleşmesi, bilgilerin halka en uygun koşullarda aktarılması çok önemlidir. Bu kütüphanelerin kurulması ne kadar önemliyse, materyalin en uygun teknikle de okuyucuya ulaşması o kadar önemlidir. Dijital ortamda hizmet sunmakla birlikte, kültürel mirasımızın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasında büyük rolü bulunan kütüphanelerden ve basılı kaynaklardan vazgeçmemiz mümkün değildir. Kütüphaneler, 7´den 70´e toplumun tüm kesimlerine, her bir bireyine eşit şekilde imkan sunan, hayat boyu öğrenmeye katkıda bulunan kitapların bir anne şefkatiyle kucaklanan kullanıcılarını bir aile ortamında hissettiren, kitapları ve küllanıcıları koruyan ve kollayan kamusal bir alandır.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER