Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, katıldığı bir radyo programında kent ve ülke gündemine dair açıklamalarda bulundu.
Savaş, EXPO 2021 Hatay organizasyonundan Hatay Deniz Otobüsü (HADO) seferlerine, Suriyeli sığınmacıların durumundan HBB’nin altyapı ve üstyapı çalışmalarına kadar birçok konuya açıklık getirdi.
“SİSTEMİN ESKİ OLDUĞU BÖLGELERDE SIKINTI YAŞANDI”
Lütfü Savaş, ilk olarak Antakya’da etkili olan aşırı yağışlar hakkında konuştu. 6 ayda yağması beklenen yağmurun 1 gecede yağmasından kaynaklı bazı problemlerin yaşandığını söyleyen Savaş, “Yağışın başladığı gece saat 11’den itibaren tüm birimlerimiz teyakkuz halindeydi. Saatte 90 kilogram yağış düşmüş. Sistemin eski olduğu bölgelerde sıkıntı yaşandı. Bu gibi doğal afetlerde her kurum sıkıntı yaşayabilir. Karadeniz’de yaşanan durumda hükümet, devletin her imkânını kullanmasına rağmen aciziyet yaşadı. Çok şükür can kaybımız yok. Maddi kayıplar için de elimizden gelen tüm desteği vatandaşlarımıza sağlayacağız” dedi.
SAVAŞ’TAN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VURGUSU
İklim değişikliği konusunda doğru ve bilimsel adımlar atılmadığı takdirde böyle sıkıntıların daha çok yaşanacağını da belirten Savaş, “İklim değişikliği konusuna müdahale edemezsek bu görüntülerle daha sık karşılaşırız. Küresel ısınma ve mevsim değişikliğinin etkileri insanlığı daha fazla yoracak. Doğal afetler sadece belediyeleri ilgilendiren bir konu değil. Önemli olan birlik ve beraberlik içinde mücadele etmek. Hatay’ımıza geçmiş olsun” ifadelerini kullandı.
Başkan Lütfü Savaş, HBB’nin il genelinde yaptığı altyapı hizmetlerinin devam ettiğini söyledi.
“ALTYAPI ÇALIŞMALARIMIZ 11 İLÇEDE DEVAM EDİYOR”
12 buçuk yıldır altyapı yaptıklarını belirten Savaş, “Şu anda 11 ilçede altyapı yapıyoruz. Sadece ovada 5 tane olmak üzere 13 tane arıtma tesisi yaptık ve 4-5 tane daha yapıyoruz. 2 bin 500 kilometre içme suyu şebekesi, bin 250 kilometre yağmur suyu ve kanalizasyon hattı döşedik. Defne Turunçlu’daki arıtma tesisi ile ilgili ilerleme kaydettik. Bu konuda hassas çalışıyoruz. Konuyla alakalı 4 farklı sistem üzerinde ayrı ayrı çalışıyoruz” açıklamalarında bulundu.
Lütfü Savaş, hükümet temsilcilerinin Reyhanlı Barajı’nın bittiği ile ilgili iddialarına da yanıt verdi.
“BARAJIN BİTİP BİTMEDİĞİNİ ÜRETİCİYE SORMAK LAZIM”
Barajın ana gövdesinin bitmiş olmasına rağmen sulama kanallarının yapılmadığını söyleyen Savaş, “Reyhanlı Barajı’nın bitip bitmemesini üreticinin suyu kullanıp kullanmamasıyla anlarsınız. Ana gövde bitmiş ama sulama kanalları yapılmamış. 5 yıl içinde de yapacaklarını sanmıyorum. 2020’nin Eylül ayında Karaçay Barajı’nı bize teslim ettiler. O da yüzde 70 oranında bitmiş durumda. Oradan Antakya’ya su veriyoruz ama Samandağ’a su veremiyoruz” dedi.
Savaş, iktidar yetkililerin Hatay’a hizmet konusunda verdiği birçok sözü tutmadığını hatırlattı.
Başkan Lütfü Savaş 10 Aralık’ta başlayacak olan EXPO 2021 Hatay’da gelinen son durumu ve yaşanan süreci anlattı.
“EXPO ALANLARI ŞEHRİN KALBİ OLACAK”
İktidar partisinin Hatay’daki temsilcilerinin bu dev proje için 2019 ve 2020’de borçlanma yetkisi vermesine rağmen 2021’de vermediği söyleyen Savaş, “2019 ve 2020’de yüzde 60’lık borçlanmayı verdiler ama 2021 için yüzde 40’lık yetkiyi vermediler. Biz bu iki alan için 585 milyon lira harcadık. EXPO alanları şehrin kalbi olacak. Ekonomik, sosyal ve kültürel faaliyetleri, eğlenceyi, fuarları burada yapacağız. Tarımı, ticareti ve gastronomiyi buralarda yönlendireceğiz. Bu alanlar 6 aylık değil ömürlük olacak” dedi.
“HATAY HALKINI TEMSİL EDİYORUM”
Aynı kişilerin EXPO için bakanlıkları dolaşmasını bile sorguladığını söyleyen Savaş, “Unutmasınlar ki oralar devletin bakanlığı ve ben Hatay halkını temsil ediyorum. Buradaki arkadaşlar devleti ve hükümeti ayırt etmesi gerekiyor. Bugüne kadar tüm işleri kendi imkânlarımızla yaptık. Bakanlıklarımızdan destek istedik. Eğer destek olurlarsa da çıkar her yerde teşekkür ederim. Bizi engellemeye çalışanlara karşı da başarmak zorundayız ve başaracağız” ifadelerini kullandı.
