Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, ülke genelinde, 11 ayda 1 milyon 600 bin civarında işçinin işinden atıldığının altını çizerek, Bakan Vedat Bilgin’e bunun doğru olup olmadığını sordu.
Hataylı olan Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergesinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği önergesinde şu ifadelere yer verdi:
“2022’nin ilk 11 ayında çalışırken işten atılan ve işsizlik ödeneğine başvuran kişi sayısı 1 milyon 538 bin 646 olmuştur. Buna göre, bu yıl, ayda ortalama 140 bin kişi işten atılmıştır. 2022 yılında, Ocak-Kasım ayları arasında işsizlere fondan verilen ödenek miktarı toplamda 11,2 milyar TL iken, bu aylar arasında işverenlere verilen destek toplamı ise 25 milyar 52 milyon TL’ye yükselmiştir. Yani işverenlere, işsizlere göre tam iki kat daha fazla para ayrılmıştır.
Resmi verilerde dahi 3 milyon 5 yüz bin işsizin olduğu ülkede Kasım ayı itibariyle işsizlik ödeneği alan işsiz sayısı, resmi verilere göre 408 bin kişi ile sınırlı kalmıştır. İşsizlik Sigortası Fonu’nun amacı dışında kullanılmaması, işsizliğin etkileri için önemli olacaktır. Bu konuda acil önlem alınmalıdır.
Bu bağlamda;
1. Kadın işsizliğine dair aldığınız önlemler var mıdır? Varsa çalışmalarınız nelerdir?
2. Özelde, genç kadın işsizliği ve genç işsizliği üzerine önleyici çalışmalarınız var mıdır?
3. İşten atmaların önüne geçmek için üzerine çalıştığınız politikalar var mıdır?
4. İşsizlik Sigortası Fonu neden amacı dışında kullanılmaktadır?
5. İşverenlere, işsizlere oranla tam iki kat kaynak ayrılmasının nedeni nedir?
6. İşsizlik ödeneğinden yararlanabilen kişi sayısının gerçek işsiz sayısı ile kıyaslanamayacak kadar uyumsuz olması durumunu ortadan kaldırmaya dönük düzenlemeleriniz olacak mıdır?
7. İşsizlik Sigortası’ndan yararlanmak için şart olan, son üç yılda 600 gün çalışma koşulunu azaltmak için çalışmalarınız var mıdır?
8. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) ‘insana yaraşır iş’ yaklaşımı temelinde ‘herkese güvenceli ve nitelikli işler sağlanmalı’ yükümlülüğünden hareketle, ilgili Bakanlığınızın bununla ilgili çalışmaları var mıdır? Varsa nelerdir? Yoksa neden yoktur?”