Lütfü Savaş, Antakya Vakıf İş Hanı alanında gelinen son durumu açıkladı.
SAVAŞ ÇOĞUNLUĞUN GÖRÜŞÜNE SAYGI DUYDUĞUNU BELİRTTİ
Bölgedeki esnafın farklı beklenti içinde olduğunu vurgulayan Savaş, “Köprü-Der üyelerine fikirlerini sordum ancak tavsiyede bulunmadım. Oradaki esnafımız alanda bir otelin ve altında da mağazaların olmasını istiyor. Esnafa saygımız var ama esnafın temsilcileri olan Ticaret Odası ve HESOB başkanları oranın kent meydanı olmasını istiyor. Vatandaşlarımız da oranın kent meydanı olmasını arzuluyor. Çoğunluk ne istiyorsa o olur” diyerek çoğunluğun tercihine saygı duyduğunu bir kez daha dile getirdi.
“BAZI MECLİS ÜYELERİ ALEYHİMİZE ÇALIŞIYOR”
Alanda yaptırdıkları inceleme sonucunda tarihi yapılara rastladıklarını belirten Savaş, “Alanın 4 buçuk metre aşağısında 3 tane tarihi yapıya rastladık. Biz o bölge için 5 kat izinli imar arsasına imza attık. Fakat istediğimiz projeyi hayata geçiremeyeceksek 27 milyon lirayı vermem. Burada Antakya Belediyesini de düşünüyorum. Ancak bazı meclis üyeleri bizim aleyhimize çalışıyor. Vakıflar’dan yana tavır sergiliyor. Burada bile partizanlık yapıyorlar” dedi.
“AKDENİZ’DE TÜRK BANDIRALI GEMİLERLE SEYAHAT EDİLMESİ BİZİ ONURLANDIRACAK”
Başkan Lütfü Savaş HADO’nun bittiğini söyledi. Gümrük binasının tamamlandığını ve seferler için firmalarla görüşüldüğünü söyleyen Savaş, “Görüştüğümüz bir firma var. Eğer anlaşırsak seferlere başlayacağız. Orayı HBB adına bu sektörde kendini kabul ettirmiş, belli limanlarda giriş çıkış izni olan ve uluslararası tanınırlığı olan bir firma yapsın istiyoruz. Akdeniz’de Türk bandıralı gemilerle seyahat edilmesi bizi onurlandıracak. Maddi beklentimiz yok. Orası için 9 milyon para harcadık. Hatay halkına helal olsun” diyerek yolcu taşımacılığından sonra konteyner ve araç taşımacılığı da yapmak istediklerinin altını çizdi.
Savaş, kentteki Suriyeli sığınmacılar ve bu konuda izlenen politikalar hakkında hükümet yetkililerine çağrıda bulundu.
“SURİYELİ SIĞINMACILARIN DURUMU MİLLİ BİR MESELE”
Suriyelilerin Türkiye’deki durumunu milli mesele olarak nitelendiren Savaş, “Reyhanlı’nın nüfusu 100 bin ancak ilçede 150 bin Suriyeli var. Bu milli tehlike. Gelecek yıllarda bizim çocuklarımız azınlık olacak. Çünkü Suriyelilerin doğurganlık oranı yüksek. Devlet büyüklerinin bunu görmesi gerekiyor. Son 10 yılda çiftçi sayımız yüzde 72 azaldı. Bu açığı diğer sektörlerde olduğu gibi Suriyeliler kapatıyor” açıklamalarında bulundu.
Lütfü Savaş açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:
“Gençlerimizin yüzde 30’u işsiz. 19 yıllık iktidarlar ama geldiğimiz noktada ortada. 1 milyon 660 bin kişinin hakkını 2 milyondan fazla insanla paylaşıyoruz. Hükümetin bu konuda acil eylem planı yapması lazım. Hatay, enerji merkezlerinin üssü konumunda. Orta Doğu ve Akdeniz’de çıkacak doğal gaz ve petrolün kavşak noktası. Buradan çıkacak enerjiyi Avrupa taşıyacaklar. İktidar ve devlet büyükleri konuya bu şekilde bakmalı. Hatay’ın fırsatlarını, jeopolitik ve jeostratejik önemini bildiğim için konuşuyorum ve konuşmaya devam edeceğim. Çünkü burada en çok kahrı biz çekiyoruz.”
CHP GENEL BAŞKANI KILIÇDAROĞLU VE BELEDİYE BAŞKANLARI HATAY’A GELİYOR
Başkan Savaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP’li büyükşehir belediye başkanlarının hafta sonu Hatay’a geleceğini söyledi.
Savaş konuyla ilgili olarak “Genel Başkanımız ve belediye başkanlarımız buraya gelecek. İlk EXPO lansmanını burada yapacağız. Daha sonra Ankara ve İstanbul’da yapacağız. Belediye başkanları buluşmamızda projelerimizi masaya yatıracağız. Daha sonra apartman görevlileri, iş insanları, muhtarlar ve üreticiler gibi toplumun farklı kesimlerinden vatandaşlarımızla görüşeceğiz” diyerek parti politikalarını vatandaşlarla paylaşacaklarını açıkladı.